Je bent hier: Home > Nieuws > Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024 - door Redactie

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?

Uit een onderzoek van Independer blijkt dat zo'n 63% van de Nederlanders het vakantiegeld gebruikt om te sparen. Oorspronkelijk was het vakantiegeld bedoeld als een aansporing om werknemers op vakantie te laten gaan. Het idee was dat ze zo langer gezond en gelukkig blijven, waardoor ze beter zouden werken.

Vaste lasten

Vakantiegeld wordt tegenwoordig ook veel gebruikt om aan de vaste lasten te voldoen. Zo'n 11% van de Nederlanders heeft het geld nodig om op deze manier het hoofd boven water te kunnen houden. Tot die vaststelling kwam Pricewise in een ander onderzoek.

Lage rente

Mensen die hun vakantiegeld sparen, kiezen daarbij meestal voor een Nederlandse spaarrekening. Zo'n 83% van de ondervraagden gaf toe dat ze het geld niet op een buitenlandse spaarrekeningen durven zetten. Op zich een vreemde redenering, want ook spaarrekeningen uit andere Europese landen bieden een depositogarantie tot 100.000 euro. En de rente op deze rekeningen ligt vaak aanzienlijk hoger dan wat je in Nederland krijgt.

Bij de Nederlandse grootbanken ligt de rente op pakweg 1,5% tot 2%. Maar in Spanje, waar de bekende spaarbank Santander is gevestigd, bieden ze wel tot 3,66% rente. Dat is al gauw het dubbele van wat in Nederland wordt betaald. Het komt er dus op aan om spaarrekeningen te vergelijken.

Wie toch liever in Nederland blijft kan kiezen voor de spaarrekening van bunq. Tot 100.000 euro krijg je hier 2,46% rente uitbetaald.

Open hier je bunq rekening.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl