Je bent hier: Home > Nieuws > Waar moet je op letten bij een persoonlijke lening?

Waar moet je op letten bij een persoonlijke lening?

Waar moet je op letten bij een persoonlijke lening?

11 december 2019

Wil je extra geld lenen voor een nieuwe badkamer of de aankoop van een auto? Dan kun je een persoonlijke lening aangaan. Maar hoe zit het met de rentes van zulke leningen en met welke andere belangrijke informatie moet je rekening houden?

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een lening met een vaste looptijd en een vaste rente. Je kunt doorgaans een bedrag lenen tussen de 5.000 en de 50.000 euro. Het voordeel is dat je meteen over het geld beschikt. Het is belangrijk dat je het bedrag binnen de afgesproken looptijd kan afbetalen. Aangezien de rente van een persoonlijke lening vastligt, weet je exact hoeveel je elke maand moet aflossen.

Voor wie is een persoonlijke lening geschikt?

Heb je promotie gekregen op het werk of heb je onverwacht veel geld gewonnen met live blackjack? Dan heb je weer wat extra spaargeld dat je later kan besteden aan je huis of andere zaken. Natuurlijk kan het ook minder goed lopen en kun je geld tekort komen terwijl je dringend een nieuwe wagen of wasmachine nodig hebt. In dat geval kan het nuttig zijn om een persoonlijke lening aan te vragen.

Een persoonlijke lening is geschikt voor mensen die goed van tevoren weten hoeveel geld ze precies nodig hebben voor een bepaalde aankoop. Dit kan gaan over de aanschaf van een auto, een nieuwe keuken of andere zaken waarvoor je niet meteen het volledige bedrag kan betalen.

Een pluspunt is dat de rente van een persoonlijke lening kan afgetrokken worden van de inkomstenbelasting. Dit is niet het geval bij een doorlopend krediet. De rente voor een persoonlijke lening ligt echter wel een stuk hoger.

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je het bedrag van je persoonlijke lening niet zomaar kan verhogen. Bij de aanschaf van een auto weet je precies wat je moet betalen, maar bij renovaties aan je woning kunnen er onvoorziene kosten bijkomen. Daarnaast is het niet altijd mogelijk om vroegtijdig alles af te lossen als je dat zou wensen. Dit verschilt per kredietverstrekker. Sommige aanbieders geven hier zelfs een boete voor.

Heel veel Nederlanders beschikken over een persoonlijke lening. Maar liefst één op vijf Nederlanders doet beroep op een persoonlijke lening om bepaalde zaken aan te schaffen of een verzameling schulden af te betalen.

Wil je een persoonlijke lening aangaan? Verzamel dan eerst duidelijke en transparante informatie van een betrouwbare kredietverstrekker.


Laatste artikels over Leningen


Amazon en Goldman Sachs gaan zakelijke kredieten aanbieden

03 februari 2020

Goldman Sachs heeft vergevorderde plannen om via Amazon zakelijke kredieten aan te bieden in de VS.
Lees meer


Zakelijk krediet zonder papierwerk

23 januari 2020

Dankzij de PSD2 richtlijn kunnen ondernemers nu zakelijke leningen afsluiten zonder al te veel papierwerk.
Lees meer


Hypotheek oversluiten zorgt voor grote besparingen

16 januari 2020

Uit een onderzoek van SNS blijkt dat een gemiddelde Nederlandse huizenbezitter maandelijks tot wel 224 euro kan besparen door te kiezen voor een oversluiting van de hypotheek.
Lees meer


Eigen huis haast onbetaalbaar voor eenverdiener

25 november 2019

Uit een onderzoek van De Hypotheker blijkt dat alleenstaanden haast geen betaalbare woningen meer kunnen vinden.
Lees meer