Je bent hier: Home > Nieuws > Koopwoning 20,7% duurder in 1 jaar tijd

Koopwoning 20,7% duurder in 1 jaar tijd

Koopwoning 20,7% duurder in 1 jaar tijd

13 januari 2022

Uit cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat een koopwoning in het voorbije kwartaal maar liefst 20,7% duurder werd.

In het vierde kwartaal wisselden in Nederland 35.000 woningen van eigenaar. Het aantal transacties daalde met 23% tegenover vorig jaar, omdat er een tekort is aan koopwoningen.

Op het einde van het vierde kwartaal stonden er nog 15.600 woningen te koop, maar liefst 33% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Volgens NVM-voorzitter Onno Hoes speelt mee dat woningbezitters hun woningen niet te koop zetten vooraleer ze zelf uitzicht hebben op een andere passende woning. " We constateren dat de oplevering en realisatie van nieuwbouw stagneert", klinkt het.

Prijzen flink de hoogte in

In het hele jaar 2021 werden er 140.000 woningen verkocht, een daling van 19% tegenover de 172.000 woningen die in 2020 werden verkocht. Door het lage aanbod worden kopers gedwongen om te gaan opbieden, waardoor de prijs flink hoger gaat. De prijs van een bestaande woning steeg in het vierde kwartaal naar 438.000 euro, een stijging van 20,7% tegenover het laatste kwartaal van 2020. Bij de nieuwbouwwoningen was de prijsstijging iets minder sterk. Deze woningen werden 13,8% duurder.

Lage rente

Door de lage rente op hypotheekleningen kunnen gezinnen meer geld lenen, waardoor ze ook sneller geneigd om te gaan opbieden om alsnog een woning te kunnen kopen.

Volgens Lana Gerssen, NVM-voorzitter van de vakgroep Wonen, is er nood aan een passend woningaanbod voor senioren. Zij blijven nu in hun bestaande en veel te grote woning, waardoor er te weinig doorstroming is op de woningmarkt.


Laatste artikels over Leningen


Financiële interesse? Verbeter je competenties

10 december 2021

Het is slim om op de hoogte te zijn van financiële zaken, ook al is het niet voor iedereen even interessant.
Lees meer


ABN AMRO moet te veel aangerekende rente terugbetalen

06 september 2021

ABN AMRO bereikte een akkoord met de Consumentenbond over de terugbetaling van te hoge rentes die voor allerlei leningen werden aangerekend.
Lees meer


Kan ik nog wel een hypotheek krijgen als ondernemer?

25 augustus 2021

Je bent ondernemer en wilt graag een huis kopen. Je bent vast niet de enige! Veel ondernemers vragen zich af of een hypotheek voor ondernemers aanvragen in deze roerige tijd wel mogelijk is.
Lees meer


Slim omgaan met je geld als startende ondernemer

28 juli 2021

Niet alleen als particulier neem je financiële beslissingen. Een steeds grotere groep mensen werkt als zelfstandige of als kleine ondernemer.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken