Je bent hier: Home > Nieuws > Rekennorm bepaalt leningbedrag

Rekennorm bepaalt leningbedrag

Rekennorm bepaalt leningbedrag

21 april 2021 - door Redactie

Wie kent het spreekwoord 'het is beter een andermans hemd dan geen'? Het is een gezegde uit de oude doos wat aangeeft dat je beter kunt lenen dan iets niet hebben.

Het is maar de vraag of dit klopt. Geld wat je leent moet je immers terugbetalen plus de rente. Vervolgens komt de vraag hoeveel geld kan ik lenen?

Leennorm bepaalt kredietruimte

De kredietverstrekker moet controleren wat je kunt lenen. Voor de berekening van de leencapaciteit zijn er vaste richtlijnen afgesproken die vastgelegd is in een leennorm. Kredietverstrekkers moeten de gehele financiële situatie beoordelen. Dit gaat verder dan de salarisstrook, woonlasten en andere verplichtingen. Ook de sociale context wordt meegenomen zoals leeftijd en gezinssamenstelling. Het doel is om een verantwoord besluit te nemen of er voldoende ruimte is om een lening te verstrekken.

Verhoging leennorm door opslag

De leennorm is sedert enige jaren aangescherpt door de invoering van een opslag. Bij de rekennorm wordt een opslag berekend voor de kosten van levensonderhoud. Deze opslag is in 2021 aanzienlijk verhoogd. Het is in feite een vastgesteld bedrag voor verschillende leefsituaties. Het gevolg is dat de beschikbare ruimte om te lenen lager is geworden. Organisaties zoals het AFM en het NIBUD hebben aangedrongen op de invoering van de opslag omdat kosten van levensonderhoud een kostenpost zijn.

Welke vorm van lenen?

Is er voldoende ruimte blijkend uit de rekennorm dan is de vraag welke lening geschikt is. Betreft het een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Er zijn kredietinstellingen die overigens geen doorlopend krediet meer verstrekken. De reden is dat mensen voor een te lange tijd blijven aflossen omdat de gedane aflossing weer als krediet mag worden opgenomen. Een persoonlijke lening kent een vaste looptijd, rente en maandelijkse aflossing.

Elke lening wordt geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie. Een positieve registratie geeft aan dat iemand voldeed aan zijn afbetalingsverplichtingen. Bij een negatieve registratie is dat niet het geval en dat zal voor veel kredietverleners betekenen dat ze geen lening verstrekken.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl