29 december 2020
Je huidige woning staat net te koop en je gaat nu al een huis bezichtigen dat je helemaal ziet zitten. Na een tweede bezichtiging doe je een bod onder voorbehoud van financiering.
En wat denk je? De verkopers accepteren je bod! Je springt een gat in de lucht en kunt niet wachten om te verhuizen. Er is alleen 1 probleempje. In het bod zit de verwachte overwaarde van je huidige huis verwerkt, maar zolang die niet verkocht is kun je de nieuwe woning niet financieren. Wat nu? Er moet snel een oplossing komen anders gaat dat droomhuis aan je neus voorbij. Een van de mogelijkheden is het afsluiten van een overbruggingshypotheek, ook wel overbruggingskrediet genoemd. Hierbij heb je wel de beschikking over een groot deel van de overwaarde die het huis dat nog te koop staat waarschijnlijk op gaat leveren. Hoe het werkt en waar je op moet letten leggen we hier uit.
Een overbruggingshypotheek doet precies wat de naam doet vermoeden, het schiet tot maximaal 85% van de verwachte overwaarde van je huis voor om een nieuw huis te financieren. Als je huidige woning verkocht is los je in 1X het geleende bedrag volledig af. Een overbruggingshypotheek is een aflossingsvrije hypotheek, dat wil zeggen dat je alleen de verschuldigde rente aflost totdat je huis verkocht is.
Door een overbruggingshypotheek af te sluiten kun je snel verhuizen. Dat is mooi. Maar veel mensen realiseren zich niet dat gedurende de tijd dat het oude huis nog niet verkocht is je dubbele maandlasten voor je kiezen krijgt. Sterker nog; met de rente van de overbruggingshypotheek is het zelfs meer dan alleen een verdubbeling van de maandlasten. Dus realiseer je goed dat je betaalt voor de oude hypotheek en de nieuwe hypotheek. Plus de rente van de overbruggingshypotheek. Dat moet je natuurlijk wel maandelijks op kunnen hoesten.
De overbrugging tot het moment dat je huis verkocht is mag van de geldverstrekker niet te lang duren. Meestal is de looptijd van een overbruggingshypotheek 6 maanden tot 2 jaar. Duurt de verkoop van je oude huis langer? Neem dan op tijd contact op met je bank. De overbruggingshypotheek wordt namelijk niet automatisch verlengd!
Een overbruggingshypotheek valt onder de huidige regeling van de hypotheekrenteaftrek. Het is dan ook zo dat de betaalde rente onder voorwaarden tot maximaal 3 jaar fiscaal aftrekbaar is.
26 januari 2021
Je bent ondernemer met een droom, je wilt vooruit, je wilt groeien. En om dat te bereiken heb je een plan. Maar hoe financier je dat? Waar en bij wie vind je het geld voor jouw plan? Wanneer zeggen ze: ‘ja!’. Wij geven in dit artikel handvatten om ervoor te zorgen dat jouw droom werkelijkheid kan worden.
Lees meer
20 januari 2021
Uit cijfers van kredietbemiddelaar Becam blijkt dat de vraag naar autoleningen flink gestegen is de afgelopen maanden.
Lees meer
12 januari 2021
Maar liefst 80% van de huizenbezitters in Nederland zou flink kunnen besparen op de maandlasten door de hypotheek te oversluiten.
Lees meer
07 januari 2021
Bij het afsluiten van een lening kijkt de kredietverstrekker bijna altijd in de registers van het Bureau Krediet Registratie. Het bureau registreert alle kredieten die in Nederland worden afgesloten.
Lees meer