09 mei 2024 - door Redactie
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
De grootste Nederlandse crypto exchange Bitvavo werkt al een tijdje aan zijn Europese expansie. Eerder behaalde Bitvavo al een goedkeuring als Virtual Asset Service Provider in Oostenrijk en kreeg de exchange ook groen licht in Italië. In Duitsland had Bitvavo een aanvraag lopen voor een vergunning van de toezichthouder BaFin, maar die aanvraag wordt nu stopgezet.
De Duitse website is ondertussen gesloten en nieuwe Duitse klanten kunnen zich niet meer registreren bij Bitvavo. De reeds bestaande klanten moeten hun activa van Bitvavo opnemen naar een eigen cold wallet of verhuizen naar een andere exchange. Bitvavo geeft aan zijn klanten een overzicht van exchanges die in Duitsland gereguleerd zijn, maar heeft geen specifieke partner gekozen om zijn klanten naar te verwijzen.
Volgens Bitvavo CEO Mark Nuvelstijn heeft de exchange zijn aanvraag voor een Duitse BaFin licentie stopgezet om zich te concentreren op de nieuwe Europese MiCAR wetgeving. "Bitvavo werkt aan het verkrijgen van een MiCAR licentie in Nederland en we willen hiermee onze diensten over gans Europa aanbieden vanaf 2025", klinkt het. Onder de MiCAR wetgeving is een licentie in één Europees land voldoende om over het hele Europese grondgebied actief te zijn.
Bitvavo heeft momenteel een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB). Onder MiCAR verschuift het toezicht naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Crypto partijen kunnen voortaan bij de AFM een CASP-vergunning aanvragen, wat staat voor Crypto Asset Service Provider. Deze aanvragen werden opgestart op 22 april 2024 en tegen het einde van dit jaar zouden de eerste goedkeuringen moeten volgen. Vanaf 30 december 2024 kan een Nederlandse CASP-vergunning van de AFM gebruikt worden om over heel Europa op een gereguleerde manier crypto diensten aan te bieden.
Lees hier meer over bitcoin kopen met iDEAL.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.