Je bent hier: Home > Nieuws > Steeds minder hypotheken met betalingsachterstand

Steeds minder hypotheken met betalingsachterstand

Steeds minder hypotheken met betalingsachterstand

18 mei 2019

Op een half jaar tijd daalde het aantal hypotheken met betaalachterstand verder. Sinds 2015 gaat het over zo'n 40.000 mensen die hun achterstand konden wegwerken.

Op 1 april van dit jaar waren er zo'n 73.000 consumenten die een betalingachterstand van minstens 3 maanden hadden op hun hypotheek. Een half jaar geleden ging het nog over 80.000 mensen en een jaar geleden over ruim 86.000 mensen.

Het aantal hypotheken met achterstand daalt dus stelselmatig. Dit komt hoofdzakelijk doordat meer mensen hun achterstand kunnen wegwerken. Zo kwamen er in het afgelopen half jaar 3.800 nieuwe dossiers bij met betalingsachterstand, maar tegelijk werden er 10.000 dossiers weggewerkt.

hypotheken.jpg

Bron: Hypotheekbarometer van Stichting BKR

Gemiddeld gezien wordt bij 40% van de hypotheken de betalingsachterstand binnen het jaar opgelost. De meeste achterstanden zijn te vinden in de leeftijdscategorie 41 - 50 jaar en daar zijn een aantal redenen voor. Vaak worden ze geconfronteerd met hoge kosten als de kinderen gaan studeren. Anderzijds zijn er in deze leeftijdscategorie ook relatief veel echtscheidingen die voor problemen zorgen bij het aflossen van leningen.

Stichting BKR stelt dat de daling in de achterstanden goed nieuws is, maar wil toch ook voorzichtig blijven. Zo werd recent nog bekend gemaakt dat veel nieuwe kredietnemers verzwijgen dat ze nog een zware studielening moeten aflossen. "De hier uit voortkomende overkreditering zal uiteindelijk leiden tot hogere achterstanden en vergroting van de schuldenproblematiek”, besluit Peter van den Bosch, algemeen directeur van Stichting BKR.


Laatste artikels over Leningen


Duizenden euro's besparen door het oversluiten van een lening

19 juni 2019

Heb je in het verleden meerdere leningen afgesloten waarover je nu veel kosten betaalt? Door het samenvoegen van verschillende afgesloten leningen ben je weer in het bezit van een enkele lening met een gunstig rentetarief en een voordelige looptijd.
Lees meer


Ondernemers vinden banken niet innovatief

10 mei 2019

De Nederlandse MKB ondernemers zien een rooskleurige toekomst voor de jonge fintech spelers. De traditionele banken krijgen het volgens hen nog zwaar te verduren.
Lees meer


Vers geld voor kleine Nederlandse ondernemingen

22 april 2019

De website voor zakelijk krediet Funding Circle krijgt een injectie van 100 miljoen euro van de Europese Investeringsbank, om uit te lenen aan Nederlandse en Duitse ondernemingen. 
Lees meer


Een zakelijk krediet voor een auto

07 februari 2019

Startende ondernemers die een auto willen financieren met een zakelijk krediet zonder jaarcijfers kunnen zich wenden tot een digitale speler op de markt.
Lees meer
geld lenen kost geld