Je bent hier: Home > Nieuws > Koopwoning 20,7% duurder in 1 jaar tijd

Koopwoning 20,7% duurder in 1 jaar tijd

Koopwoning 20,7% duurder in 1 jaar tijd

13 januari 2022 - door Redactie

Uit cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat een koopwoning in het voorbije kwartaal maar liefst 20,7% duurder werd.

In het vierde kwartaal wisselden in Nederland 35.000 woningen van eigenaar. Het aantal transacties daalde met 23% tegenover vorig jaar, omdat er een tekort is aan koopwoningen.

Op het einde van het vierde kwartaal stonden er nog 15.600 woningen te koop, maar liefst 33% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Volgens NVM-voorzitter Onno Hoes speelt mee dat woningbezitters hun woningen niet te koop zetten vooraleer ze zelf uitzicht hebben op een andere passende woning. " We constateren dat de oplevering en realisatie van nieuwbouw stagneert", klinkt het.

Prijzen flink de hoogte in

In het hele jaar 2021 werden er 140.000 woningen verkocht, een daling van 19% tegenover de 172.000 woningen die in 2020 werden verkocht. Door het lage aanbod worden kopers gedwongen om te gaan opbieden, waardoor de prijs flink hoger gaat. De prijs van een bestaande woning steeg in het vierde kwartaal naar 438.000 euro, een stijging van 20,7% tegenover het laatste kwartaal van 2020. Bij de nieuwbouwwoningen was de prijsstijging iets minder sterk. Deze woningen werden 13,8% duurder.

Lage rente

Door de lage rente op hypotheekleningen kunnen gezinnen meer geld lenen, waardoor ze ook sneller geneigd om te gaan opbieden om alsnog een woning te kunnen kopen.

Volgens Lana Gerssen, NVM-voorzitter van de vakgroep Wonen, is er nood aan een passend woningaanbod voor senioren. Zij blijven nu in hun bestaande en veel te grote woning, waardoor er te weinig doorstroming is op de woningmarkt.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl