Je bent hier: Home > Nieuws > Hoeveel spaargeld moet een gezin hebben?

Hoeveel spaargeld moet een gezin hebben?

Hoeveel spaargeld moet een gezin hebben?

19 maart 2020 - door Redactie

Nederlanders zijn een spaarzaam volkje. We hebben graag een beetje zekerheid als het om de financiën gaat. Hoeveel spaargeld moet je eigenlijk hebben?

Sparen voor een nieuwe laptop rugzak, een nieuwe auto of een andere eethoek. We doen het massaal. De een meer dan de ander, maar sparen zit ons Nederlanders in het bloed. Voor alles een ‘potje’ maken. 

Experts adviseren gezinnen met twee kinderen, een koophuis en een auto, vijfduizend euro spaargeld te hebben. Dat is bedoeld voor het vervangen van witgoedapparatuur of voor reparaties aan de auto. Wie een doel stelt zoals een reis of studie voor de kinderen, moet eigenlijk meer sparen. 

Slim sparen: iedere maand een vast bedrag

In veel gevallen maken mensen geld over naar een spaarrekening als er geld over is. Zij sparen niet structureel een vast bedrag per maand. Met regelmaat sparen, ofwel iedere maand een vast bedrag naar een spaarrekening overmaken, blijkt de beste optie om tot een redelijk bedrag te kunnen komen als buffer voor eventuele financiële tegenvallers. 

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een kwart van de Nederlandse gezinnen minder dan drieduizend euro aan spaargeld. De helft van de huishoudens heeft een ruime tienduizend euro op de spaarrekening staan en de overige 25 procent bijna veertigduizend euro. 

Het Nibud kwam begin 2019 tot de conclusie dat twintig procent van de huishoudens niet of nauwelijks spaargeld heeft en een andere twintig procent minder dan tweeduizend euro. Deze mensen kopen er na korte tijd een nieuwe schoudertas heren van, en moeten langer doorsparen voor een nieuwe fiets, een vakantie of een afwasmachine. 

Beter om in een woning te investeren

Nu spaargeld aan rente niets oplevert, vinden mensen sparen nutteloos. Wie een behoorlijk bedrag ‘over’ heeft kan dat misschien maar beter investeren in een woning of anderszins. En toch, we blijven Hollanders. Een groot aantal mensen is van mening dat er altijd een buffer moet zijn, een appeltje voor de dorst. Die sparen vrolijk verder, voor ‘je weet maar nooit’. Of voor een nieuwe schoudertas dames

Finst

Laatste artikels over Sparen


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.


Tips om eerder te stoppen met werken

03 februari 2023

Waar sommigen ervan houden om te werken, geldt dit voor velen niet. Het liefst gaan zij zo snel mogelijk met pensioen.


Jaar van herstel voor huishoudens

30 januari 2023

Vergeleken met het jaar 2022 gaan er dit jaar veel huishoudens op financieel gebied weer op vooruit.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl