Je bent hier: Home > Nieuws > Coronacrisis zet transacties op vastgoedmarkt onder druk

Coronacrisis zet transacties op vastgoedmarkt onder druk

Coronacrisis zet transacties op vastgoedmarkt onder druk

28 maart 2020 - door Redactie

Door de coronacrisis daalde het aantal transacties in koopwoningen de afgelopen week met maar liefst 67%. Dat zegt makelaarsvereniging NVM.

Voorzitter Onno Hoes vertelde aan Tros Radar dat er naast een daling van het aantal transacties ook een daling in het aantal bezichtigingen is. Deze zijn nog steeds mogelijk, maar er moeten een aantal regels in acht genomen worden. Zo mogen er bijvoorbeeld maximaal drie personen in de woning aanwezig zijn en moet de onderlinge afstand tussen hen minstens 1,5 meter bedragen. Er mag ook niets aangeraakt worden. Alleen de makelaar mag de deurklink aanraken en moet deze achteraf ook weer schoonmaken.

Ondanks deze moeilijke omstandigheden werkt de sector wel verder, want er zijn nog steeds mensen op zoek naar een woning. Uiteraard is er wel meer onzekerheid onder de kopers, omdat ze zich vragen stellen over hun job en hun inkomsten. Ook bij de huiseigenaars is er wat angst: zij vrezen dat de prijzen van de woningen zullen dalen omdat er minder belangstelling is.

De afwachtende houding van de kopers zal de prijzen echter niet meteen onder druk zetten. Volgens Hoes blijft er namelijk een tekort aan woningen. Deze structureel hoge vraag zal de prijs van het vastgoed dan ook op peil houden. Verder zal de aanhoudend lage rente op hypotheekleningen de vraag blijven ondersteunen. Belangrijk is wel dat de banken hun kredietverlening verder zetten.

Als de huidige maatregelen rond corona weer opgeheven worden, verwacht de sector wel een sterke opleving. Op dat moment wordt een nieuwe toevloed aan kopers verwacht en nieuwe koopwoningen.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl