Je bent hier: Home > Nieuws > Hypotheek aanvragen in coronatijd

Hypotheek aanvragen in coronatijd

Hypotheek aanvragen in coronatijd

27 januari 2021

Een zzp’er is ondernemer en dient zelf voor de omzet te zorgen. De winst is zijn inkomen. Omzet is echter niet vanzelfsprekend. Dat laat de coronapandemie duidelijk zien.

Bepaalde ondernemers worden hard geraakt, omdat ze de werkzaamheden niet mogen uitvoeren. Het zijn specifieke branches die de hardste klappen krijgen.

Steun voor inkomen en lasten

Veel ondernemers die ernstig geraakt zijn, kunnen een tegemoetkoming krijgen op basis van de Tozo. Het betreft een tijdelijk inkomen op sociaal minimumniveau. Ook bestaat er een mogelijkheid om een lening af te sluiten onder gunstige voorwaarden. Naast de inkomensondersteuning is er ook de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten. Indien voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden, wordt een gedeelte van de vaste lasten met een subsidie vergoed. Genoemde regelingen zijn inmiddels verlengd tot de zomer van 2021.

Woning kopen en dan?

Een ondernemer heeft natuurlijk ook een woning nodig. Een ondernemer kan ook kiezen om een eigen woning aan te schaffen in plaats van een huurwoning. Ondanks de hoge huizenprijzen is het kopen van een woning dikwijls goedkoper dan een dure huurwoning. In de meeste gevallen zal een eigen woning gefinancierd worden. Dit hoeft geen probleem te zijn als de woonlasten minder worden, maar toch zijn hypotheeknemers voorzichtiger bij een zzp hypotheek.

Inkomen bepalend bij hypotheek

Bij de acceptatie van een hypotheek speelt het inkomensaspect een belangrijke rol. Naast de maximale financiering wat begrensd wordt door de waarde van de woning, is een duurzaam inkomen belangrijk. De borgstelling van een woning is niet voldoende voor een inkomen. Hypotheekinstellingen gaan bij ondernemers de beoordeling vaststellen op drie voorafgaande boekjaren. Aan de hand van de behaalde fiscale winst wordt bekeken of een hypotheek mogelijk is en zo ja, tot welk bedrag.

Toekomstbestendig inkomen

Veel verstrekkers leggen naast de drie boekjaren vooral nadruk op het laatste jaar. Indien je als zzp’er vanwege corona een minder jaar hebt gehad, dan wordt dat meteen voelbaar. Veel banken zullen hierover vragen hebben die gaan over de inkomensterugval. Er is evenwel geen uniforme aanpak zoals de driejaren inkomenstoets.

De ondernemer die vanwege corona een inkomensterugval heeft, zal dat nu bij een hypotheekaanvraag merken. In hoeverre gekeken wordt naar de specifieke individuele situatie hangt sterk af van het beleid en protocol van de banken. De verwachting is wel dat hypotheekverstrekkers een inschatting maken van de financiële toekomst van een ondernemer. Is de verwachting dat een ondernemer blijvend schade zal ondervinden? Dan is een hypotheek niet aannemelijk. Hopelijk wordt dit wel op individueel niveau gedaan en niet per sector.


Laatste artikels over Leningen


Ondernemers zoeken naar leningen buiten banksysteem

27 februari 2021

Door de coronacrisis is de toegang van ondernemers tot bankfinanciering heel wat moeilijker geworden
Lees meer


Jouw woonwensen uitvoeren – verbouwen

27 februari 2021

Misschien heb je net een nieuwe woning gekocht en moet er nog verbouwd worden om al jouw woonwensen uit te kunnen voeren.
Lees meer


Meer hypotheekaanvragen van 55 plussers

25 februari 2021

In het laatste kwartaal steeg het aantal hypotheekaanvragen van de 55 plussers met zo'n 14%. Hierdoor tekent deze groep voor zo'n kwart van alle hypotheekaanvragen. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker.
Lees meer


Een financiering voor jouw bedrijf

26 januari 2021

Je bent ondernemer met een droom, je wilt vooruit, je wilt groeien. En om dat te bereiken heb je een plan. Maar hoe financier je dat? Waar en bij wie vind je het geld voor jouw plan? Wanneer zeggen ze: ‘ja!’. Wij geven in dit artikel handvatten om ervoor te zorgen dat jouw droom werkelijkheid kan worden.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken