Je bent hier: Home > Nieuws > Is zakelijke rente aftrekbaar?

Is zakelijke rente aftrekbaar?

Is zakelijke rente aftrekbaar?

22 mei 2021

Bij een zakelijke lening speelt de rente een belangrijke rol. Het is in feite een kostenpost die ten laste gaat van de winst. Hetzelfde geldt voor de afsluitprovisie die eenmalig betaald dient te worden.

Voor de ondernemer betekent de rente een aftrek die ervoor zorgt dat er minder belasting hoeft te worden betaald.

Rente verlaagt de winst

De rentepost is vooral belangrijk bij langlopende leningen zoals een zakelijke hypotheek. Er wordt immers over een periode van 25 jaar rente betaald. Bij kortdurende leningen speelt de kostenpost minder omdat het een relatief korte periode betreft. Toch speelt daarbij ook de rente en afsluitprovisie een rol omdat die een stuk hoger zijn. Toch is het zaak om deze kosten zoveel mogelijk te reduceren. Uiteindelijk gaat een ondernemer voor het optimaliseren van de winst.

Verschillende rentetarieven

De rente zakelijk krediet wordt bepaald door meerdere factoren zoals marktrente, aanwezige onderpand en het risicoprofiel van de onderneming. Hierdoor schommelen de gemiddelde jaarrente tussen de 0,5 en 20 procent. De lage rente is uitsluitend voorbehouden aan hypotheken met een overwaarde van het onroerend goed. Rente wordt vooral bepaald door de kredietvorm zoals kort of langlopend, flexibel of vast en het al dan niet bieden van zekerheden. Een gemiddelde zakelijke lening ligt tussen de 3 en 5 procent per jaar.

Vaste looptijd

Met een zakelijke lening wordt een vaste lening bedoeld met een looptijd van maximaal vijf jaar en met een minimum looptijd van drie jaar. Hoe korter de looptijd hoe hoger het rentepercentage. Minikredieten hebben een korte looptijd, maar een hoge rente. Omdat de periode beperkt is, wordt de rentepijn slechts kort gevoeld.

Flexibel met een plafond

Flexibele kredieten kennen een hogere rente. Vooraf wordt een kredietplafond afgesproken en de ondernemer kan flexibel opnemen. Pas bij een opname wordt rente berekend en dient er worden afgelost. Het lijkt sterk op een zakelijk rekeningcourant krediet waarbij een roodstand tot een afgesproken hoogte mag ontstaan. Veel rekeningcourant kredieten hebben een plafond van 5.000 euro.

Naast de aftrekbaarheid van de rente is de investeringsaftrek ook van toepassing. Wordt voor de lening een investering gedaan dan bestaat er mogelijk recht op investeringsaftrek in het jaar van aanschaf. Dit levert direct een belastingvoordeel op waarmee de lening vervroegd afgelost kan worden.


Laatste artikels over Leningen


Einde in zicht voor lage leenrentes?

03 juni 2021

Volgens vergelijkingswebsite Geld.nl is er mogelijk een einde gekomen aan de daling van de leenrentes.
Lees meer


Lenen in lastige tijden

18 mei 2021

Lenen in barre tijden. De coronapandemie is nog niet voorbij ofschoon de hoop dat het per juli 2021 beter wordt. Er wordt volop gevaccineerd om het virus in te dammen.
Lees meer


Is een mkb-bank een oplossing voor kredieten aan kleine ondernemers?

13 mei 2021

Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken is niet enthousiast om een nieuwe nichebank op te richten die zich focust op het MKB.
Lees meer


Rekennorm bepaalt leningbedrag

21 april 2021

Wie kent het spreekwoord 'het is beter een andermans hemd dan geen'? Het is een gezegde uit de oude doos wat aangeeft dat je beter kunt lenen dan iets niet hebben.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken