Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe kun je veilig internetbankieren?

Hoe kun je veilig internetbankieren?

Hoe kun je veilig internetbankieren?

22 april 2018 - door Redactie

Internetbankieren is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Niemand kan zich nog voorstellen dat hij acceptgirokaarten en met pen ingevulde overschrijvingsformulieren bij zijn bank inlevert zodat zij de betaling kunnen verwerken.

Vrijwel iedereen bankiert online tegenwoordig en we zijn dat al net zo normaal gaan vinden als een e-mail versturen, hoewel we dat nog geen 20 jaar geleden ook nog lang niet zo vaak deden als vandaag de dag. Sommige mensen staan sceptisch tegenover online bankieren. Want het is niet veilig en je kunt gehackt worden. Maar is die angst wel terecht?

Online bankieren is veilig als je je gezonde verstand gebruikt

Je kunt met een gerust hart online bankieren als je gewoon je gezonde verstand gebruikt. Het is het veiligst als je de url van je bank waar je inlogt om te gaan bankieren in je favorieten zet en steeds vandaaruit aanklikt. Dan kun je geen typefouten maken. Want hackers zijn er op uit om je te laten inloggen op een website met een veelgemaakte typefout erin en zo aan je gegevens te komen. Kijk vervolgens altijd in de adresbalk. Is die groen gekleurd of staat er een slotje? Dan zit je op een beveiligde site en kun je met een gerust hart je mutaties inzien of een betaling regelen.

Wat als ik het niet vertrouw?

Heb je ingelogd bij je bank en gebeurt er iets onverwachts wat je niet vertrouwt, log dan onmiddellijk uit. Kijk niet  verder naar mutaties of andere informatie maar verbreek direct de verbinding. Neem contact op met je bank als je zeker weet dat je op de juiste website zit. Zij kunnen dan direct controleren of er een lek is en onterechte betalingen van je rekening blokkeren. Als je een e-mail van je bank krijgt met het verzoek om in te loggen omdat je rekening is geblokkeerd of omdat gegevens zogenaamd moeten worden gecontroleerd, wees ook dan alert. Dit soort mails komen nooit van je bank maar in alle gevallen van hackers. Een bank zal nooit op deze manier contact met je opnemen. Je kunt zo’n phishingmail melden bij je bank, vaak is hier een speciaal mailadres voor.

En als ik perse niet via internet wil bankieren?

Banken stimuleren het internetbankieren volop. Als je er perse niet aan wilt dan zal het in de toekomst steeds lastiger worden om je bankzaken te doen zonder het internet. En het is natuurlijk erg makkelijk dat je vanuit huis allerlei zaken kunt regelen zoals je transacties inzien en betalingen verrichten zoals je energiefactuur betalen. Vooral ouderen hebben soms moeite met internetbankieren maar veel banken bieden hulp of training aan om het te leren. Het internet is niet meer weg te denken uit onze samenleving en dat geldt ook voor het doen van bankzaken.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

03 juli 2024

Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.


Alles wat je moet weten over lijfrente

27 juni 2024

Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl