Je bent hier: Home > Nieuws > AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024 - door Redactie

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.

Via een 'Buy-now-pay-later' (BNPL) betaaloptie kunnen gebruikers online aankopen doen, terwijl het betalen uitgesteld wordt. Hierdoor lopen ze het risico om in de schulden te komen. Opvallend is dat in 2023 zo'n 600.000 BNPL betalingen werden verricht via rekeningen van minderjarigen, wat niet mag. De AFM vindt dan ook dat de wetgeving verstrengd moet worden om zo financieel kwetsbare groepen beter te beschermen.

Digitaliseringsrisico's

De AFM wijst ook op de risico's van verregaande digitalisering. Het acceptatieproces van consumptief krediet is geautomatiseerd maar zorgt zo voor nieuwe risico's. Systeemfouten zorgen er soms voor dat er meer krediet wordt toegekend dan verantwoord is. De AFM roept de aanbieders op om hun processen doorlopend te monitoren, zodat incidenten snel opgespoord worden.

Crypto apps

De laatste jaren is het kopen en verkopen van cryptocurrency erg toegankelijk geworden via laagdrempelige apps. En daarin schuilt volgens de AFM wel wat gevaar. Gebruikers zouden namelijk aangespoord worden om meer financiële risico's te nemen en om meer te gaan handelen. Daarnaast is er in de meeste apps een functie voorzien om vrienden uit te nodigen, waar gebruikers beloningen voor krijgen. De AFM vraagt de aanbieders om meer te denken vanuit het standpunt van de gebruiker die zijn vermogen wil beschermen.

Lees hier meer over crypto kopen met iDEAL.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl