Je bent hier: Home > Nieuws > Een kijkje bij onze buren

Een kijkje bij onze buren

Een kijkje bij onze buren

10 januari 2013 - door Redactie

In het nieuws wordt gesproken over de banken in België. Hier wordt ook vermeld dat de Nederlandse banken het goed doen in België, omdat veel Belgen hun spaargeld bij deze banken hebben staan.

Genoeg redenen om een kijkje bij de buren te nemen. Hoe werkt de spaarrekening? Welke rentes hebben zij? En welke Nederlandse banken doen het goed in België?

De Belgische spaarrekening
In België wordt de rente die de spaarder ontvangt iets anders berekend dan in Nederland. De spaarrente bestaat daar uit 2 onderdelen; een basisrente en een getrouwheidsrente. De basisrente krijgt iedereen standaard aan het einde van het jaar. De getrouwheidsrente krijgt de spaarder alleen wanneer zij het spaargeld het spaargeld het hele jaar op de rekening laten staan. De spaarders moeten trouw aan de bank zijn om een hogere spaarrente te ontvangen.

Spaarrente in België
De basisrente van de banken in België variëren tussen de 0,50% en de 2%. De getrouwheidsrente ligt tussen de 0,25% en 1,50%. Dat komt op een totale rente van 0,75% tot 2,65%. De vijf banken met de hoogste rente zijn: NIBC Direct, Moneyou, Fortuneo, Keytrade en Rabobank.

Van oorsprong Nederlandse banken
De banken in België die van oorsprong uit Nederland komen doen het goed in België. De grootste internetbank is Rabobank. Afgelopen jaar hadden zij 1,9 miljard euro aan spaargeld op de bank staan van Belgische spaarders. Dit is een groei van 37%. In 2012 is ook NIBC Direct te vinden in België. Zij staat bekend als de prijsbreker en heeft in zes maanden tijd een half miljard euro op de bank staan van Belgische spaarders. Tot slot is Moneyou (onderdeel van ABN Amro) ook in 2012 begonnen in België. Helaas zijn hier nog geen cijfers van bekend.

Bron: Telegraaf, Spaargids.be

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl