Je bent hier: Home > Nieuws > Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

03 juli 2024 - door Redactie

Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.

Uit recent onderzoek van Ipsos I&O, in opdracht van ABN AMRO Helpt, blijkt dat ongeveer één op de drie huishoudens ernstige financiële problemen ervaart wanneer ze geconfronteerd worden met onverwachte uitgaven.

Alarmerende resultaten over financiële gezondheid

De resultaten van het onderzoek wijzen op een zorgwekkende situatie: bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft onvoldoende financiële buffers om onverwachte tegenvallers op te vangen. Dit gebrek aan financiële veerkracht maakt veel gezinnen kwetsbaar voor bijvoorbeeld een kapotte wasmachine of een onverwachte medische rekening.

Daarnaast tonen de resultaten aan dat een groot aantal mensen moeite heeft om hulp te zoeken, ondanks dat ze deze hulp hard nodig hebben. Financiële problemen worden vaak in stilte doorstaan, waarbij schaamte en angst voor oordeel een belangrijke rol spelen.

Schroom en drempels bij het zoeken van hulp

Er zijn verschillende factoren die mensen ervan weerhouden om tijdig hulp te zoeken:

  • Privacy en schaamte: Veel mensen beschouwen financiële zaken als een privéaangelegenheid en voelen zich ongemakkelijk bij het delen van hun geldzorgen. De angst voor stigmatisering of het oordeel van anderen over hun financiële beslissingen speelt hierbij een grote rol.

  • Digitale isolatie: Met de verschuiving naar online bankieren, beheren veel mensen hun financiën zelfstandig via internet. Wanneer ze vastlopen, aarzelen ze vaak om hulp te vragen vanwege schaamte over hun gebrek aan kennis of begrip. Dit resulteert erin dat één op de vier Nederlanders pas hulp zoekt als de situatie al problematisch is.

  • Complexiteit van bankzaken: De complexiteit van financiële producten en diensten kan ook een drempel vormen. Mensen die de details van hun bankzaken niet volledig begrijpen, kunnen hierdoor besluiten om geen hulp te zoeken, wat hun problemen alleen maar verergert.

Belang van tijdige hulp en financiële educatie

Om financiële problemen te voorkomen, is het essentieel dat mensen vroegtijdig hulp zoeken en niet wachten tot het te laat is. Veel banken, waaronder ABN AMRO, bieden speciale hulpdiensten voor klanten met financiële moeilijkheden. Deze diensten kunnen variëren van budgetadvies tot meer intensieve begeleiding bij het afbetalen van schulden.

Aanbevelingen voor verbetering

Gezien de resultaten van het onderzoek, is het duidelijk dat er meer aandacht moet worden besteed aan het verbeteren van de financiële veerkracht van huishoudens. Hier zijn enkele aanbevelingen:

  1. Verhoogde financiële educatie: Er moet meer aandacht komen voor financiële educatie, zowel op scholen als voor volwassenen. Dit kan helpen bij het opbouwen van kennis en vaardigheden om effectief met geld om te gaan en onverwachte kosten beter te beheersen.

  2. Verbeterde toegankelijkheid van hulp: Banken en andere financiële instellingen zouden hun ondersteuningsdiensten zichtbaarder en toegankelijker moeten maken. Dit kan door proactief klanten te benaderen die mogelijk hulp nodig hebben en door duidelijke communicatie over de beschikbare hulpopties.

  3. Stimuleren van bufferopbouw: Initiatieven die huishoudens aanmoedigen om een noodbuffer op te bouwen, zoals sparen voor onvoorziene uitgaven, kunnen helpen de financiële veerkracht te vergroten.

De bevindingen van het onderzoek onderstrepen de dringende noodzaak voor betere ondersteuning en educatie rond persoonlijke financiën. Door proactieve maatregelen te nemen en de schroom rond financiële problemen te verminderen, kunnen Nederlandse huishoudens beter voorbereid zijn op onverwachte uitgaven en financiële stabiliteit op lange termijn bereiken.

Voor meer informatie over beschikbare hulp en ondersteuning, kunnen klanten contact opnemen met de financiële hulpverleningsdiensten van hun bank.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Alles wat je moet weten over lijfrente

27 juni 2024

Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl