Je bent hier: Home > Nieuws > Hypotheek aanvragen in coronatijd

Hypotheek aanvragen in coronatijd

Hypotheek aanvragen in coronatijd

27 januari 2021 - door Redactie

Een zzp’er is ondernemer en dient zelf voor de omzet te zorgen. De winst is zijn inkomen. Omzet is echter niet vanzelfsprekend. Dat laat de coronapandemie duidelijk zien.

Bepaalde ondernemers worden hard geraakt, omdat ze de werkzaamheden niet mogen uitvoeren. Het zijn specifieke branches die de hardste klappen krijgen.

Steun voor inkomen en lasten

Veel ondernemers die ernstig geraakt zijn, kunnen een tegemoetkoming krijgen op basis van de Tozo. Het betreft een tijdelijk inkomen op sociaal minimumniveau. Ook bestaat er een mogelijkheid om een lening af te sluiten onder gunstige voorwaarden. Naast de inkomensondersteuning is er ook de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten. Indien voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden, wordt een gedeelte van de vaste lasten met een subsidie vergoed. Genoemde regelingen zijn inmiddels verlengd tot de zomer van 2021.

Woning kopen en dan?

Een ondernemer heeft natuurlijk ook een woning nodig. Een ondernemer kan ook kiezen om een eigen woning aan te schaffen in plaats van een huurwoning. Ondanks de hoge huizenprijzen is het kopen van een woning dikwijls goedkoper dan een dure huurwoning. In de meeste gevallen zal een eigen woning gefinancierd worden. Dit hoeft geen probleem te zijn als de woonlasten minder worden, maar toch zijn hypotheeknemers voorzichtiger bij een zzp hypotheek.

Inkomen bepalend bij hypotheek

Bij de acceptatie van een hypotheek speelt het inkomensaspect een belangrijke rol. Naast de maximale financiering wat begrensd wordt door de waarde van de woning, is een duurzaam inkomen belangrijk. De borgstelling van een woning is niet voldoende voor een inkomen. Hypotheekinstellingen gaan bij ondernemers de beoordeling vaststellen op drie voorafgaande boekjaren. Aan de hand van de behaalde fiscale winst wordt bekeken of een hypotheek mogelijk is en zo ja, tot welk bedrag.

Toekomstbestendig inkomen

Veel verstrekkers leggen naast de drie boekjaren vooral nadruk op het laatste jaar. Indien je als zzp’er vanwege corona een minder jaar hebt gehad, dan wordt dat meteen voelbaar. Veel banken zullen hierover vragen hebben die gaan over de inkomensterugval. Er is evenwel geen uniforme aanpak zoals de driejaren inkomenstoets.

De ondernemer die vanwege corona een inkomensterugval heeft, zal dat nu bij een hypotheekaanvraag merken. In hoeverre gekeken wordt naar de specifieke individuele situatie hangt sterk af van het beleid en protocol van de banken. De verwachting is wel dat hypotheekverstrekkers een inschatting maken van de financiële toekomst van een ondernemer. Is de verwachting dat een ondernemer blijvend schade zal ondervinden? Dan is een hypotheek niet aannemelijk. Hopelijk wordt dit wel op individueel niveau gedaan en niet per sector.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl