Je bent hier: Home > Nieuws > Banken indirect betrokken bij slechte arbeidsomstandigheden

Banken indirect betrokken bij slechte arbeidsomstandigheden

Banken indirect betrokken bij slechte arbeidsomstandigheden

13 december 2012 - door Redactie

De zeescheepvaartsector heeft te leiden onder de crisis. Voor de crisis werden er veel orders geplaatst en daardoor zijn er veel nieuwe schepen aangeschaft. Nu in tijden van crisis heeft de zeescheepvaartsector minder schepen nodig en de oude schepen word

Hoe gaat dit in zijn werk? Zeescheepvaartbedrijven gaan op zoek naar een scheepssloperij en verkopen hun schip. In 2010 waren de grootste scheepsslopende landen Bangladesh, China, India, Pakistan en Turkije. De arbeidsomstandigheden in dit land zijn ongelofelijk slecht en niet te vergelijken wat wij gewend zijn in Nederland en de landen om ons heen.

Om de ernst van de situatie te beschrijven. Er staan meerdere schepen op het strand of aan een kade. Voornamelijk mannen lopen tussen de brokstukken rond. Zij dragen enkel een helm als bescherming. Acht man moeten één plaat optillen die van een schip afkomstig is en zij lopen op slippers. Mensen raken ernstig gewond en soms vinden er dodelijke ongelukken plaats. Naast de slechte arbeidsomstandigheden en geen arbeidsvoorwaarden raakt de natuur ernstig vervuild. De giftige stoffen die vrijkomen bij de sloop vervuilen het zeewater en het strand.

Betrokken banken
De Eerlijke Bankwijzer heeft onderzoek gedaan of de banken zich bij investeringspraktijken houden aan de internationale normen op het gebied van arbeidsomstandigheden. Zijn er bankgroepen betrokken bij deze slechte arbeidsomstandigheden? Wat doen zij om te voorkomen dat zij hier bij betrokken raken? Vijf van de elf banken hebben één of meer keer een zeescheepvaartbedrijf gefinancierd. Dit zijn de banken; ABN Amro, Friesland Bank, ING, NIBC en Rabobank. Zij screenen deze bedrijven aan de hand van standaard criteria over duurzaamheid. Daarnaast houden alle genoemde banken, op Friesland Bank na, een interview met het bedrijf. ING en Rabobank praten tijdens dit gesprek niet hoe het bedrijf de schepen laat slopen. De banken geven als reden dat zij daar niet bij betrokken zijn. Zij zijn enkel betrokken bij de financiering van de nieuwe schepen dus daar gaat het gesprek over. ABN Amro en NIBC kijken bij de scheepvaartondernemingen wel naar de oudere schepen en brengen dit onderwerp ook naar voren tijdens het gesprek. Friesland Bank houdt geen gesprekken, omdat zij alleen in deze sector actief zijn wanneer zij banken steunen in een financieringsconstructie. ASN Bank en Triodos Bank komen als beste uit het onderzoek. Zij zijn niet actief binnen de scheepvaartsector.

Kies voor een duurzame bank
ASN Bank is een duurzame bank met een speciaal duurzaamheidbeleid. Het geld dat zij investeringen, doen zij alleen in bedrijven die bijdrage aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Ook gaan zij altijd in gesprek met het management van de organisatie waarin zij investeren. Als u kiest voor ASN Bank Depositosparen bent u er zeker van dat u een eerlijke rente ontvangt.

Bron: Eerlijke Bankwijzer

Finst

Laatste artikels over Sparen


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.


Tips om eerder te stoppen met werken

03 februari 2023

Waar sommigen ervan houden om te werken, geldt dit voor velen niet. Het liefst gaan zij zo snel mogelijk met pensioen.


Jaar van herstel voor huishoudens

30 januari 2023

Vergeleken met het jaar 2022 gaan er dit jaar veel huishoudens op financieel gebied weer op vooruit.


Sparen voor een uitje

26 december 2022

We hebben allemaal nood aan een beetje ontspanning en dat hoeft niet altijd veel geld te kosten...geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl