Je bent hier: Home > Nieuws > Geld lenen voor duurzamer wonen

Geld lenen voor duurzamer wonen

Geld lenen voor duurzamer wonen

05 mei 2022

Het kan niemand ontgaan zijn: de gasprijzen schieten omhoog, met een hoge gasrekening tot gevolg.

Dat werkt door in de inflatiecijfers en we voelen het direct in onze portemonnee. Dat is een goede motivatie om serieus na te denken over manieren om het gasverbruik terug te dringen.

Zet de knop om & Nationaal Isolatieprogramma

De overheid is hier intensief mee bezig: onlangs werd de energiebesparingscampagne ‘Zet ook de knop om’ gelanceerd, samen met de introductie van een Nationaal Isolatieprogramma. De campagne is vooral gericht op gedrag: hoe kunnen we minder energie verbruiken? De focus ligt hier op energiebesparingstips.

Isolatiemaatregelen kosten serieus geld

Het Nationaal Isolatieprogramma draait om het isoleren van woningen. Door een huis beter te isoleren kan flink bespaard worden op het gasverbruik. Isolatiemaatregelen zijn echter niet gratis: ze kosten serieus geld. Voor veel Nederlanders geldt dat ze óf het geld daarvoor niet hebben, óf aarzelen om het uit te geven aan energiebesparing.

Subsidies en energiebespaarleningen

Om de burger toch aan te zetten tot het doen van die investering waren er langer subsidies en voordelige energiebespaarleningen beschikbaar. Met dit programma worden de subsidies aangepast en de leningen uitgebreid. Zo komt er een 0%-rente energiebespaarlening.

Lening voor isolatie

Geld lenen voor isolatie is een logische stap voor wie het te investeren bedrag zelf niet beschikbaar heeft. Met de isolatiemaatregelen wordt immers een maandelijkse besparing gerealiseerd waar de investering mee kan worden terugverdiend. Bovendien is het ook zeer waardevol om een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de wereld.

Nationaal Warmtefonds of anders lenen

Die lening kan aangevraagd worden bij het Nationaal Warmtefonds. Alternatief is om een ‘gewone’ persoonlijke lening af te sluiten om de verduurzaming te financieren – of iets te doen met de hypotheek op de eigen woning.

Persoonlijke lening of hypotheek

Het verschil tussen de persoonlijke lening en de hypotheek zit enerzijds in de rente en looptijd, anderzijds in de bewerkelijkheid van het afsluiten. Een persoonlijke lening is sneller en zonder veel poespas te regelen – de rente is ruim hoger dan de hypotheekrente.

Voor de hypotheek zijn meer documenten nodig en vaak een bezoek aan de notaris. Het hypotheekadvies en de meestal benodigde taxatie plus notaris brengen bovendien kosten met zich mee. Aan de andere kant is de actuele hypotheekrente ruim lager dan de rente op een persoonlijke lening.

Financieren van doe-het-zelf-isolatie

Welke optie het beste past voor de te treffen isolatiemaatregelen, dat is voor elke woningbezitter anders. Zo is het op dit moment nog zo dat een Energiebespaarlening alleen mogelijk is voor energiebesparende maatregelen die uitgevoerd worden door een aannemer of installateur. Doe-het-zelvers vallen daarmee buiten de boot. Bij de overheid zijn ze wel aan het nadenken over een oplossing daarvoor.

Afwachten of aanpakken?

De aanpassingen van de subsidies en de nieuwe 0%-rente energiebespaarlening zijn niet direct gerealiseerd. De vraag is dan of het verstandig is om dat af te wachten of zelf het heft in handen te nemen. Met name via de hypotheek is het financieren van energiebesparende maatregelen vaak ook goed te doen – zonder de beperkende voorwaarden van de overheid.


Laatste artikels over Leningen


Woonleningen worden weer fors duurder

26 april 2022

Wie op dit moment een huis wil kopen, zal twee keer goed verschieten. De woningprijzen gingen de laatste jaren door het dak. Bovendien beginnen nu ook de leningen terug een stuk duurder te worden.
Lees meer


De voordelen van factoring

03 maart 2022

Heb jij al eens van factoring gehoord? Dit is een handige manier om als ondernemer zeker te weten dat je betaald krijgt.
Lees meer


Aflossingsvrije hypotheek wint aan belang

17 februari 2022

Jonge starters kiezen steeds meer voor een aflossingsvrije hypotheek, waarbij lagere maandlasten mogelijk zijn.
Lees meer


Hoe bereken je de terugverdientijd van zonnepanelen?

17 februari 2022

Zonnepanelen zijn de laatst jaren steeds populairder en dat is natuurlijk heel logisch want energie wordt steeds duurder.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken