Je bent hier: Home > Nieuws > Een positief vooruitzicht

Een positief vooruitzicht

Een positief vooruitzicht

04 februari 2013 - door Redactie

De spaarrentes op de spaarrekeningen en spaardeposito’s die wij vergelijken zijn gemiddeld gezien gedaald. Toch is er een positief vooruitzicht.

De PMI-index is verhoogd en de inflatie in de Eurozone lijkt de dalen.

Spaarrentes januari 2013
Negen van de elf spaarbanken heeft de rente op een vrij opneembare spaarrekening verlaagd. Gemiddeld is de rente op de spaarrekening 0,11% gedaald t.o.v. begin januari 2013. Opvallend is dat de gemiddelde rente op spaardeposito’s ook gedaald is. De gemiddelde rente op een 1 jarige spaardeposito was in begin januari 1,65%, nu krijgt u 1,57% rente op uw spaarrekening.

Hieronder ziet u een overzicht van de gemiddelde rentes op een spaardeposito in begin januari en begin februari. Geen één bank heeft de spaarrente verhoogd in de maand januari, zowel niet bij de spaarrekeningen als spaardeposito’s.

  begin januari 2013 begin februari 2013
Vrij opneembaar 2,06% 1,95%
Spaardeposito 1 jaar 1,65% 1,57%
Spaardeposito 2 jaar 1,81% 1,75%
Spaardeposito 5 jaar 2,55% 2,43%
Spaardeposito 10 jaar 3,53% 3,4%

 

PMI-index gestegen
Dat de spaarrentes gedaald zijn, wil nog niet zeggen dat het in de toekomst niet beter kan gaan. Er zijn positieve berichten. De PMI-index is in Nederland gestegen. De PMI-index wordt bepaald door MarkIt. Zij nemen maandelijks een enquete af bij inkopers met vragen over de productie, nieuwe orders, exportorders, ingekocht materiaal, inkoopprijs, werkgelegenheid, levertijden, voorraad ingekocht materiaal en voorraad gereed product. Hieruit kunnen zij bepalen wat de toekomstige ontwikkelingen zijn. Het streven is een index minimaal 50. In Nederland is de PMI in twee weken gestegen met 0,4 van 47,5 naar 47,9. Wel is de index nog onder het kritische niveau van 50. Ten opzichte van Frankrijk doen wij het nog goed. Zij hebben een PMI van 42,9. Duitsland doet het daarin tegen wel beter met een PMI van 49,8. Dat de Nederlandse PMI gestegen is, is een positief vooruitzicht.

Inflatie gedaald
Nog een goed bericht voor spaarrentes. Eurostat heeft berekend dat de inflatie binnen de eurozone gedaald is. In januari 2013 zijn de prijzen gestegen met 2,0% ten opzichte van vorig jaar. In december was dit nog 2,2%. Het streven van de Europese Centrale Bank is om de inflatie net onder de 2% te krijgen. Dit is positief voor de waarde van ons geld op de spaarrekeningen en spaardeposito’s.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl