Je bent hier: Home > Nieuws > Waar moet je op letten bij een persoonlijke lening?

Waar moet je op letten bij een persoonlijke lening?

Waar moet je op letten bij een persoonlijke lening?

11 december 2019 - door Redactie

Wil je extra geld lenen voor een nieuwe badkamer of de aankoop van een auto? Dan kun je een persoonlijke lening aangaan. Maar hoe zit het met de rentes van zulke leningen en met welke andere belangrijke informatie moet je rekening houden?

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een lening met een vaste looptijd en een vaste rente. Je kunt doorgaans een bedrag lenen tussen de 5.000 en de 50.000 euro. Het voordeel is dat je meteen over het geld beschikt. Het is belangrijk dat je het bedrag binnen de afgesproken looptijd kan afbetalen. Aangezien de rente van een persoonlijke lening vastligt, weet je exact hoeveel je elke maand moet aflossen.

Voor wie is een persoonlijke lening geschikt?

Heb je promotie gekregen op het werk of heb je onverwacht veel geld gewonnen met live blackjack? Dan heb je weer wat extra spaargeld dat je later kan besteden aan je huis of andere zaken. Natuurlijk kan het ook minder goed lopen en kun je geld tekort komen terwijl je dringend een nieuwe wagen of wasmachine nodig hebt. In dat geval kan het nuttig zijn om een persoonlijke lening aan te vragen.

Een persoonlijke lening is geschikt voor mensen die goed van tevoren weten hoeveel geld ze precies nodig hebben voor een bepaalde aankoop. Dit kan gaan over de aanschaf van een auto, een nieuwe keuken of andere zaken waarvoor je niet meteen het volledige bedrag kan betalen.

Een pluspunt is dat de rente van een persoonlijke lening kan afgetrokken worden van de inkomstenbelasting. Dit is niet het geval bij een doorlopend krediet. De rente voor een persoonlijke lening ligt echter wel een stuk hoger.

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je het bedrag van je persoonlijke lening niet zomaar kan verhogen. Bij de aanschaf van een auto weet je precies wat je moet betalen, maar bij renovaties aan je woning kunnen er onvoorziene kosten bijkomen. Daarnaast is het niet altijd mogelijk om vroegtijdig alles af te lossen als je dat zou wensen. Dit verschilt per kredietverstrekker. Sommige aanbieders geven hier zelfs een boete voor.

Heel veel Nederlanders beschikken over een persoonlijke lening. Maar liefst één op vijf Nederlanders doet beroep op een persoonlijke lening om bepaalde zaken aan te schaffen of een verzameling schulden af te betalen.

Wil je een persoonlijke lening aangaan? Verzamel dan eerst duidelijke en transparante informatie van een betrouwbare kredietverstrekker.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl