19 maart 2020 - door Redactie
Nederlanders zijn een spaarzaam volkje. We hebben graag een beetje zekerheid als het om de financiën gaat. Hoeveel spaargeld moet je eigenlijk hebben?
Sparen voor een nieuwe laptop rugzak, een nieuwe auto of een andere eethoek. We doen het massaal. De een meer dan de ander, maar sparen zit ons Nederlanders in het bloed. Voor alles een ‘potje’ maken.
Experts adviseren gezinnen met twee kinderen, een koophuis en een auto, vijfduizend euro spaargeld te hebben. Dat is bedoeld voor het vervangen van witgoedapparatuur of voor reparaties aan de auto. Wie een doel stelt zoals een reis of studie voor de kinderen, moet eigenlijk meer sparen.
In veel gevallen maken mensen geld over naar een spaarrekening als er geld over is. Zij sparen niet structureel een vast bedrag per maand. Met regelmaat sparen, ofwel iedere maand een vast bedrag naar een spaarrekening overmaken, blijkt de beste optie om tot een redelijk bedrag te kunnen komen als buffer voor eventuele financiële tegenvallers.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een kwart van de Nederlandse gezinnen minder dan drieduizend euro aan spaargeld. De helft van de huishoudens heeft een ruime tienduizend euro op de spaarrekening staan en de overige 25 procent bijna veertigduizend euro.
Het Nibud kwam begin 2019 tot de conclusie dat twintig procent van de huishoudens niet of nauwelijks spaargeld heeft en een andere twintig procent minder dan tweeduizend euro. Deze mensen kopen er na korte tijd een nieuwe schoudertas heren van, en moeten langer doorsparen voor een nieuwe fiets, een vakantie of een afwasmachine.
Nu spaargeld aan rente niets oplevert, vinden mensen sparen nutteloos. Wie een behoorlijk bedrag ‘over’ heeft kan dat misschien maar beter investeren in een woning of anderszins. En toch, we blijven Hollanders. Een groot aantal mensen is van mening dat er altijd een buffer moet zijn, een appeltje voor de dorst. Die sparen vrolijk verder, voor ‘je weet maar nooit’. Of voor een nieuwe schoudertas dames.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.