Je bent hier: Home > Nieuws > Duizenden euro's besparen door het oversluiten van een lening

Duizenden euro's besparen door het oversluiten van een lening

Duizenden euro's besparen door het oversluiten van een lening

19 juni 2019 - door Redactie

Heb je in het verleden meerdere leningen afgesloten waarover je nu veel kosten betaalt? Door het samenvoegen van verschillende afgesloten leningen ben je weer in het bezit van een enkele lening met een gunstig rentetarief en een voordelige looptijd.

Door het oversluiten van meerdere leningen zorg je ervoor dat je een bepaald bedrag aan kosten per maand kan schrappen. Dit bedrag gaf je eerst uit door een te hoog rentetarief of een ongunstige looptijd. Dit blijkt uit een onderzoek van diverse financiële instellingen.

Het oversluiten van verschillende soorten leningen

Het oversluiten van een lening is mogelijk bij twee types krediet. Ten eerste kun je een persoonlijke lening oversluiten. Daarnaast is dit ook mogelijk bij het doorlopend krediet. Bij een afgesloten persoonlijke lening bepaal je eenmalig het afgesloten bedrag bij de kredietverstrekker of bank. Wel verschilt per kredietverstrekker de rente en de opgegeven looptijd. Een voordeel van een persoonlijke lening is dat na het afsluiten van een persoonlijke lening het rentepercentage voor altijd vast staat.

Bij het oversluiten van doorlopend krediet leen je niet in één keer een bedrag dat voor altijd wordt vastgelegd. Doorlopend krediet afsluiten geeft je de mogelijkheid om op verschillende momenten een bedrag naar keuze op te nemen. Bij doorlopend krediet is er soms sprake van Risk Based Pricing. Risk based pricing oftewel ‘rente gebaseerd op risico’, is een manier waarop kredietverstrekkers het rentetarief vastleggen. Hierbij wordt gericht gekeken naar de persoonlijke situatie van de desbetreffende persoon. Aan de hand van bijvoorbeeld het hoogte van het inkomen, de woonsituatie en openstaande leningen wordt het rentepercentage bepaald. Hoe hoger het risico van de kredietverstrekker, hoe meer rente iemand moet betalen.

De procedure

Een lening oversluiten houdt dus in dat je meerdere leningen aan elkaar samen koppelt. Wanneer het totale bedrag van alle leningen hoger is dan 5000 euro, kun je de lening oversluiten. Een lening oversluiten biedt overzicht, inzicht in rentetarieven en duidelijkheid over de voorwaarden van de afgesloten leningen.

Daarentegen heeft het oversluiten van een lening ook nadelen. Zo kun je persoonlijk krediet niet boetevrij aflossen. Er is dus sprake van extra kosten na het oversluiten van een lening. Ook brengt het oversluiten van een lening een ander leengedrag met zich mee. Door het oversluiten leggen mensen eerder een hoger bedrag aan krediet vast. Hierdoor neemt de kans op schuld toe. Bereken daarom op diverse vergelijkingssites de voordelen van oversluiten.

Controle door het BKR

Het bureau kredietregistratie (BKR) controleert alvorens mensen een lening oversluiten de financiële gegevens van de desbetreffende persoon. Bij betalingsachterstanden wordt het oversluiten en afsluiten van krediet uitgesloten.

Bron: Overstappen.nl

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl