Je bent hier: Home > Nieuws > Spaarrente vs. Inflatie

Spaarrente vs. Inflatie

Spaarrente vs. Inflatie

07 december 2012 - door Redactie

U kan er voor kiezen om uw spaargeld op een spaarrekening te zetten en er verder niet meer naar om te kijken. Dit is niet handig! Wij adviseren u er altijd voor te waken dat u een lage rente krijgt en het geld minder waard wordt.

Kan dat dan!? Ja, dat kan door de inflatie en belastingheffing die men betaalt over spaargeld. Om te weten hoe het in elkaar steekt, is het handig te weten hoe inflatie ontstaat en hoe de belastingheffing wordt berekend.

Inflatie
Inflatie is een waardevermindering van het geld door prijsstijgingen. Anders gezegd, de producten en diensten worden steeds duurder, dus het geld wordt minder waard. In 2010 zijn de prijzen met 1,3% gestegen en in 2011 is er een prijsstijging geweest van 2,3%. Om een voorbeeld te geven: In 2010 koopt u een product dat €3,50 per stuk kost. In 2011 is de prijs van hetzelfde product met 2,3% gestegen. De koopkracht gaat hierdoor achteruit tenzij de lonen en de spaarrente dit compenseren.

Belastingheffing
Over het geld wat wij bezitten of andere waardevolle bezittingen moet u belasting betalen. Hoeveel belasting u moet betalen wordt berekend aan de hand van het boxenmodel. In box1 wordt het inkomen en uw woning belast. In box2 wordt het aanmerkelijk belang (aandelen, opties, winst uit een vennootschap) belast. In box3 worden inkomsten uit sparen en beleggen belast. Het spaargeld valt dus onder box3. In box3 heeft u vrijstelling tot €21.139.- per persoon. Heeft u een gezamenlijke rekening dan geldt een vrijstelling van €42.278.-. Over dit bedrag hoeft u geen belasting te betalen. Heeft u meer dan dit bedrag op uw spaarrekening staan, dan betaalt u wel belasting. Wettelijk is bepaald dat u een rendement (winst) van 4% zal behalen op het spaargeld. Dit is op dit moment totaal niet realistisch, maar goed. Over deze 4% winst draagt u 30% af aan de belastingdienst. Om het sneller uit te rekenen kan u ook 1,2%(4% x 30%) nemen van het spaargeld boven de vrijstelling.

Voorbeeld: U heeft €30.000.- op uw spaarrekening. Door de vrijstelling eraf te halen heeft u een restant van €8.861.-. Het bedrag dat u aan de belastingdienst afdraagt is 1,2% van €8.861.-. Dat komt neer op een bedrag van €106,33.

Hoe krijgt u een rendabele spaarrente?
Wanneer u gaat uitrekenen of een spaarrente rendabele is, moet u eerst in kaart brengen of u belasting moet betalen. Blijft het spaargeld buiten de belasting dan moet uw spaargeld minimaal een rente hebben die gelijk staat aan de inflatie. Het spaargeld wordt niet in waarde verminderd, maar u maakt er ook geen winst op. Komt het spaargeld wel boven de vrijstelling uit? Dan moet u rekening houden dat de spaarrente net zo veel is als de inflatie + 1,2% belastingheffing.

De inflatie van november 2012 staat op 2,8%. De spaarrentes bij een vrij opneembare spaarrekening liggen allemaal onder de 2,8%. Toch is het belangrijk om zo’n hoog mogelijke rente te nemen om het verschil zo klein mogelijk te maken. De rente bij een spaardeposito ligt wel boven de 2,8%, maar dan staat uw geld wel voor meerdere jaren vast.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl