Je bent hier: Home > Nieuws > Goed nieuws voor de rijke spaarder

Goed nieuws voor de rijke spaarder

Goed nieuws voor de rijke spaarder

01 februari 2013 - door Redactie

Dankzij de veranderingen van minister Dijsselbloem lopen rijke spaarders minder risico het geld kwijt te raken en het belastinggeld hoeft ook niet meer geïnvesteerd te worden in banken die failliet zijn gegaan.

Obligatiehouders gaan meebetalen aan de bankredding.

Depositogarantiestelsel
Spaarders tot €100.000,- per rekeninghouder lopen weinig risico bij het sparen door het Depositogarantiestelsel. Mocht de bank failliet gaan dan financiert de DNB het verloren geld van de spaarders. De rijke spaarder die een groter spaarbedrag hebben dan €100.000.- loopt wel het risico het spaarbedrag boven een ton kwijt te raken.

Faillissementsverkoop
Het overige spaarbedrag na het Depositogarantiestelsel kan vergoed worden uit de faillissementsverkoop. Naast het spaargeld moeten ook de obligatiehouders en toeleveranciers uit deze pot betaald worden. Wanneer het geld op is, is het op. De spaarder, obligatiehouder en toeleverancier zijn hun geld kwijt.

Door de veranderingen van minister Dijsselbloem hoeft het geld uit een faillissementsverkoop niet langer verdeeld te worden zoals eerder genoemd. Vanaf nu wordt het geld alleen verdeeld onder spaarder en toeleverancier. Het geld van de obligatiehouders wordt een buffer.

Positieve gevolgen
Een positief gevolg is dat de rijke spaarder dan over het algemeen genomen altijd het spaargeld terug kan krijgen. De bank heeft geen belastinggeld meer nodig en andere banken hoeven niet meer op te draaien voor het Depositogarantiestelsel.

Negatieve gevolgen
Aan deze verandering zit ook een negatief gevolg die niet vergeten mag worden. Obligatiehouders lopen meer risico en dat moet beloond worden. Banken zijn gedwongen een hogere rente te betalen aan de obligatiehouders. Banken kunnen deze kosten doorberekenen naar een hogere rente op de hypotheek, zakelijke kredieten…… of toch die negatieve rente op de spaarrekening (zie artikel: Betalen om te sparen)?

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

03 juli 2024

Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.


Alles wat je moet weten over lijfrente

27 juni 2024

Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl