Je bent hier: Home > Nieuws > Wat wordt er geregistreerd bij het BKR?

Wat wordt er geregistreerd bij het BKR?

Wat wordt er geregistreerd bij het BKR?

07 januari 2021

Bij het afsluiten van een lening kijkt de kredietverstrekker bijna altijd in de registers van het Bureau Krediet Registratie. Het bureau registreert alle kredieten die in Nederland worden afgesloten.

Dit is een wettelijke verplichting om te voorkomen dat mensen in financiële problemen raken. Wat houdt die registratie eigenlijk in?

Bureau Krediet Registratie

Het bureau krijgt alle financiële gegevens over leningen. De looptijd en aflossingsbedrag, maar ook achterstanden in de betalingsverplichtingen worden geregistreerd. De kredietverstrekker is verplicht om achterstanden van twee of meer maanden door te geven. Deze gegevens leiden tot een zogeheten negatieve notering. Als iemand zijn verplichtingen zoals afgesproken nakomt is er sprake van een positieve notering. In feite betekent dat iemand dan een goed betalingsgedrag vertoont en dus kredietwaardig is.

Niet alle leningen

Leningen vanaf 250 euro worden geregistreerd. Dit betreft dikwijls leningen ten behoeve van smartphones. Mensen sluiten een contract af voor een bepaalde looptijd waarbij de aanschaf van de smartphone is gefinancierd. Toch zijn er leningen die niet bij het Bureau worden gemeld. Hypotheken en onderhandse leningen bij familie vallen buiten de registratie net zoals een studiefinanciering. Bij hypotheken worden wel langdurige betalingsachterstanden geregistreerd en indien van toepassing een restschuld. Registraties worden na beëindiging van het financieringscontract vijf jaar bewaard.

Kortlopende Minikredieten

Een uitzondering wordt ook gemaakt voor de zogeheten Minikredieten. Het betreft dan lage bedragen die in een korte periode terugbetaald worden meestal wel met een hoge rente. Een lening aanvragen met een BKR-registratie hoeft geen enkel probleem te zijn als het een positieve notering betreft. Dat ligt anders bij een negatieve notering. Er is dan immers sprake van een achterstand en in een dergelijke situatie verstrekt een kredietinstelling geen nieuwe lening.

Het is altijd vervelend als een gevraagd krediet afgewezen wordt, maar uiteindelijk is de registratie als bescherming bedoeld. Overkreditering leidt tot grotere financiële problemen. Uiteindelijk bepaalt het inkomen en de vaste lasten de financiële ruimte. Is deze ruimte al benut door andere kredieten dan is er in feite geen ruimte.


Laatste artikels over Leningen


Een financiering voor jouw bedrijf

26 januari 2021

Je bent ondernemer met een droom, je wilt vooruit, je wilt groeien. En om dat te bereiken heb je een plan. Maar hoe financier je dat? Waar en bij wie vind je het geld voor jouw plan? Wanneer zeggen ze: ‘ja!’. Wij geven in dit artikel handvatten om ervoor te zorgen dat jouw droom werkelijkheid kan worden.
Lees meer


We leenden vooral voor een nieuwe auto in 2020

20 januari 2021

Uit cijfers van kredietbemiddelaar Becam blijkt dat de vraag naar autoleningen flink gestegen is de afgelopen maanden.
Lees meer


Huisbezitters kunnen besparen op hypotheeklasten

12 januari 2021

Maar liefst 80% van de huizenbezitters in Nederland zou flink kunnen besparen op de maandlasten door de hypotheek te oversluiten.
Lees meer


Waar moet je op letten bij het nemen van een overbruggingshypotheek

29 december 2020

Je huidige woning staat net te koop en je gaat nu al een huis bezichtigen dat je helemaal ziet zitten. Na een tweede bezichtiging doe je een bod onder voorbehoud van financiering.
Lees meer