Je bent hier: Home > Nieuws > Dit moet u weten over geld lenen

Dit moet u weten over geld lenen

Dit moet u weten over geld lenen

20 juli 2021 - door Redactie

Wilt u een verbouwing financieren met een lening, een nieuwe auto kopen of heeft u wellicht een ander leendoel? Niet iedereen heeft een flinke spaarpot achter de hand.

In dat geval kan een lening afsluiten uitkomst bieden. Maar welke leenvorm kiest u? Een doorlopend krediet of toch een persoonlijke lening? En, hoeveel geld kunt u eigenlijk lenen? Dat is natuurlijk van verschillende factoren afhankelijk. Op deze vragen proberen we in dit artikel antwoord te geven. Lees snel verder!

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Laten we beginnen bij het eerste aandachtspunt: Wat is een persoonlijke lening? Een groot voordeel van een persoonlijke lening is dat u precies weet waar u aan toe bent. U weet namelijk vooraf wat de vaste maandlasten zijn en wanneer u van de lening af bent. De rente en het maandbedrag staan namelijk vast, net als de looptijd van de lening! Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een doorlopend krediet wat een flexibele lening is. Bij een flexibele lening krijgt u namelijk te maken met een variabele rente. Stijgt de rente plotseling, dan zult u er dus veel langer over doen om de lening af te lossen. Daartegenover staat dan weer wel dat u alleen rente betaalt over het bedrag dat u opneemt. En dat u wat u aflost, kunt u weer opnieuw opnemen of gebruiken voor een nieuwe aankoop. Als u dus meer behoefte hebt aan flexibiliteit en alleen rente wilt betalen over het opgenomen bedrag, kan een doorlopend krediet uitkomst voor u bieden.

Let ook op de kleine lettertjes

Nog een ander belangrijk punt van aandacht is het goed lezen van de kleine lettertjes en ook verschillende kredietverstrekkers met elkaar vergelijken. Dit is echt de moeite waard! Ook kunnen de kosten per kredietverstrekker behoorlijk uiteen lopen. Een goede manier om kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken, is door het raadplegen van een onafhankelijke vergelijkingswebsite.

Het nut van het berekenen

Last but not least. U kunt alvast gaan dromen over een woninguitbouw, maar weet u eigenlijk hoeveel u kunt lenen? Geld lenen kost geld. De schoorsteen moet van kredietverstrekkers nou eenmaal ook roken. En zij willen natuurlijk ook dat jij op een verantwoorde manier geld leent. Dat gezegd hebbende: hoe wordt het maximale leenbedrag door kredietverstrekkers dan berekend? Er wordt in de eerste plaats gekeken naar uw netto (gezins)inkomen. Vervolgens wordt er ook gekeken naar de vaste woonlasten en rekening gehouden met een vaste norm voor het levensonderhoud. Daarnaast kunnen er ook nog andere bepalende factoren van invloed zijn. Klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar hoeft het niet te zijn. Tenminste, als u ervoor kiest om uw maximale leencapaciteit online te berekenen. Zo kunt u op verschillende websites op een eenvoudige manier berekenen wat u maximaal kunt lenen. Succes!

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl