Je bent hier: Home > Nieuws > Waar moet je op letten bij het nemen van een overbruggingshypotheek

Waar moet je op letten bij het nemen van een overbruggingshypotheek

Waar moet je op letten bij het nemen van een overbruggingshypotheek

29 december 2020 - door Redactie

Je huidige woning staat net te koop en je gaat nu al een huis bezichtigen dat je helemaal ziet zitten. Na een tweede bezichtiging doe je een bod onder voorbehoud van financiering.

En wat denk je? De verkopers accepteren je bod! Je springt een gat in de lucht en kunt niet wachten om te verhuizen. Er is alleen 1 probleempje. In het bod zit de verwachte overwaarde van je huidige huis verwerkt, maar zolang die niet verkocht is kun je de nieuwe woning niet financieren. Wat nu? Er moet snel een oplossing komen anders gaat dat droomhuis aan je neus voorbij. Een van de mogelijkheden is het afsluiten van een overbruggingshypotheek, ook wel overbruggingskrediet genoemd. Hierbij heb je wel de beschikking over een groot deel van de overwaarde die het huis dat nog te koop staat waarschijnlijk op gaat leveren. Hoe het werkt en waar je op moet letten leggen we hier uit.

Overwaarde nu al gebruiken

Een overbruggingshypotheek doet precies wat de naam doet vermoeden, het schiet tot maximaal 85% van de verwachte overwaarde van je huis voor om een nieuw huis te financieren. Als je huidige woning verkocht is los je in 1X het geleende bedrag volledig af. Een overbruggingshypotheek is een aflossingsvrije hypotheek, dat wil zeggen dat je alleen de verschuldigde rente aflost totdat je huis verkocht is.

Dubbele lasten

Door een overbruggingshypotheek af te sluiten kun je snel verhuizen. Dat is mooi. Maar veel mensen realiseren zich niet dat gedurende de tijd dat het oude huis nog niet verkocht is je dubbele maandlasten voor je kiezen krijgt. Sterker nog; met de rente van de overbruggingshypotheek is het zelfs meer dan alleen een verdubbeling van de maandlasten. Dus realiseer je goed dat je betaalt voor de oude hypotheek en de nieuwe hypotheek. Plus de rente van de overbruggingshypotheek. Dat moet je natuurlijk wel maandelijks op kunnen hoesten.

Overbruggingshypotheek is tijdelijk

De overbrugging tot het moment dat je huis verkocht is mag van de geldverstrekker niet te lang duren. Meestal is de looptijd van een overbruggingshypotheek 6 maanden tot 2 jaar. Duurt de verkoop van je oude huis langer? Neem dan op tijd contact op met je bank. De overbruggingshypotheek wordt namelijk niet automatisch verlengd!

Fiscaal aftrekbaar

Een overbruggingshypotheek valt onder de huidige regeling van de hypotheekrenteaftrek. Het is dan ook zo dat de betaalde rente onder voorwaarden tot maximaal 3 jaar fiscaal aftrekbaar is. 

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl