Je bent hier: Home > Nieuws > Start nu met het aflossen van je aflossingsvrije hypotheek

Start nu met het aflossen van je aflossingsvrije hypotheek

Start nu met het aflossen van je aflossingsvrije hypotheek

25 december 2018

Vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw werden steeds meer huizen verkocht met een gedeeltelijke of soms zelfs geheel aflossingsvrije hypotheek.

Ideaal, want je betaalt gedurende de looptijd alleen de rente en bespaart daardoor flink op de maandlasten. En die hypotheek, ach die werd gewoon afgelost op het moment dat het huis werd verkocht. Maar toen kwam de huizencrisis en veel huizen kwamen ‘onder water’ te staan. Huizen werden niet verkocht en als dat al wel gebeurde dan vaak ver onder de prijs die er ooit voor was betaald. Gevolg: De hypotheek kon met de verkoop niet worden afgelost. Daarom moet bij de aankoop van een huis al sinds 2012 een deel van de hypotheek gedurende de looptijd worden afgelost. Aflossingsvrije financiering is alleen nog mogelijk als je al zo’n hypotheek had en die wilt meenemen naar een volgend huis.

Blijf niet met een restschuld zitten

Als je een eigen woning hebt dan komt er een moment dat je de hypotheek geheel hebt afgelost. Behalve dan het aflossingsvrije deel. Dit bedrag moet je in principe in één keer afbetalen op het moment dat de looptijd van je hypotheek is verstreken. Wil je een nieuwe lening afsluiten dan is het maar de vraag of dit mogelijk is. Als je leeftijd tegen die tijd een belemmering is kan het zomaar gebeuren dat de bank herfinanciering afwijst. Dan zit er dus niets anders op dan het huis te verkopen en om te zien naar een huurhuis of een woning die je kunt betalen met de overwaarde van je huis. Dat kan soms behoorlijk tegenvallen. Daarom adviseren de banken hun klanten nu actief om maatregelen te nemen om hun aflossingsvrije hypotheek nu al te gaan aflossen.

Campagne van de banken

De grote banken in Nederland zijn een campagne gestart onder de titel “Aflossingsblij”. Op de gelijknamige website krijgen huiseigenaren tips om maatregelen te nemen om hun aflossingsvrije hypotheek te gaan aflossen. Als je in een vroegtijdig stadium maatregelen neemt dan blijft er aan het einde van de looptijd van je hypotheek geen restschuld over die in principe in één keer geheel moet worden afgelost. Je kunt kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Hierdoor gaan je maandlasten wel omhoog, maar je gaat aflossen op de schuld van je huis en houdt dus aan het eind een lagere restschuld over. Op deze manier kun je ook na je pensioen in je koophuis blijven wonen of dit verkopen en bijvoorbeeld zonder hypotheek een comfortabel appartement kopen.


Laatste artikels over Leningen


Duizenden euro's besparen door het oversluiten van een lening

19 juni 2019

Heb je in het verleden meerdere leningen afgesloten waarover je nu veel kosten betaalt? Door het samenvoegen van verschillende afgesloten leningen ben je weer in het bezit van een enkele lening met een gunstig rentetarief en een voordelige looptijd.
Lees meer


Steeds minder hypotheken met betalingsachterstand

18 mei 2019

Op een half jaar tijd daalde het aantal hypotheken met betaalachterstand verder. Sinds 2015 gaat het over zo'n 40.000 mensen die hun achterstand konden wegwerken.
Lees meer


Ondernemers vinden banken niet innovatief

10 mei 2019

De Nederlandse MKB ondernemers zien een rooskleurige toekomst voor de jonge fintech spelers. De traditionele banken krijgen het volgens hen nog zwaar te verduren.
Lees meer


Vers geld voor kleine Nederlandse ondernemingen

22 april 2019

De website voor zakelijk krediet Funding Circle krijgt een injectie van 100 miljoen euro van de Europese Investeringsbank, om uit te lenen aan Nederlandse en Duitse ondernemingen. 
Lees meer


Een zakelijk krediet voor een auto

07 februari 2019

Startende ondernemers die een auto willen financieren met een zakelijk krediet zonder jaarcijfers kunnen zich wenden tot een digitale speler op de markt.
Lees meer
geld lenen kost geld