Je bent hier: Home > Nieuws > Lening tijdens corona?

Lening tijdens corona?

Lening tijdens corona?

10 april 2021 - door Redactie

Het hoeft geen betoog dat bepaalde bedrijven het moeilijk hebben. Geen of te weinig omzet omdat de deuren dicht moeten. De horeca, winkels en evenementenbranche zitten in zwaar weer. Hoe kunnen ze het hoofd boven water houden?

Geen omzet wel lasten

Inmiddels heeft het kabinet besloten om een avondklok in te stellen. Dit om een derde coronagolf te voorkomen. Als pleister op de wond worden de regelingen om ondernemers te ondersteunen verlengd en soms uitgebreid. De verwachting is dat de financiële situatie van bepaalde ondernemers hierdoor niet drastisch verslechterd. Door het omzetverlies blijven de vaste lasten als een molensteen drukken op het verlies.

Vergoeding voor lasten

Het kabinet heeft de portemonnee getrokken en vele miljarden moeten financiële soelaas bieden voor bedrijven tot de zomer van 2021. Het zijn vooral de vergoedingen voor de vaste lasten die opvallen in het nieuwe steunpakket. Dit betekent een verruiming van de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Ook kleine ondernemers kunnen een beroep doen op een hogere vergoeding. De lasten blijven maar kunnen voor een groot gedeelte gecompenseerd worden door de regeling. De lastendruk zou dan zo’n 15 procent bedragen en dat scheelt natuurlijk een hoop.

Zzp’er en inkomen

De TOZO regeling wordt ook uitgebreid. Deze regeling is vooral bedoeld voor de kleine zelfstandige en de zzp’er. In ieder geval wordt de vermogenstoets niet toegepast en de regeling wordt gecontinueerd. Wel blijft het inkomen van de eventuele partner meetellen.

Rijk staat borg

De Borgstelling MKB-kredieten wordt gecontinueerd zodat alle ondernemers inclusief zzp’ers een krediet krijgen omdat de staat borg staat voor een groot gedeelte van de schuld. De leningvoorwaarden worden versoepeld en de looptijd is verlengd naar vier jaar. Het krediet is bedoeld om de liquiditeit te vergroten bijvoorbeeld de mogelijkheid van een overbruggingskrediet of rekening-courant krediet.

Bank doet aanvraag

Een bedrijfskrediet aanvragen op basis van de BMKB kan als de geldverstrekker geaccrediteerd is als financier. De bank of organisatie doet de aanvraag en toetsing van de borgstelling. Het borgstellingskrediet moet wel aan de nodige eisen en voorwaarden voldoen waarbij een maximale looptijd van vier jaar is gesteld. Het krediet staat open voor elke ondernemer.

Een tijdelijk krediet kan een bedrijf door de crisis loodsen. Dit heeft alles te maken of het bedrijf voor de corona succesvol was en met wat de toekomstverwachting van het bedrijf is na de corona. Niemand weet echter wanneer er weer normale tijden aanbreken.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl