Je bent hier: Home > Nieuws > Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024 - door Redactie

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.

De grootste Nederlandse crypto exchange Bitvavo werkt al een tijdje aan zijn Europese expansie. Eerder behaalde Bitvavo al een goedkeuring als Virtual Asset Service Provider in Oostenrijk en kreeg de exchange ook groen licht in Italië. In Duitsland had Bitvavo een aanvraag lopen voor een vergunning van de toezichthouder BaFin, maar die aanvraag wordt nu stopgezet.

De Duitse website is ondertussen gesloten en nieuwe Duitse klanten kunnen zich niet meer registreren bij Bitvavo. De reeds bestaande klanten moeten hun activa van Bitvavo opnemen naar een eigen cold wallet of verhuizen naar een andere exchange. Bitvavo geeft aan zijn klanten een overzicht van exchanges die in Duitsland gereguleerd zijn, maar heeft geen specifieke partner gekozen om zijn klanten naar te verwijzen.

MiCAR

Volgens Bitvavo CEO Mark Nuvelstijn heeft de exchange zijn aanvraag voor een Duitse BaFin licentie stopgezet om zich te concentreren op de nieuwe Europese MiCAR wetgeving. "Bitvavo werkt aan het verkrijgen van een MiCAR licentie in Nederland en we willen hiermee onze diensten over gans Europa aanbieden vanaf 2025", klinkt het. Onder de MiCAR wetgeving is een licentie in één Europees land voldoende om over het hele Europese grondgebied actief te zijn.

AFM

Bitvavo heeft momenteel een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB). Onder MiCAR verschuift het toezicht naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Crypto partijen kunnen voortaan bij de AFM een CASP-vergunning aanvragen, wat staat voor Crypto Asset Service Provider. Deze aanvragen werden opgestart op 22 april 2024 en tegen het einde van dit jaar zouden de eerste goedkeuringen moeten volgen. Vanaf 30 december 2024 kan een Nederlandse CASP-vergunning van de AFM gebruikt worden om over heel Europa op een gereguleerde manier crypto diensten aan te bieden.

Lees hier meer over bitcoin kopen met iDEAL.

Finst

Laatste artikels over Sparen


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl