Je bent hier: Home > Nieuws > Persbericht 15 januari 2013: Betalen om te sparen

Persbericht 15 januari 2013: Betalen om te sparen

Persbericht 15 januari 2013: Betalen om te sparen

15 januari 2013 - door Redactie

Krijgen de Nederlandse spaarrekeningen binnenkort een negatieve spaarrente?

“Naar verwachting zullen de Nederlands Banken in 2013 overstappen op negatieve rente. We zullen dan voor ons geld moeten gaan betalen en dat is een typerend kenmerk voor depressieve tijden”, aldus Prof. dr. René Tissen (Nyenrode).

In 2013 is het mogelijk dat de spaarrekeninghouders moeten gaan betalen voor het geld op hun spaarrekening. Volgens Spaardepositovergelijken.nl kunnen banken in plaats van rente te ontvangen de negatieve rente van uw spaarrekening afhalen, zoals ook gebeurt bij de betaalrekening.

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt zijn spaarrente naar 0% voor het geld dat Nederlandse banken hier stallen. Dit is al eerder voorgekomen. In 2009 rekent de Zweedse Centrale bank als eerst een negatieve rente op haar deposito’s om het economisch herstel te bevorderen. Banken namen een deposito bij de Zweedse Centrale bank en investeerden niet in particulieren en bedrijven. De Nederlandse banken verdienen niets op het stallen van het geld bij de ECB. Dit kunnen de Nederlandse banken doorberekenen naar de spaarrekeningen van de klanten door ook een lage of negatieve spaarrente te rekenen. De spaarrentes zijn op dit moment al schrikbarend laag, namelijk tussen de 1% en 2,5%. Prof. dr. René Tissen (Nyenrode) zegt “Naar verwachting zullen de Nederlands Banken in 2013 overstappen op negatieve rente. We zullen dan voor ons geld moeten gaan betalen en dat is een typerend kenmerk voor depressieve tijden.”

Negatieve rentes bestaan al
Grote ondernemingen betalen sinds 2011 voor een spaarrekening bij een gezonde bank. Deze ondernemingen zijn bereid om voor een spaarrekening te betalen, omdat zij bij deze bank de zekerheid hebben dat het geld veilig staat. Dat geldt ook voor particulieren. Zij zullen alleen bereid zijn om geld te betalen voor een spaarrekening wanneer er vertrouwen is in de banken. Voorbeelden hiervan zijn de Deense centrale bank en de bank Credit Suisse in Zwitserland. Europese mensen kiezen sneller voor een bank met een vreemde valuta. Doordat de valuta in Denemarken en Zwitserland stabiel is, zijn mensen bereid geld te betalen voor het geld dat zij bij de bank stallen. In Nederland kan dit ook gebeuren wanneer er weinig vertrouwen is in de economie, maar wel vertrouwen is in de Nederlandse banken.

Spaardepositovergelijken.nl vergelijkt spaarrekeningen en spaardeposito’s in Nederland. Daarnaast informeren wij onze bezoekers via de blog over sparen en het bankwezen.


Citaat Prof. Dr. René Tissen afkomstig van de column “Het leek of oud president Bush aan het woord was” geschreven op 28 december 2012 voor RTLZ.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.


Tips om eerder te stoppen met werken

03 februari 2023

Waar sommigen ervan houden om te werken, geldt dit voor velen niet. Het liefst gaan zij zo snel mogelijk met pensioen.


Jaar van herstel voor huishoudens

30 januari 2023

Vergeleken met het jaar 2022 gaan er dit jaar veel huishoudens op financieel gebied weer op vooruit.


Sparen voor een uitje

26 december 2022

We hebben allemaal nood aan een beetje ontspanning en dat hoeft niet altijd veel geld te kosten...geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl