Je bent hier: Home > Nieuws > ECB maakt zich zorgen over schaduwbanken

ECB maakt zich zorgen over schaduwbanken

ECB maakt zich zorgen over schaduwbanken

14 september 2018

De Europese Centrale Bank maakt zich zorgen over de zogenaamde schaduwbanken. Dit zijn onder andere fondsen die buiten het traditionele banksysteem geld uitlenen aan bedrijven.

Steeds meer duiken er grote beleggers op die een graantje willen meepikken van de leningmarkt. Recent was er nog het voorbeeld van KKR dat via Neos maar liefst 1 miljard euro wil uitlenen aan Nederlandse bedrijven. Het is een manier voor mkb'ers om een zakelijk krediet te krijgen buiten de traditionele banksector.

In de EU zouden dergelijke schaduwbanken meer dan 42.000 miljard euro beheren. Zij halen vaak geld op bij families en grote investeerders die op zoek zijn naar hoge rendementen. Het geld wordt vervolgens uitgeleend aan bedrijven die meestal geen krediet te pakken krijgen in de traditionele banksector, een praktijk die bekend staat als 'direct lending'. Er wordt een hogere rentevoet aangerekend, maar het risico op wanbetalingen is dus ook hoger.

De ECB maakt zich nu zorgen over mogelijke banden met de traditionele banksector. Het zou zomaar kunnen dat banken kredieten hebben verleend aan deze direct lending fondsen, waardoor eventuele problemen opnieuw een weg naar de gereguleerde banksector kunnen vinden.

Bovendien zouden sommige spelers hun kredieten herverpakken en weer doorverkopen aan andere spelers. En het zijn net dergelijke CDO's (collateralized debt obligations) die aan de basis liggen van de kredietcrisis die in 2008 begon. De kopers van zo'n financieel product weten doorgaans niet hoeveel rommelkredieten er in de CDO vervat zitten. Het probleem lijkt dus verhuisd te zijn van de gereguleerde banken naar de schaduwbanken.


Laatste artikels over Leningen


Steeds minder hypotheken met betalingsachterstand

18 mei 2019

Op een half jaar tijd daalde het aantal hypotheken met betaalachterstand verder. Sinds 2015 gaat het over zo'n 40.000 mensen die hun achterstand konden wegwerken.
Lees meer


Ondernemers vinden banken niet innovatief

10 mei 2019

De Nederlandse MKB ondernemers zien een rooskleurige toekomst voor de jonge fintech spelers. De traditionele banken krijgen het volgens hen nog zwaar te verduren.
Lees meer


Vers geld voor kleine Nederlandse ondernemingen

22 april 2019

De website voor zakelijk krediet Funding Circle krijgt een injectie van 100 miljoen euro van de Europese Investeringsbank, om uit te lenen aan Nederlandse en Duitse ondernemingen. 
Lees meer


Een zakelijk krediet voor een auto

07 februari 2019

Startende ondernemers die een auto willen financieren met een zakelijk krediet zonder jaarcijfers kunnen zich wenden tot een digitale speler op de markt.
Lees meer


Start nu met het aflossen van je aflossingsvrije hypotheek

25 december 2018

Vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw werden steeds meer huizen verkocht met een gedeeltelijke of soms zelfs geheel aflossingsvrije hypotheek.
Lees meer
geld lenen kost geld