Je bent hier: Home > Nieuws > Wat wordt er geregistreerd bij het BKR?

Wat wordt er geregistreerd bij het BKR?

Wat wordt er geregistreerd bij het BKR?

07 januari 2021 - door Redactie

Bij het afsluiten van een lening kijkt de kredietverstrekker bijna altijd in de registers van het Bureau Krediet Registratie. Het bureau registreert alle kredieten die in Nederland worden afgesloten.

Dit is een wettelijke verplichting om te voorkomen dat mensen in financiële problemen raken. Wat houdt die registratie eigenlijk in?

Bureau Krediet Registratie

Het bureau krijgt alle financiële gegevens over leningen. De looptijd en aflossingsbedrag, maar ook achterstanden in de betalingsverplichtingen worden geregistreerd. De kredietverstrekker is verplicht om achterstanden van twee of meer maanden door te geven. Deze gegevens leiden tot een zogeheten negatieve notering. Als iemand zijn verplichtingen zoals afgesproken nakomt is er sprake van een positieve notering. In feite betekent dat iemand dan een goed betalingsgedrag vertoont en dus kredietwaardig is.

Niet alle leningen

Leningen vanaf 250 euro worden geregistreerd. Dit betreft dikwijls leningen ten behoeve van smartphones. Mensen sluiten een contract af voor een bepaalde looptijd waarbij de aanschaf van de smartphone is gefinancierd. Toch zijn er leningen die niet bij het Bureau worden gemeld. Hypotheken en onderhandse leningen bij familie vallen buiten de registratie net zoals een studiefinanciering. Bij hypotheken worden wel langdurige betalingsachterstanden geregistreerd en indien van toepassing een restschuld. Registraties worden na beëindiging van het financieringscontract vijf jaar bewaard.

Kortlopende Minikredieten

Een uitzondering wordt ook gemaakt voor de zogeheten Minikredieten. Het betreft dan lage bedragen die in een korte periode terugbetaald worden meestal wel met een hoge rente. Een lening aanvragen met een BKR-registratie hoeft geen enkel probleem te zijn als het een positieve notering betreft. Dat ligt anders bij een negatieve notering. Er is dan immers sprake van een achterstand en in een dergelijke situatie verstrekt een kredietinstelling geen nieuwe lening.

Het is altijd vervelend als een gevraagd krediet afgewezen wordt, maar uiteindelijk is de registratie als bescherming bedoeld. Overkreditering leidt tot grotere financiële problemen. Uiteindelijk bepaalt het inkomen en de vaste lasten de financiële ruimte. Is deze ruimte al benut door andere kredieten dan is er in feite geen ruimte.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl