Je bent hier: Home > Nieuws > Persbericht 15 januari 2013: Betalen om te sparen

Persbericht 15 januari 2013: Betalen om te sparen

Persbericht 15 januari 2013: Betalen om te sparen

15 januari 2013 - door Redactie

Krijgen de Nederlandse spaarrekeningen binnenkort een negatieve spaarrente?

“Naar verwachting zullen de Nederlands Banken in 2013 overstappen op negatieve rente. We zullen dan voor ons geld moeten gaan betalen en dat is een typerend kenmerk voor depressieve tijden”, aldus Prof. dr. René Tissen (Nyenrode).

In 2013 is het mogelijk dat de spaarrekeninghouders moeten gaan betalen voor het geld op hun spaarrekening. Volgens Spaardepositovergelijken.nl kunnen banken in plaats van rente te ontvangen de negatieve rente van uw spaarrekening afhalen, zoals ook gebeurt bij de betaalrekening.

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt zijn spaarrente naar 0% voor het geld dat Nederlandse banken hier stallen. Dit is al eerder voorgekomen. In 2009 rekent de Zweedse Centrale bank als eerst een negatieve rente op haar deposito’s om het economisch herstel te bevorderen. Banken namen een deposito bij de Zweedse Centrale bank en investeerden niet in particulieren en bedrijven. De Nederlandse banken verdienen niets op het stallen van het geld bij de ECB. Dit kunnen de Nederlandse banken doorberekenen naar de spaarrekeningen van de klanten door ook een lage of negatieve spaarrente te rekenen. De spaarrentes zijn op dit moment al schrikbarend laag, namelijk tussen de 1% en 2,5%. Prof. dr. René Tissen (Nyenrode) zegt “Naar verwachting zullen de Nederlands Banken in 2013 overstappen op negatieve rente. We zullen dan voor ons geld moeten gaan betalen en dat is een typerend kenmerk voor depressieve tijden.”

Negatieve rentes bestaan al
Grote ondernemingen betalen sinds 2011 voor een spaarrekening bij een gezonde bank. Deze ondernemingen zijn bereid om voor een spaarrekening te betalen, omdat zij bij deze bank de zekerheid hebben dat het geld veilig staat. Dat geldt ook voor particulieren. Zij zullen alleen bereid zijn om geld te betalen voor een spaarrekening wanneer er vertrouwen is in de banken. Voorbeelden hiervan zijn de Deense centrale bank en de bank Credit Suisse in Zwitserland. Europese mensen kiezen sneller voor een bank met een vreemde valuta. Doordat de valuta in Denemarken en Zwitserland stabiel is, zijn mensen bereid geld te betalen voor het geld dat zij bij de bank stallen. In Nederland kan dit ook gebeuren wanneer er weinig vertrouwen is in de economie, maar wel vertrouwen is in de Nederlandse banken.

Spaardepositovergelijken.nl vergelijkt spaarrekeningen en spaardeposito’s in Nederland. Daarnaast informeren wij onze bezoekers via de blog over sparen en het bankwezen.


Citaat Prof. Dr. René Tissen afkomstig van de column “Het leek of oud president Bush aan het woord was” geschreven op 28 december 2012 voor RTLZ.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

03 juli 2024

Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.


Alles wat je moet weten over lijfrente

27 juni 2024

Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl