Je bent hier: Home > Nieuws > Geld lenen voor duurzamer wonen

Geld lenen voor duurzamer wonen

Geld lenen voor duurzamer wonen

05 mei 2022 - door Redactie

Het kan niemand ontgaan zijn: de gasprijzen schieten omhoog, met een hoge gasrekening tot gevolg.

Dat werkt door in de inflatiecijfers en we voelen het direct in onze portemonnee. Dat is een goede motivatie om serieus na te denken over manieren om het gasverbruik terug te dringen.

Zet de knop om & Nationaal Isolatieprogramma

De overheid is hier intensief mee bezig: onlangs werd de energiebesparingscampagne ‘Zet ook de knop om’ gelanceerd, samen met de introductie van een Nationaal Isolatieprogramma. De campagne is vooral gericht op gedrag: hoe kunnen we minder energie verbruiken? De focus ligt hier op energiebesparingstips.

Isolatiemaatregelen kosten serieus geld

Het Nationaal Isolatieprogramma draait om het isoleren van woningen. Door een huis beter te isoleren kan flink bespaard worden op het gasverbruik. Isolatiemaatregelen zijn echter niet gratis: ze kosten serieus geld. Voor veel Nederlanders geldt dat ze óf het geld daarvoor niet hebben, óf aarzelen om het uit te geven aan energiebesparing.

Subsidies en energiebespaarleningen

Om de burger toch aan te zetten tot het doen van die investering waren er langer subsidies en voordelige energiebespaarleningen beschikbaar. Met dit programma worden de subsidies aangepast en de leningen uitgebreid. Zo komt er een 0%-rente energiebespaarlening.

Lening voor isolatie

Geld lenen voor isolatie is een logische stap voor wie het te investeren bedrag zelf niet beschikbaar heeft. Met de isolatiemaatregelen wordt immers een maandelijkse besparing gerealiseerd waar de investering mee kan worden terugverdiend. Bovendien is het ook zeer waardevol om een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de wereld.

Nationaal Warmtefonds of anders lenen

Die lening kan aangevraagd worden bij het Nationaal Warmtefonds. Alternatief is om een ‘gewone’ persoonlijke lening af te sluiten om de verduurzaming te financieren – of iets te doen met de hypotheek op de eigen woning.

Persoonlijke lening of hypotheek

Het verschil tussen de persoonlijke lening en de hypotheek zit enerzijds in de rente en looptijd, anderzijds in de bewerkelijkheid van het afsluiten. Een persoonlijke lening is sneller en zonder veel poespas te regelen – de rente is ruim hoger dan de hypotheekrente.

Voor de hypotheek zijn meer documenten nodig en vaak een bezoek aan de notaris. Het hypotheekadvies en de meestal benodigde taxatie plus notaris brengen bovendien kosten met zich mee. Aan de andere kant is de actuele hypotheekrente ruim lager dan de rente op een persoonlijke lening.

Financieren van doe-het-zelf-isolatie

Welke optie het beste past voor de te treffen isolatiemaatregelen, dat is voor elke woningbezitter anders. Zo is het op dit moment nog zo dat een Energiebespaarlening alleen mogelijk is voor energiebesparende maatregelen die uitgevoerd worden door een aannemer of installateur. Doe-het-zelvers vallen daarmee buiten de boot. Bij de overheid zijn ze wel aan het nadenken over een oplossing daarvoor.

Afwachten of aanpakken?

De aanpassingen van de subsidies en de nieuwe 0%-rente energiebespaarlening zijn niet direct gerealiseerd. De vraag is dan of het verstandig is om dat af te wachten of zelf het heft in handen te nemen. Met name via de hypotheek is het financieren van energiebesparende maatregelen vaak ook goed te doen – zonder de beperkende voorwaarden van de overheid.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl