Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe bereken je de terugverdientijd van zonnepanelen?

Hoe bereken je de terugverdientijd van zonnepanelen?

Hoe bereken je de terugverdientijd van zonnepanelen?

17 februari 2022 - door Redactie

Zonnepanelen zijn de laatst jaren steeds populairder en dat is natuurlijk heel logisch want energie wordt steeds duurder.

Wanneer je dus een beetje geld opzij hebt liggen dan kan het heel handig zijn om een investering te maken in zonnepanelen. Maar het plaatsen van zonnepanelen is natuurlijk een flinke investering en voordat je zo’n investering doet wil je er ook zeker van zijn dat het rendabel is. Je wilt natuurlijk graag weten hoelang je er over doet om de investering terug te verdienen. In dit artikel kun je daar alles over lezen. Zo is het makkelijker om een goede afweging te maken.

Verschillende soorten zonnepanelen

Voordat je een zonnepanelen berekening gaat maken is het heel belangrijk om te weten welke soort zonnepanelen je kiest. Dit maakt namelijk heel veel verschil qua aanschafkosten maar ook qua opbrengst. Er zijn in totaal vier soorten zonnepanelen te koop. Dat zijn zonnepanelen uit de monokristallijn, de amorf lijn, polykristallijn en de glas-glas zonnepanelen.

De monokristallijn en de glas-glas lijn zijn de soorten zonnepanelen die het meeste opleveren. Maar tegelijkertijd zijn deze zonnepanelen ook veel duurder in aanschaf. De amorf lijn en de polykristallijn zijn de goedkoopste zonnepanelen voor particuliere aanschaf maar bieden het minste rendement.

Budget bepalen en keuze maken

Voordat je tot aanschaf van zonnepanelen over gaat is het heel erg belangrijk om te weten wat je budget is. Wanneer je een duidelijk overzicht hebt van het budget is het makkelijker om een keuze te maken uit de beschikbare panelen binnen jouw budget. Daarnaast kun je dan ook vergelijken welke zonnepanelen meer opleveren en hoe snel je de investering terug hebt verdiend.

Deze vergelijking kun je dus eigenlijk pas maken zodra je de eerste stap van het budget bepalen en het type zonnepanelen kiezen hebt doorlopen. Als je deze stappen niet hebt doorlopen wordt het lastig om te gaan vergelijken.

Berekenen van de terugverdientijd

Nu je de keuze hebt gemaakt voor de zonnepanelen kun je gaan uitrekenen wat de terugverdientijd is voor de investering die je hebt gemaakt in de zonnepanelen. Het uitrekenen van de terugverdientijd is niet zo ingewikkeld.

Als eerste moet je uitrekenen wat de totale aanschaf van de zonnepanelen jou kost. Dus dat betekent alle kosten van de zonnepanelen, inclusief alle onderdelen en het eventuele plaatsen hiervan. Vervolgens pak je het tarief voor de elektriciteit en doe je de prijs per kWh x het aantal kWh wat je denkt te verbruiken over een jaar tijd.

Vervolgens deel je de totale aanschafkosten van de zonnepanelen met de berekening van de kWh hierboven en dat is dan de terugverdientijd van de zonnepanelen. Zo kun je dus ook heel makkelijk uitrekenen welke zonnepanelen het voordeligst zijn.

Een zinvolle investering

Het is goed om je op voorhand te realiseren dat investeren in zonnepanelen altijd verstandig is voor de toekomst. Het is beter voor je portemonnee en je begint eigenlijk direct al met verdienen zodra de panelen zijn geïnstalleerd. Dat alleen is een goede motivatie. Hoe je het ook went of keert, zonnepanelen verdienen zich altijd terug.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl