Je bent hier: Home > Nieuws > Start nu met het aflossen van je aflossingsvrije hypotheek

Start nu met het aflossen van je aflossingsvrije hypotheek

Start nu met het aflossen van je aflossingsvrije hypotheek

25 december 2018 - door Redactie

Vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw werden steeds meer huizen verkocht met een gedeeltelijke of soms zelfs geheel aflossingsvrije hypotheek.

Ideaal, want je betaalt gedurende de looptijd alleen de rente en bespaart daardoor flink op de maandlasten. En die hypotheek, ach die werd gewoon afgelost op het moment dat het huis werd verkocht. Maar toen kwam de huizencrisis en veel huizen kwamen ‘onder water’ te staan. Huizen werden niet verkocht en als dat al wel gebeurde dan vaak ver onder de prijs die er ooit voor was betaald. Gevolg: De hypotheek kon met de verkoop niet worden afgelost. Daarom moet bij de aankoop van een huis al sinds 2012 een deel van de hypotheek gedurende de looptijd worden afgelost. Aflossingsvrije financiering is alleen nog mogelijk als je al zo’n hypotheek had en die wilt meenemen naar een volgend huis.

Blijf niet met een restschuld zitten

Als je een eigen woning hebt dan komt er een moment dat je de hypotheek geheel hebt afgelost. Behalve dan het aflossingsvrije deel. Dit bedrag moet je in principe in één keer afbetalen op het moment dat de looptijd van je hypotheek is verstreken. Wil je een nieuwe lening afsluiten dan is het maar de vraag of dit mogelijk is. Als je leeftijd tegen die tijd een belemmering is kan het zomaar gebeuren dat de bank herfinanciering afwijst. Dan zit er dus niets anders op dan het huis te verkopen en om te zien naar een huurhuis of een woning die je kunt betalen met de overwaarde van je huis. Dat kan soms behoorlijk tegenvallen. Daarom adviseren de banken hun klanten nu actief om maatregelen te nemen om hun aflossingsvrije hypotheek nu al te gaan aflossen.

Campagne van de banken

De grote banken in Nederland zijn een campagne gestart onder de titel “Aflossingsblij”. Op de gelijknamige website krijgen huiseigenaren tips om maatregelen te nemen om hun aflossingsvrije hypotheek te gaan aflossen. Als je in een vroegtijdig stadium maatregelen neemt dan blijft er aan het einde van de looptijd van je hypotheek geen restschuld over die in principe in één keer geheel moet worden afgelost. Je kunt kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Hierdoor gaan je maandlasten wel omhoog, maar je gaat aflossen op de schuld van je huis en houdt dus aan het eind een lagere restschuld over. Op deze manier kun je ook na je pensioen in je koophuis blijven wonen of dit verkopen en bijvoorbeeld zonder hypotheek een comfortabel appartement kopen.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl