Je bent hier: Home > Nieuws > Start nu met het aflossen van je aflossingsvrije hypotheek

Start nu met het aflossen van je aflossingsvrije hypotheek

Start nu met het aflossen van je aflossingsvrije hypotheek

25 december 2018

Vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw werden steeds meer huizen verkocht met een gedeeltelijke of soms zelfs geheel aflossingsvrije hypotheek.

Ideaal, want je betaalt gedurende de looptijd alleen de rente en bespaart daardoor flink op de maandlasten. En die hypotheek, ach die werd gewoon afgelost op het moment dat het huis werd verkocht. Maar toen kwam de huizencrisis en veel huizen kwamen ‘onder water’ te staan. Huizen werden niet verkocht en als dat al wel gebeurde dan vaak ver onder de prijs die er ooit voor was betaald. Gevolg: De hypotheek kon met de verkoop niet worden afgelost. Daarom moet bij de aankoop van een huis al sinds 2012 een deel van de hypotheek gedurende de looptijd worden afgelost. Aflossingsvrije financiering is alleen nog mogelijk als je al zo’n hypotheek had en die wilt meenemen naar een volgend huis.

Blijf niet met een restschuld zitten

Als je een eigen woning hebt dan komt er een moment dat je de hypotheek geheel hebt afgelost. Behalve dan het aflossingsvrije deel. Dit bedrag moet je in principe in één keer afbetalen op het moment dat de looptijd van je hypotheek is verstreken. Wil je een nieuwe lening afsluiten dan is het maar de vraag of dit mogelijk is. Als je leeftijd tegen die tijd een belemmering is kan het zomaar gebeuren dat de bank herfinanciering afwijst. Dan zit er dus niets anders op dan het huis te verkopen en om te zien naar een huurhuis of een woning die je kunt betalen met de overwaarde van je huis. Dat kan soms behoorlijk tegenvallen. Daarom adviseren de banken hun klanten nu actief om maatregelen te nemen om hun aflossingsvrije hypotheek nu al te gaan aflossen.

Campagne van de banken

De grote banken in Nederland zijn een campagne gestart onder de titel “Aflossingsblij”. Op de gelijknamige website krijgen huiseigenaren tips om maatregelen te nemen om hun aflossingsvrije hypotheek te gaan aflossen. Als je in een vroegtijdig stadium maatregelen neemt dan blijft er aan het einde van de looptijd van je hypotheek geen restschuld over die in principe in één keer geheel moet worden afgelost. Je kunt kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Hierdoor gaan je maandlasten wel omhoog, maar je gaat aflossen op de schuld van je huis en houdt dus aan het eind een lagere restschuld over. Op deze manier kun je ook na je pensioen in je koophuis blijven wonen of dit verkopen en bijvoorbeeld zonder hypotheek een comfortabel appartement kopen.


Laatste artikels over Leningen


Amazon en Goldman Sachs gaan zakelijke kredieten aanbieden

03 februari 2020

Goldman Sachs heeft vergevorderde plannen om via Amazon zakelijke kredieten aan te bieden in de VS.
Lees meer


Zakelijk krediet zonder papierwerk

23 januari 2020

Dankzij de PSD2 richtlijn kunnen ondernemers nu zakelijke leningen afsluiten zonder al te veel papierwerk.
Lees meer


Hypotheek oversluiten zorgt voor grote besparingen

16 januari 2020

Uit een onderzoek van SNS blijkt dat een gemiddelde Nederlandse huizenbezitter maandelijks tot wel 224 euro kan besparen door te kiezen voor een oversluiting van de hypotheek.
Lees meer


Waar moet je op letten bij een persoonlijke lening?

11 december 2019

Wil je extra geld lenen voor een nieuwe badkamer of de aankoop van een auto? Dan kun je een persoonlijke lening aangaan. Maar hoe zit het met de rentes van zulke leningen en met welke andere belangrijke informatie moet je rekening houden?
Lees meer


Eigen huis haast onbetaalbaar voor eenverdiener

25 november 2019

Uit een onderzoek van De Hypotheker blijkt dat alleenstaanden haast geen betaalbare woningen meer kunnen vinden.
Lees meer