Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe het zo ver heeft kunnen komen bij SNS

Hoe het zo ver heeft kunnen komen bij SNS

Hoe het zo ver heeft kunnen komen bij SNS

06 februari 2013 - door Redactie

Vrijdag 1 februari 2013 is het bekend gemaakt. SNS wordt genationaliseerd. De staat investeert opnieuw 3,7 miljard belastingeuro’s in de bank-verzekeraar.

De banken Rabobank, ABN Amro en ING betalen mee, in totaal 1 miljard euro. De vraag is; Hoe heeft het zover kunnen komen? Waarom is er niet ingegrepen?

Property Finance
Sjoerd van Keulen is aangenomen bij SNS om ervoor te zorgen dat SNS mee zou draaien met de top banken en verzekeraars. Hij heeft in paar jaar tijd meerdere kleine verzekeraars overgenomen om deze uitbreiding mogelijk te maken. De oud topman van SNS heeft veel geld betaald voor de verzekeraar Zwitserleven. Achteraf een te groot bedrag voor deze verzekeraar. Daarnaast richtte hij zich ook op internationale uitbreiding. Hij kocht daarom de vastgoedtak Property Finance van ABN Amro. Naast Nederland zitten er ook internationale bouwprojecten in Property Finance zoals in Spanje, Ierland en de VS. Twee jaar later na de overname begon de kredietcrisis. Eerst knapte de zeepbel in het buitenland, waaronder Spanje. Dat was snel merkbaar bij Property Finance en in 2010 begon de crisis in Nederland wat tot nog grotere verliezen heeft geleid. Daarnaast had de bank-verzekeraar geen specialisme in de wereld van vastgoed. Door een gebrek aan kennis hebben zij een hoop steken laten vallen. De fout om als bedrijf een internationale focus aan te nemen in een branche en land waar zij niets van weten(= geen specialisme) is al vaker voorgekomen. Ahold legde de focus in 2000 op het beleveren van horeca en bedrijfskantines in Amerika. Ook Numico het beursgenoteerde babyvoedingsbedrijf legde de focus op groeihormonen in Amerika. Beide bedrijven hebben veel verlies geleden als gevolg van deze overnames.

De Nederlandse Bank
DNB is de toezichthouder van de Nederlandse banken. Hebben zij dan niks door gehad? De DNB heeft vrijdag al toegegeven dat zij in 2006 al hadden moeten ingrijpen, toen SNS de vastgoedtak Property Finance overnam. PvdA en VVD willen weten of de DNB wel goed haar werk heeft gedaan. Daarom wordt er een hoorzitting gehouden in de Tweede Kamer waar DNB uitleg mag geven.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl