Je bent hier: Home > Nieuws > Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023 - door Redactie

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.

Rabobank biedt nu de hoogste rente bij de grote Nederlandse banken. De rente werd dit jaar al verschillende keren opgetrokken omdat ook de Europese Centrale Bank haar rentevoeten verhoogde. De centrale bank probeert zo de hoge inflatie onder controle te krijgen.

Banken boden lang een nulrente aan of zelfs een negatieve rentevoet. Op dat moment hanteerde de ECB ook negatieve rentevoeten. De banken moesten dan rente betalen om overtollige cash bij de ECB onder te brengen. Door deze strafrente werd de spaarder ook gestraft: banken wilden immers geen rente betalen aan mensen die geld op een spaarrekening hadden staan.

De renteverhogingen van de ECB worden met vertraging gevolgd door de commerciële banken. Een rentevoet van 1,7% lijkt nu erg royaal, zeker tegenover de nulrente die veel spaarders al gewend waren. Maar afgezet tegen de inflatie gaat het maar over een schamele troost. Op reële basis verlies je ook koopkracht met de hoogste rentevoeten. De inflatie komt namelijk al gauw uit op zo'n 4% tot 5% en rentevoeten op spaarrekeningen compenseren dit koopkrachtverlies niet.

TijdslotSparen

Rabobank introduceert ook TijdslotSparen, een product met een rentevoet van 2,25%. Gestort geld kan evenwel pas na 90 dagen weer van de rekening gehaald worden.

Alternatieven

Ondanks de hogere rentevoeten blijven alternatieven voor sparen wel populair. Denk maar aan beleggen in aandelen. In Nederland is crypto kopen ook erg populair, hoewel de risico's daarvan erg hoog zijn. De meeste beleggers houden hun crypto portefeuille eerder beperkt.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

03 juli 2024

Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.


Alles wat je moet weten over lijfrente

27 juni 2024

Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl