Je bent hier: Home > Nieuws > Waar moet je op letten bij een persoonlijke lening?

Waar moet je op letten bij een persoonlijke lening?

Waar moet je op letten bij een persoonlijke lening?

11 december 2019

Wil je extra geld lenen voor een nieuwe badkamer of de aankoop van een auto? Dan kun je een persoonlijke lening aangaan. Maar hoe zit het met de rentes van zulke leningen en met welke andere belangrijke informatie moet je rekening houden?

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een lening met een vaste looptijd en een vaste rente. Je kunt doorgaans een bedrag lenen tussen de 5.000 en de 50.000 euro. Het voordeel is dat je meteen over het geld beschikt. Het is belangrijk dat je het bedrag binnen de afgesproken looptijd kan afbetalen. Aangezien de rente van een persoonlijke lening vastligt, weet je exact hoeveel je elke maand moet aflossen.

Voor wie is een persoonlijke lening geschikt?

Heb je promotie gekregen op het werk of heb je onverwacht veel geld gewonnen met live blackjack? Dan heb je weer wat extra spaargeld dat je later kan besteden aan je huis of andere zaken. Natuurlijk kan het ook minder goed lopen en kun je geld tekort komen terwijl je dringend een nieuwe wagen of wasmachine nodig hebt. In dat geval kan het nuttig zijn om een persoonlijke lening aan te vragen.

Een persoonlijke lening is geschikt voor mensen die goed van tevoren weten hoeveel geld ze precies nodig hebben voor een bepaalde aankoop. Dit kan gaan over de aanschaf van een auto, een nieuwe keuken of andere zaken waarvoor je niet meteen het volledige bedrag kan betalen.

Een pluspunt is dat de rente van een persoonlijke lening kan afgetrokken worden van de inkomstenbelasting. Dit is niet het geval bij een doorlopend krediet. De rente voor een persoonlijke lening ligt echter wel een stuk hoger.

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je het bedrag van je persoonlijke lening niet zomaar kan verhogen. Bij de aanschaf van een auto weet je precies wat je moet betalen, maar bij renovaties aan je woning kunnen er onvoorziene kosten bijkomen. Daarnaast is het niet altijd mogelijk om vroegtijdig alles af te lossen als je dat zou wensen. Dit verschilt per kredietverstrekker. Sommige aanbieders geven hier zelfs een boete voor.

Heel veel Nederlanders beschikken over een persoonlijke lening. Maar liefst één op vijf Nederlanders doet beroep op een persoonlijke lening om bepaalde zaken aan te schaffen of een verzameling schulden af te betalen.

Wil je een persoonlijke lening aangaan? Verzamel dan eerst duidelijke en transparante informatie van een betrouwbare kredietverstrekker.


Laatste artikels over Leningen


Banken bereiden zich voor op kredietverliezen

06 augustus 2020

De impact van de coronacrisis wordt steeds duidelijker. Doordat er veel onzekerheid blijft kunnen banken niet anders dan zich voorbereiden op grote kredietverliezen.
Lees meer


Hoe kun je je BKR registratie opvragen en inzien?

29 juli 2020

Je registratie in de lijst van het BKR, wat staat voor het Bureau Krediet Registratie, kan zeer belangrijk zijn. Op basis hiervan zal een kredietverstrekker namelijk bepalen of je in aanmerking komt voor een lening, maar ook voor het aanvragen van een hypotheek is dit van belang.
Lees meer


Meer jongeren met betalingsproblemen

29 juni 2020

Uit cijfers van het BKR blijkt dat het aantal jongeren met betalingsproblemen de afgelopen vijf jaar met maar liefst 70% is toegenomen.
Lees meer


Langer wachten op goedkeuring hypotheek

04 juni 2020

Het afhandelen van hypotheekaanvragen duurt heel wat langer door de coronacrisis. Soms duurt het zelfs 13 tot 14 werkdagen.
Lees meer


Hypotheekaanvragen weer op pre-coronaniveau

27 mei 2020

Volgens De Hypotheekshop keert de woningmarkt terug naar de normaliteit nu de coronamaatregelen versoepeld zijn.
Lees meer