17 februari 2022 - door Redactie
Zonnepanelen zijn de laatst jaren steeds populairder en dat is natuurlijk heel logisch want energie wordt steeds duurder.
Wanneer je dus een beetje geld opzij hebt liggen dan kan het heel handig zijn om een investering te maken in zonnepanelen. Maar het plaatsen van zonnepanelen is natuurlijk een flinke investering en voordat je zo’n investering doet wil je er ook zeker van zijn dat het rendabel is. Je wilt natuurlijk graag weten hoelang je er over doet om de investering terug te verdienen. In dit artikel kun je daar alles over lezen. Zo is het makkelijker om een goede afweging te maken.
Voordat je een zonnepanelen berekening gaat maken is het heel belangrijk om te weten welke soort zonnepanelen je kiest. Dit maakt namelijk heel veel verschil qua aanschafkosten maar ook qua opbrengst. Er zijn in totaal vier soorten zonnepanelen te koop. Dat zijn zonnepanelen uit de monokristallijn, de amorf lijn, polykristallijn en de glas-glas zonnepanelen.
De monokristallijn en de glas-glas lijn zijn de soorten zonnepanelen die het meeste opleveren. Maar tegelijkertijd zijn deze zonnepanelen ook veel duurder in aanschaf. De amorf lijn en de polykristallijn zijn de goedkoopste zonnepanelen voor particuliere aanschaf maar bieden het minste rendement.
Voordat je tot aanschaf van zonnepanelen over gaat is het heel erg belangrijk om te weten wat je budget is. Wanneer je een duidelijk overzicht hebt van het budget is het makkelijker om een keuze te maken uit de beschikbare panelen binnen jouw budget. Daarnaast kun je dan ook vergelijken welke zonnepanelen meer opleveren en hoe snel je de investering terug hebt verdiend.
Deze vergelijking kun je dus eigenlijk pas maken zodra je de eerste stap van het budget bepalen en het type zonnepanelen kiezen hebt doorlopen. Als je deze stappen niet hebt doorlopen wordt het lastig om te gaan vergelijken.
Nu je de keuze hebt gemaakt voor de zonnepanelen kun je gaan uitrekenen wat de terugverdientijd is voor de investering die je hebt gemaakt in de zonnepanelen. Het uitrekenen van de terugverdientijd is niet zo ingewikkeld.
Als eerste moet je uitrekenen wat de totale aanschaf van de zonnepanelen jou kost. Dus dat betekent alle kosten van de zonnepanelen, inclusief alle onderdelen en het eventuele plaatsen hiervan. Vervolgens pak je het tarief voor de elektriciteit en doe je de prijs per kWh x het aantal kWh wat je denkt te verbruiken over een jaar tijd.
Vervolgens deel je de totale aanschafkosten van de zonnepanelen met de berekening van de kWh hierboven en dat is dan de terugverdientijd van de zonnepanelen. Zo kun je dus ook heel makkelijk uitrekenen welke zonnepanelen het voordeligst zijn.
Het is goed om je op voorhand te realiseren dat investeren in zonnepanelen altijd verstandig is voor de toekomst. Het is beter voor je portemonnee en je begint eigenlijk direct al met verdienen zodra de panelen zijn geïnstalleerd. Dat alleen is een goede motivatie. Hoe je het ook went of keert, zonnepanelen verdienen zich altijd terug.
29 december 2023
BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.
08 september 2023
Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.
13 augustus 2023
Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.
10 juli 2023
Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.
24 april 2023
De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.
25 maart 2023
Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?
12 december 2022
Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.
27 oktober 2022
Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.
19 oktober 2022
Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.