Je bent hier: Home > Nieuws > Rekennorm bepaalt leningbedrag

Rekennorm bepaalt leningbedrag

Rekennorm bepaalt leningbedrag

21 april 2021

Wie kent het spreekwoord 'het is beter een andermans hemd dan geen'? Het is een gezegde uit de oude doos wat aangeeft dat je beter kunt lenen dan iets niet hebben.

Het is maar de vraag of dit klopt. Geld wat je leent moet je immers terugbetalen plus de rente. Vervolgens komt de vraag hoeveel geld kan ik lenen?

Leennorm bepaalt kredietruimte

De kredietverstrekker moet controleren wat je kunt lenen. Voor de berekening van de leencapaciteit zijn er vaste richtlijnen afgesproken die vastgelegd is in een leennorm. Kredietverstrekkers moeten de gehele financiële situatie beoordelen. Dit gaat verder dan de salarisstrook, woonlasten en andere verplichtingen. Ook de sociale context wordt meegenomen zoals leeftijd en gezinssamenstelling. Het doel is om een verantwoord besluit te nemen of er voldoende ruimte is om een lening te verstrekken.

Verhoging leennorm door opslag

De leennorm is sedert enige jaren aangescherpt door de invoering van een opslag. Bij de rekennorm wordt een opslag berekend voor de kosten van levensonderhoud. Deze opslag is in 2021 aanzienlijk verhoogd. Het is in feite een vastgesteld bedrag voor verschillende leefsituaties. Het gevolg is dat de beschikbare ruimte om te lenen lager is geworden. Organisaties zoals het AFM en het NIBUD hebben aangedrongen op de invoering van de opslag omdat kosten van levensonderhoud een kostenpost zijn.

Welke vorm van lenen?

Is er voldoende ruimte blijkend uit de rekennorm dan is de vraag welke lening geschikt is. Betreft het een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Er zijn kredietinstellingen die overigens geen doorlopend krediet meer verstrekken. De reden is dat mensen voor een te lange tijd blijven aflossen omdat de gedane aflossing weer als krediet mag worden opgenomen. Een persoonlijke lening kent een vaste looptijd, rente en maandelijkse aflossing.

Elke lening wordt geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie. Een positieve registratie geeft aan dat iemand voldeed aan zijn afbetalingsverplichtingen. Bij een negatieve registratie is dat niet het geval en dat zal voor veel kredietverleners betekenen dat ze geen lening verstrekken.


Laatste artikels over Leningen


Lening tijdens corona?

10 april 2021

Het hoeft geen betoog dat bepaalde bedrijven het moeilijk hebben. Geen of te weinig omzet omdat de deuren dicht moeten. De horeca, winkels en evenementenbranche zitten in zwaar weer. Hoe kunnen ze het hoofd boven water houden?
Lees meer


Meer dan 44 miljard euro aan financiering voor ondernemers

06 april 2021

Uit de derde Corona Monitor van de banken blijkt dat circa 52.000 ondernemers voor ruim 44 miljard euro aan financiering ontvangen hebben.
Lees meer


Verdrievoudiging wanbetalingen verwacht

12 maart 2021

Experian verwacht dat één op de zestien mkb bedrijven binnen anderhalf jaar failliet zal gaan, wat voor meer wanbetalingen zal zorgen.
Lees meer


Ondernemers zoeken naar leningen buiten banksysteem

27 februari 2021

Door de coronacrisis is de toegang van ondernemers tot bankfinanciering heel wat moeilijker geworden.
Lees meer



geld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nl







Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken