Je bent hier: Home > Nieuws > Wat wordt er geregistreerd bij het BKR?

Wat wordt er geregistreerd bij het BKR?

Wat wordt er geregistreerd bij het BKR?

07 januari 2021

Bij het afsluiten van een lening kijkt de kredietverstrekker bijna altijd in de registers van het Bureau Krediet Registratie. Het bureau registreert alle kredieten die in Nederland worden afgesloten.

Dit is een wettelijke verplichting om te voorkomen dat mensen in financiële problemen raken. Wat houdt die registratie eigenlijk in?

Bureau Krediet Registratie

Het bureau krijgt alle financiële gegevens over leningen. De looptijd en aflossingsbedrag, maar ook achterstanden in de betalingsverplichtingen worden geregistreerd. De kredietverstrekker is verplicht om achterstanden van twee of meer maanden door te geven. Deze gegevens leiden tot een zogeheten negatieve notering. Als iemand zijn verplichtingen zoals afgesproken nakomt is er sprake van een positieve notering. In feite betekent dat iemand dan een goed betalingsgedrag vertoont en dus kredietwaardig is.

Niet alle leningen

Leningen vanaf 250 euro worden geregistreerd. Dit betreft dikwijls leningen ten behoeve van smartphones. Mensen sluiten een contract af voor een bepaalde looptijd waarbij de aanschaf van de smartphone is gefinancierd. Toch zijn er leningen die niet bij het Bureau worden gemeld. Hypotheken en onderhandse leningen bij familie vallen buiten de registratie net zoals een studiefinanciering. Bij hypotheken worden wel langdurige betalingsachterstanden geregistreerd en indien van toepassing een restschuld. Registraties worden na beëindiging van het financieringscontract vijf jaar bewaard.

Kortlopende Minikredieten

Een uitzondering wordt ook gemaakt voor de zogeheten Minikredieten. Het betreft dan lage bedragen die in een korte periode terugbetaald worden meestal wel met een hoge rente. Een lening aanvragen met een BKR-registratie hoeft geen enkel probleem te zijn als het een positieve notering betreft. Dat ligt anders bij een negatieve notering. Er is dan immers sprake van een achterstand en in een dergelijke situatie verstrekt een kredietinstelling geen nieuwe lening.

Het is altijd vervelend als een gevraagd krediet afgewezen wordt, maar uiteindelijk is de registratie als bescherming bedoeld. Overkreditering leidt tot grotere financiële problemen. Uiteindelijk bepaalt het inkomen en de vaste lasten de financiële ruimte. Is deze ruimte al benut door andere kredieten dan is er in feite geen ruimte.


Laatste artikels over Leningen


Dit moet u weten over geld lenen

20 juli 2021

Wilt u een verbouwing financieren met een lening, een nieuwe auto kopen of heeft u wellicht een ander leendoel? Niet iedereen heeft een flinke spaarpot achter de hand.
Lees meer


Studieschuld wordt vaak verzwegen

11 juli 2021

Jonge mensen die een woning willen aankopen en een hypotheek willen aangaan, verzwijgen steeds vaker hun studieschuld.
Lees meer


Goedkoop geld lenen: Hoe doe ik dat?!

25 juni 2021

Wil je goedkoop geld lenen? In je zoektocht naar de goedkoopste lening is het belangrijk om leningen te vergelijken.
Lees meer


Coronakredietregeling verlengd tot 31 december

22 juni 2021

De coronakredietregelingen voor ondernemers worden verlengd om het economisch herstel te faciliteren.
Lees meer


Einde in zicht voor lage leenrentes?

03 juni 2021

Volgens vergelijkingswebsite Geld.nl is er mogelijk een einde gekomen aan de daling van de leenrentes.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken