Je bent hier: Home > Nieuws > Is zakelijke rente aftrekbaar?

Is zakelijke rente aftrekbaar?

Is zakelijke rente aftrekbaar?

22 mei 2021 - door Redactie

Bij een zakelijke lening speelt de rente een belangrijke rol. Het is in feite een kostenpost die ten laste gaat van de winst. Hetzelfde geldt voor de afsluitprovisie die eenmalig betaald dient te worden.

Voor de ondernemer betekent de rente een aftrek die ervoor zorgt dat er minder belasting hoeft te worden betaald.

Rente verlaagt de winst

De rentepost is vooral belangrijk bij langlopende leningen zoals een zakelijke hypotheek. Er wordt immers over een periode van 25 jaar rente betaald. Bij kortdurende leningen speelt de kostenpost minder omdat het een relatief korte periode betreft. Toch speelt daarbij ook de rente en afsluitprovisie een rol omdat die een stuk hoger zijn. Toch is het zaak om deze kosten zoveel mogelijk te reduceren. Uiteindelijk gaat een ondernemer voor het optimaliseren van de winst.

Verschillende rentetarieven

De rente zakelijk krediet wordt bepaald door meerdere factoren zoals marktrente, aanwezige onderpand en het risicoprofiel van de onderneming. Hierdoor schommelen de gemiddelde jaarrente tussen de 0,5 en 20 procent. De lage rente is uitsluitend voorbehouden aan hypotheken met een overwaarde van het onroerend goed. Rente wordt vooral bepaald door de kredietvorm zoals kort of langlopend, flexibel of vast en het al dan niet bieden van zekerheden. Een gemiddelde zakelijke lening ligt tussen de 3 en 5 procent per jaar.

Vaste looptijd

Met een zakelijke lening wordt een vaste lening bedoeld met een looptijd van maximaal vijf jaar en met een minimum looptijd van drie jaar. Hoe korter de looptijd hoe hoger het rentepercentage. Minikredieten hebben een korte looptijd, maar een hoge rente. Omdat de periode beperkt is, wordt de rentepijn slechts kort gevoeld.

Flexibel met een plafond

Flexibele kredieten kennen een hogere rente. Vooraf wordt een kredietplafond afgesproken en de ondernemer kan flexibel opnemen. Pas bij een opname wordt rente berekend en dient er worden afgelost. Het lijkt sterk op een zakelijk rekeningcourant krediet waarbij een roodstand tot een afgesproken hoogte mag ontstaan. Veel rekeningcourant kredieten hebben een plafond van 5.000 euro.

Naast de aftrekbaarheid van de rente is de investeringsaftrek ook van toepassing. Wordt voor de lening een investering gedaan dan bestaat er mogelijk recht op investeringsaftrek in het jaar van aanschaf. Dit levert direct een belastingvoordeel op waarmee de lening vervroegd afgelost kan worden.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl