Je bent hier: Home > Nieuws > Slim omgaan met je geld als startende ondernemer

Slim omgaan met je geld als startende ondernemer

Slim omgaan met je geld als startende ondernemer

28 juli 2021 - door Redactie

Niet alleen als particulier neem je financiële beslissingen. Een steeds grotere groep mensen werkt als zelfstandige of als kleine ondernemer.

Bijna altijd vereist dit investeringen, bijvoorbeeld in bedrijfsmiddelen, marketing, bedrijfsruimte en personeel. Om ervoor te zorgen dat je voldoende financiële middelen hebt om groei te financieren, is het belangrijk om je cashflow niet in randzaken te verliezen.

Cashflow en liquiditeit

Veel ondernemers gaan enthousiast van start. Een goed plan, een startkapitaal, huisvesting en wellicht het eerste personeel. Dan begint een spannende periode. Slaat het product aan, gaat de verkoop volgens prognose, komen er genoeg klanten binnen, etc. En de kosten gaan voor de baten. Dit betekent dat er voldoende kapitaal en cashflow moet zijn om te kunnen groeien. Het is veelal ook een kwestie van slim met je geld omgaan. Zorg dat je investeert in die middelen die essentieel zijn om als bedrijf te groeien. Vaak werken banken mee bij het financieren als er een goed plan is, zeker als er eenmaal klanten zijn.

Koop of lease

In het kader van slim met je geld omgaan, is koop of lease een belangrijk vraagstuk. Elke aankoop gaat ten koste van de liquiditeit maar niet elke aankoop draagt bij aan de business. Zo is het meestal wijzer om een auto te leasen dan te kopen. Computers en printers kan je veelal leasen, zodat je voor een overzichtelijk vast bedrag per maand klaar bent. Ook andere ondersteunende producten en diensten kunnen vaak per maand betaald worden. Zo kan je een koffiezetapparaat leasen of bedrijfsmachines leasen. Op die manier kan je eenvoudig de vaste kosten per maand berekenen en zet je niet al je geld vast in dure aankopen.

Lease is dus overzichtelijk en goed voor de cashflow maar je wordt geen eigenaar van het product. Zo kan het zijn dat je in de loop der jaren meer voor een product betaalt dan als je het direct gekocht had. Aan de andere kant heeft lease veelal het bijkomende voordeel dat onderhoud, reparaties of eventuele vervanging normaliter bij de prijs inbegrepen zijn. Dit bespaart niet alleen tijd maar voorkomt ook onaangename financiële tegenslagen.

Minimum viable product

Is je product nog in ontwikkeling en weet je nog niet of jouw business rendabel zal zijn? Voor je een bedrijf en bijbehorende infrastructuur optuigt, zou je eerst een basisuitvoering van jouw product uit kunnen brengen, een zogenaamd minimum levensvatbaar product. Denk aan een uitgeklede versie van het eindidee waarmee je vast potentiële klanten kan benaderen en de markt kan testen. Op die manier kan je op basis van de eerste ervaringen eventuele aanpassingen doorvoeren en het product verder perfectioneren. Zo zorg je voor een minimale verspilling aan ontwikkelkosten en weet je zeker dat jouw product aansluit bij de behoeften van jouw doelgroep.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl