Je bent hier: Home > Nieuws > Recordjaar voor hypotheekmarkt ondanks corona

Recordjaar voor hypotheekmarkt ondanks corona

Recordjaar voor hypotheekmarkt ondanks corona

13 november 2020

Ondanks de coronacrisis boekte de hypotheekmarkt een totale omzet van 41 miljard euro, een stijging met 26% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Volgens Joppe Smit van consultancybureau IG&H zijn we in 2020 op weg naar de hoogste hypotheekomzet ooit. "In het vorige kwartaal was er een historisch hoge groei onder de over-en bijsluiters en dit kwartaal gaat de aankoopmarkt naar een recordhoogte", klinkt het.

De verkoopcijfers laten weinig impact zien van de COVID-19 pandemie. Doordat mensen verplicht meer thuis zitten, wordt blijkbaar sneller overwogen om een nieuwe woning te kopen. Enerzijds zorgt de coronacrisis voor wat terughoudendheid bij de mensen die hun inkomen onder druk zien komen te staan. Maar anderzijds lijkt de crisis voor mensen met jobzekerheid net een stimulans te zijn om sneller een grotere woning te kopen.

Een gemiddelde hypotheeklening kwam in het derde kwartaal uit op 342.000 euro, een stijging met 3,4% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het aantal goedgekeurde hypotheken steeg in vergelijking met vorig jaar met 22% naar 120.000. Dit is het hoogste aantal in één kwartaal sinds 2007.

Tegenover het derde kwartaal van 2019 is de huizenprijs gestegen met 8,9%. De gemiddelde woningwaarde bedroeg 355.000 euro.


Laatste artikels over Leningen


Volgend jaar een faillissementsgolf in Nederland?

21 november 2020

In de loop van volgend jaar zal het aantal faillissementen in Nederland sterk stijgen. Dat beweren onderzoekers van PwC en de Universiteit Leiden.
Lees meer


Tweeverdieners kunnen meer geld lenen voor een huis

29 oktober 2020

Vanaf volgend jaar zal een grote groep mensen meer geld kunnen lenen wanneer ze een woning willen kopen.
Lees meer


Bedrijven maken weinig gebruik van overheidsgarantie

14 oktober 2020

Bedrijven doen weinig beroep op de overheidsgarantie voor kredieten. Slechts 10% van het bedrag waarvoor de overheid zich wil garant stellen is nu ontleend.
Lees meer


Bekijk de vacatures van hypotheekadviseur

29 september 2020

We doen het allemaal wel eens; op Funda scrollen voor ons plezier. Niet zo gek wanneer je bedenkt dat we met z’n allen gemiddeld 7 keer in ons leven verhuizen.
Lees meer