Je bent hier: Home > Nieuws > Slim omgaan met je geld als startende ondernemer

Slim omgaan met je geld als startende ondernemer

Slim omgaan met je geld als startende ondernemer

28 juli 2021

Niet alleen als particulier neem je financiële beslissingen. Een steeds grotere groep mensen werkt als zelfstandige of als kleine ondernemer.

Bijna altijd vereist dit investeringen, bijvoorbeeld in bedrijfsmiddelen, marketing, bedrijfsruimte en personeel. Om ervoor te zorgen dat je voldoende financiële middelen hebt om groei te financieren, is het belangrijk om je cashflow niet in randzaken te verliezen.

Cashflow en liquiditeit

Veel ondernemers gaan enthousiast van start. Een goed plan, een startkapitaal, huisvesting en wellicht het eerste personeel. Dan begint een spannende periode. Slaat het product aan, gaat de verkoop volgens prognose, komen er genoeg klanten binnen, etc. En de kosten gaan voor de baten. Dit betekent dat er voldoende kapitaal en cashflow moet zijn om te kunnen groeien. Het is veelal ook een kwestie van slim met je geld omgaan. Zorg dat je investeert in die middelen die essentieel zijn om als bedrijf te groeien. Vaak werken banken mee bij het financieren als er een goed plan is, zeker als er eenmaal klanten zijn.

Koop of lease

In het kader van slim met je geld omgaan, is koop of lease een belangrijk vraagstuk. Elke aankoop gaat ten koste van de liquiditeit maar niet elke aankoop draagt bij aan de business. Zo is het meestal wijzer om een auto te leasen dan te kopen. Computers en printers kan je veelal leasen, zodat je voor een overzichtelijk vast bedrag per maand klaar bent. Ook andere ondersteunende producten en diensten kunnen vaak per maand betaald worden. Zo kan je een koffiezetapparaat leasen of bedrijfsmachines leasen. Op die manier kan je eenvoudig de vaste kosten per maand berekenen en zet je niet al je geld vast in dure aankopen.

Lease is dus overzichtelijk en goed voor de cashflow maar je wordt geen eigenaar van het product. Zo kan het zijn dat je in de loop der jaren meer voor een product betaalt dan als je het direct gekocht had. Aan de andere kant heeft lease veelal het bijkomende voordeel dat onderhoud, reparaties of eventuele vervanging normaliter bij de prijs inbegrepen zijn. Dit bespaart niet alleen tijd maar voorkomt ook onaangename financiële tegenslagen.

Minimum viable product

Is je product nog in ontwikkeling en weet je nog niet of jouw business rendabel zal zijn? Voor je een bedrijf en bijbehorende infrastructuur optuigt, zou je eerst een basisuitvoering van jouw product uit kunnen brengen, een zogenaamd minimum levensvatbaar product. Denk aan een uitgeklede versie van het eindidee waarmee je vast potentiële klanten kan benaderen en de markt kan testen. Op die manier kan je op basis van de eerste ervaringen eventuele aanpassingen doorvoeren en het product verder perfectioneren. Zo zorg je voor een minimale verspilling aan ontwikkelkosten en weet je zeker dat jouw product aansluit bij de behoeften van jouw doelgroep.


Laatste artikels over Leningen


Koopwoning 20,7% duurder in 1 jaar tijd

13 januari 2022

Uit cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat een koopwoning in het voorbije kwartaal maar liefst 20,7% duurder werd.
Lees meer


Financiële interesse? Verbeter je competenties

10 december 2021

Het is slim om op de hoogte te zijn van financiële zaken, ook al is het niet voor iedereen even interessant.
Lees meer


ABN AMRO moet te veel aangerekende rente terugbetalen

06 september 2021

ABN AMRO bereikte een akkoord met de Consumentenbond over de terugbetaling van te hoge rentes die voor allerlei leningen werden aangerekend.
Lees meer


Kan ik nog wel een hypotheek krijgen als ondernemer?

25 augustus 2021

Je bent ondernemer en wilt graag een huis kopen. Je bent vast niet de enige! Veel ondernemers vragen zich af of een hypotheek voor ondernemers aanvragen in deze roerige tijd wel mogelijk is.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken