Je bent hier: Home > Nieuws > Dit moet u weten over geld lenen

Dit moet u weten over geld lenen

Dit moet u weten over geld lenen

20 juli 2021

Wilt u een verbouwing financieren met een lening, een nieuwe auto kopen of heeft u wellicht een ander leendoel? Niet iedereen heeft een flinke spaarpot achter de hand.

In dat geval kan een lening afsluiten uitkomst bieden. Maar welke leenvorm kiest u? Een doorlopend krediet of toch een persoonlijke lening? En, hoeveel geld kunt u eigenlijk lenen? Dat is natuurlijk van verschillende factoren afhankelijk. Op deze vragen proberen we in dit artikel antwoord te geven. Lees snel verder!

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Laten we beginnen bij het eerste aandachtspunt: Wat is een persoonlijke lening? Een groot voordeel van een persoonlijke lening is dat u precies weet waar u aan toe bent. U weet namelijk vooraf wat de vaste maandlasten zijn en wanneer u van de lening af bent. De rente en het maandbedrag staan namelijk vast, net als de looptijd van de lening! Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een doorlopend krediet wat een flexibele lening is. Bij een flexibele lening krijgt u namelijk te maken met een variabele rente. Stijgt de rente plotseling, dan zult u er dus veel langer over doen om de lening af te lossen. Daartegenover staat dan weer wel dat u alleen rente betaalt over het bedrag dat u opneemt. En dat u wat u aflost, kunt u weer opnieuw opnemen of gebruiken voor een nieuwe aankoop. Als u dus meer behoefte hebt aan flexibiliteit en alleen rente wilt betalen over het opgenomen bedrag, kan een doorlopend krediet uitkomst voor u bieden.

Let ook op de kleine lettertjes

Nog een ander belangrijk punt van aandacht is het goed lezen van de kleine lettertjes en ook verschillende kredietverstrekkers met elkaar vergelijken. Dit is echt de moeite waard! Ook kunnen de kosten per kredietverstrekker behoorlijk uiteen lopen. Een goede manier om kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken, is door het raadplegen van een onafhankelijke vergelijkingswebsite.

Het nut van het berekenen

Last but not least. U kunt alvast gaan dromen over een woninguitbouw, maar weet u eigenlijk hoeveel u kunt lenen? Geld lenen kost geld. De schoorsteen moet van kredietverstrekkers nou eenmaal ook roken. En zij willen natuurlijk ook dat jij op een verantwoorde manier geld leent. Dat gezegd hebbende: hoe wordt het maximale leenbedrag door kredietverstrekkers dan berekend? Er wordt in de eerste plaats gekeken naar uw netto (gezins)inkomen. Vervolgens wordt er ook gekeken naar de vaste woonlasten en rekening gehouden met een vaste norm voor het levensonderhoud. Daarnaast kunnen er ook nog andere bepalende factoren van invloed zijn. Klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar hoeft het niet te zijn. Tenminste, als u ervoor kiest om uw maximale leencapaciteit online te berekenen. Zo kunt u op verschillende websites op een eenvoudige manier berekenen wat u maximaal kunt lenen. Succes!


Laatste artikels over Leningen


ABN AMRO moet te veel aangerekende rente terugbetalen

06 september 2021

ABN AMRO bereikte een akkoord met de Consumentenbond over de terugbetaling van te hoge rentes die voor allerlei leningen werden aangerekend.
Lees meer


Kan ik nog wel een hypotheek krijgen als ondernemer?

25 augustus 2021

Je bent ondernemer en wilt graag een huis kopen. Je bent vast niet de enige! Veel ondernemers vragen zich af of een hypotheek voor ondernemers aanvragen in deze roerige tijd wel mogelijk is.
Lees meer


Slim omgaan met je geld als startende ondernemer

28 juli 2021

Niet alleen als particulier neem je financiële beslissingen. Een steeds grotere groep mensen werkt als zelfstandige of als kleine ondernemer.
Lees meer


Studieschuld wordt vaak verzwegen

11 juli 2021

Jonge mensen die een woning willen aankopen en een hypotheek willen aangaan, verzwijgen steeds vaker hun studieschuld.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 85 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken