Je bent hier: Home > Nieuws > Kan ik als starter nog wel een huis kopen?

Kan ik als starter nog wel een huis kopen?

Kan ik als starter nog wel een huis kopen?

24 september 2018 - door Redactie

Het wordt voor veel mensen steeds moeilijker om een lening of hypotheek te krijgen. En eigenlijk is dat ook wel logisch.

In de jaren 90 van de vorige eeuw en de eerste jaren vanaf 2000 groeiden de bomen tot in de hemel. Dit heeft veel mensen in grote financiële problemen gebracht toen de huizenmarkt instortte en de huizenprijzen enorm daalden. De banken hebben hier ook van geleerd en verstrekken dus tegenwoordig met veel grotere terughoudendheid een hypotheek. Vooral starters op de huizenmarkt hebben het vaak moeilijk.

Stijgende huizenprijzen

De prijzen van koophuizen zijn al weer een tijdje aan het stijgen. Hierdoor wordt het voor starters steeds moeilijker om een woning te kopen. Je moet in de meeste gevallen beschikken over een flinke som eigen geld om een huis te kunnen kopen. Als je een huis op het oog hebt dan kun je dat vaak alleen kopen tegen of boven de vraagprijs, de tijd dat je kon afdingen is in veel gevallen ook voorbij. Het is dus goed om vooraf uit te zoeken hoeveel je kunt lenen en hoeveel eigen geld nodig is om een huis te kunnen kopen.

Goedkope regio’s in Nederland

Er zijn nog wel regio’s in Nederland waar je voor een redelijke prijs een huis kunt kopen. Buiten de Randstad zijn de huizen nog steeds een flink stuk goedkoper. Maar dan moet dat natuurlijk wel te combineren zijn met je werk. Als je aan huis werkt dan is een verhuizing naar Drenthe of de Achterhoek misschien nog wel aantrekkelijk. Een ruim huis met een grote tuin spreekt veel mensen aan. Maar als je vanuit dit deel van het land niet meer binnen redelijke tijd op je werk kunt komen dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Wel kiezen veel gepensioneerden ervoor om nadat ze gestopt zijn met werken naar een rustiger deel van het land te verhuizen. Zij hebben vaak ook genoeg geld omdat ze in veel gevallen al een eigen huis hebben wat vaak al geheel of gedeeltelijk is afbetaald. Dan is de overwaarde een leuke aanvulling op het pensioen.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl