Je bent hier: Home > Nieuws > Kan ik als starter nog wel een huis kopen?

Kan ik als starter nog wel een huis kopen?

Kan ik als starter nog wel een huis kopen?

24 september 2018

Het wordt voor veel mensen steeds moeilijker om een lening of hypotheek te krijgen. En eigenlijk is dat ook wel logisch.

In de jaren 90 van de vorige eeuw en de eerste jaren vanaf 2000 groeiden de bomen tot in de hemel. Dit heeft veel mensen in grote financiële problemen gebracht toen de huizenmarkt instortte en de huizenprijzen enorm daalden. De banken hebben hier ook van geleerd en verstrekken dus tegenwoordig met veel grotere terughoudendheid een hypotheek. Vooral starters op de huizenmarkt hebben het vaak moeilijk.

Stijgende huizenprijzen

De prijzen van koophuizen zijn al weer een tijdje aan het stijgen. Hierdoor wordt het voor starters steeds moeilijker om een woning te kopen. Je moet in de meeste gevallen beschikken over een flinke som eigen geld om een huis te kunnen kopen. Als je een huis op het oog hebt dan kun je dat vaak alleen kopen tegen of boven de vraagprijs, de tijd dat je kon afdingen is in veel gevallen ook voorbij. Het is dus goed om vooraf uit te zoeken hoeveel je kunt lenen en hoeveel eigen geld nodig is om een huis te kunnen kopen.

Goedkope regio’s in Nederland

Er zijn nog wel regio’s in Nederland waar je voor een redelijke prijs een huis kunt kopen. Buiten de Randstad zijn de huizen nog steeds een flink stuk goedkoper. Maar dan moet dat natuurlijk wel te combineren zijn met je werk. Als je aan huis werkt dan is een verhuizing naar Drenthe of de Achterhoek misschien nog wel aantrekkelijk. Een ruim huis met een grote tuin spreekt veel mensen aan. Maar als je vanuit dit deel van het land niet meer binnen redelijke tijd op je werk kunt komen dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Wel kiezen veel gepensioneerden ervoor om nadat ze gestopt zijn met werken naar een rustiger deel van het land te verhuizen. Zij hebben vaak ook genoeg geld omdat ze in veel gevallen al een eigen huis hebben wat vaak al geheel of gedeeltelijk is afbetaald. Dan is de overwaarde een leuke aanvulling op het pensioen.


Laatste artikels over Leningen


Een zakelijk krediet voor een auto

07 februari 2019

Startende ondernemers die een auto willen financieren met een zakelijk krediet zonder jaarcijfers kunnen zich wenden tot een digitale speler op de markt.
Lees meer


Start nu met het aflossen van je aflossingsvrije hypotheek

25 december 2018

Vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw werden steeds meer huizen verkocht met een gedeeltelijke of soms zelfs geheel aflossingsvrije hypotheek.
Lees meer


Zal ik een flitslening afsluiten als ik aan het eind van de maand geld tekortkom?

30 november 2018

Als je op een bepaald moment geld tekort komt of geen geld hebt voor een onverwachte uitgave dan kun je via het internet een zogenaamd flitskrediet of minilening afsluiten.
Lees meer


Funding Circle is beste crowdfundplatform 2018

15 november 2018

Vorige week werden de Cashcow Awards 2018 uitgereikt. In de categorie crowdfunding ging Funding Circle met de hoofdprijs naar huis.
Lees meer


Funding Circle verstrekt al meer dan 55 miljoen euro aan leningen in 2018

02 november 2018

Funding Circle, een wereldwijde marktplaats voor zakelijke kredieten, heeft in Nederland in 2018 al meer dan 55,7 miljoen euro uitgeleend.
Lees meer
geld lenen kost geld