Je bent hier: Home > Nieuws > Lening tijdens corona?

Lening tijdens corona?

Lening tijdens corona?

10 april 2021

Het hoeft geen betoog dat bepaalde bedrijven het moeilijk hebben. Geen of te weinig omzet omdat de deuren dicht moeten. De horeca, winkels en evenementenbranche zitten in zwaar weer. Hoe kunnen ze het hoofd boven water houden?

Geen omzet wel lasten

Inmiddels heeft het kabinet besloten om een avondklok in te stellen. Dit om een derde coronagolf te voorkomen. Als pleister op de wond worden de regelingen om ondernemers te ondersteunen verlengd en soms uitgebreid. De verwachting is dat de financiële situatie van bepaalde ondernemers hierdoor niet drastisch verslechterd. Door het omzetverlies blijven de vaste lasten als een molensteen drukken op het verlies.

Vergoeding voor lasten

Het kabinet heeft de portemonnee getrokken en vele miljarden moeten financiële soelaas bieden voor bedrijven tot de zomer van 2021. Het zijn vooral de vergoedingen voor de vaste lasten die opvallen in het nieuwe steunpakket. Dit betekent een verruiming van de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Ook kleine ondernemers kunnen een beroep doen op een hogere vergoeding. De lasten blijven maar kunnen voor een groot gedeelte gecompenseerd worden door de regeling. De lastendruk zou dan zo’n 15 procent bedragen en dat scheelt natuurlijk een hoop.

Zzp’er en inkomen

De TOZO regeling wordt ook uitgebreid. Deze regeling is vooral bedoeld voor de kleine zelfstandige en de zzp’er. In ieder geval wordt de vermogenstoets niet toegepast en de regeling wordt gecontinueerd. Wel blijft het inkomen van de eventuele partner meetellen.

Rijk staat borg

De Borgstelling MKB-kredieten wordt gecontinueerd zodat alle ondernemers inclusief zzp’ers een krediet krijgen omdat de staat borg staat voor een groot gedeelte van de schuld. De leningvoorwaarden worden versoepeld en de looptijd is verlengd naar vier jaar. Het krediet is bedoeld om de liquiditeit te vergroten bijvoorbeeld de mogelijkheid van een overbruggingskrediet of rekening-courant krediet.

Bank doet aanvraag

Een bedrijfskrediet aanvragen op basis van de BMKB kan als de geldverstrekker geaccrediteerd is als financier. De bank of organisatie doet de aanvraag en toetsing van de borgstelling. Het borgstellingskrediet moet wel aan de nodige eisen en voorwaarden voldoen waarbij een maximale looptijd van vier jaar is gesteld. Het krediet staat open voor elke ondernemer.

Een tijdelijk krediet kan een bedrijf door de crisis loodsen. Dit heeft alles te maken of het bedrijf voor de corona succesvol was en met wat de toekomstverwachting van het bedrijf is na de corona. Niemand weet echter wanneer er weer normale tijden aanbreken.


Laatste artikels over Leningen


Rekennorm bepaalt leningbedrag

21 april 2021

Wie kent het spreekwoord 'het is beter een andermans hemd dan geen'? Het is een gezegde uit de oude doos wat aangeeft dat je beter kunt lenen dan iets niet hebben.
Lees meer


Meer dan 44 miljard euro aan financiering voor ondernemers

06 april 2021

Uit de derde Corona Monitor van de banken blijkt dat circa 52.000 ondernemers voor ruim 44 miljard euro aan financiering ontvangen hebben.
Lees meer


Verdrievoudiging wanbetalingen verwacht

12 maart 2021

Experian verwacht dat één op de zestien mkb bedrijven binnen anderhalf jaar failliet zal gaan, wat voor meer wanbetalingen zal zorgen.
Lees meer


Ondernemers zoeken naar leningen buiten banksysteem

27 februari 2021

Door de coronacrisis is de toegang van ondernemers tot bankfinanciering heel wat moeilijker geworden.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken