10 januari 2013 - door Redactie
In het nieuws wordt gesproken over de banken in België. Hier wordt ook vermeld dat de Nederlandse banken het goed doen in België, omdat veel Belgen hun spaargeld bij deze banken hebben staan.
Genoeg redenen om een kijkje bij de buren te nemen. Hoe werkt de spaarrekening? Welke rentes hebben zij? En welke Nederlandse banken doen het goed in België?
De Belgische spaarrekening
In België wordt de rente die de spaarder ontvangt iets anders berekend dan in Nederland. De spaarrente bestaat daar uit 2 onderdelen; een basisrente en een getrouwheidsrente. De basisrente krijgt iedereen standaard aan het einde van het jaar. De getrouwheidsrente krijgt de spaarder alleen wanneer zij het spaargeld het spaargeld het hele jaar op de rekening laten staan. De spaarders moeten trouw aan de bank zijn om een hogere spaarrente te ontvangen.
Spaarrente in België
De basisrente van de banken in België variëren tussen de 0,50% en de 2%. De getrouwheidsrente ligt tussen de 0,25% en 1,50%. Dat komt op een totale rente van 0,75% tot 2,65%. De vijf banken met de hoogste rente zijn: NIBC Direct, Moneyou, Fortuneo, Keytrade en Rabobank.
Van oorsprong Nederlandse banken
De banken in België die van oorsprong uit Nederland komen doen het goed in België. De grootste internetbank is Rabobank. Afgelopen jaar hadden zij 1,9 miljard euro aan spaargeld op de bank staan van Belgische spaarders. Dit is een groei van 37%. In 2012 is ook NIBC Direct te vinden in België. Zij staat bekend als de prijsbreker en heeft in zes maanden tijd een half miljard euro op de bank staan van Belgische spaarders. Tot slot is Moneyou (onderdeel van ABN Amro) ook in 2012 begonnen in België. Helaas zijn hier nog geen cijfers van bekend.
Bron: Telegraaf, Spaargids.be
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.