Je bent hier: Home > Nieuws > Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023 - door Redactie

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.

Rabobank biedt nu de hoogste rente bij de grote Nederlandse banken. De rente werd dit jaar al verschillende keren opgetrokken omdat ook de Europese Centrale Bank haar rentevoeten verhoogde. De centrale bank probeert zo de hoge inflatie onder controle te krijgen.

Banken boden lang een nulrente aan of zelfs een negatieve rentevoet. Op dat moment hanteerde de ECB ook negatieve rentevoeten. De banken moesten dan rente betalen om overtollige cash bij de ECB onder te brengen. Door deze strafrente werd de spaarder ook gestraft: banken wilden immers geen rente betalen aan mensen die geld op een spaarrekening hadden staan.

De renteverhogingen van de ECB worden met vertraging gevolgd door de commerciële banken. Een rentevoet van 1,7% lijkt nu erg royaal, zeker tegenover de nulrente die veel spaarders al gewend waren. Maar afgezet tegen de inflatie gaat het maar over een schamele troost. Op reële basis verlies je ook koopkracht met de hoogste rentevoeten. De inflatie komt namelijk al gauw uit op zo'n 4% tot 5% en rentevoeten op spaarrekeningen compenseren dit koopkrachtverlies niet.

TijdslotSparen

Rabobank introduceert ook TijdslotSparen, een product met een rentevoet van 2,25%. Gestort geld kan evenwel pas na 90 dagen weer van de rekening gehaald worden.

Alternatieven

Ondanks de hogere rentevoeten blijven alternatieven voor sparen wel populair. Denk maar aan beleggen in aandelen. In Nederland is crypto kopen ook erg populair, hoewel de risico's daarvan erg hoog zijn. De meeste beleggers houden hun crypto portefeuille eerder beperkt.

Finst

Laatste artikels over Sparen


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.


Tips om eerder te stoppen met werken

03 februari 2023

Waar sommigen ervan houden om te werken, geldt dit voor velen niet. Het liefst gaan zij zo snel mogelijk met pensioen.


Jaar van herstel voor huishoudens

30 januari 2023

Vergeleken met het jaar 2022 gaan er dit jaar veel huishoudens op financieel gebied weer op vooruit.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl