Je bent hier: Home > Nieuws > ECB maakt zich zorgen over schaduwbanken

ECB maakt zich zorgen over schaduwbanken

ECB maakt zich zorgen over schaduwbanken

14 september 2018 - door Redactie

De Europese Centrale Bank maakt zich zorgen over de zogenaamde schaduwbanken. Dit zijn onder andere fondsen die buiten het traditionele banksysteem geld uitlenen aan bedrijven.

Steeds meer duiken er grote beleggers op die een graantje willen meepikken van de leningmarkt. Recent was er nog het voorbeeld van KKR dat via Neos maar liefst 1 miljard euro wil uitlenen aan Nederlandse bedrijven. Het is een manier voor mkb'ers om een zakelijk krediet te krijgen buiten de traditionele banksector.

In de EU zouden dergelijke schaduwbanken meer dan 42.000 miljard euro beheren. Zij halen vaak geld op bij families en grote investeerders die op zoek zijn naar hoge rendementen. Het geld wordt vervolgens uitgeleend aan bedrijven die meestal geen krediet te pakken krijgen in de traditionele banksector, een praktijk die bekend staat als 'direct lending'. Er wordt een hogere rentevoet aangerekend, maar het risico op wanbetalingen is dus ook hoger.

De ECB maakt zich nu zorgen over mogelijke banden met de traditionele banksector. Het zou zomaar kunnen dat banken kredieten hebben verleend aan deze direct lending fondsen, waardoor eventuele problemen opnieuw een weg naar de gereguleerde banksector kunnen vinden.

Bovendien zouden sommige spelers hun kredieten herverpakken en weer doorverkopen aan andere spelers. En het zijn net dergelijke CDO's (collateralized debt obligations) die aan de basis liggen van de kredietcrisis die in 2008 begon. De kopers van zo'n financieel product weten doorgaans niet hoeveel rommelkredieten er in de CDO vervat zitten. Het probleem lijkt dus verhuisd te zijn van de gereguleerde banken naar de schaduwbanken.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl