Je bent hier: Home > Nieuws > Hoeveel spaargeld moet een gezin hebben?

Hoeveel spaargeld moet een gezin hebben?

Hoeveel spaargeld moet een gezin hebben?

19 maart 2020

Nederlanders zijn een spaarzaam volkje. We hebben graag een beetje zekerheid als het om de financiën gaat. Hoeveel spaargeld moet je eigenlijk hebben?

Sparen voor een nieuwe laptop rugzak, een nieuwe auto of een andere eethoek. We doen het massaal. De een meer dan de ander, maar sparen zit ons Nederlanders in het bloed. Voor alles een ‘potje’ maken. 

Experts adviseren gezinnen met twee kinderen, een koophuis en een auto, vijfduizend euro spaargeld te hebben. Dat is bedoeld voor het vervangen van witgoedapparatuur of voor reparaties aan de auto. Wie een doel stelt zoals een reis of studie voor de kinderen, moet eigenlijk meer sparen. 

Slim sparen: iedere maand een vast bedrag

In veel gevallen maken mensen geld over naar een spaarrekening als er geld over is. Zij sparen niet structureel een vast bedrag per maand. Met regelmaat sparen, ofwel iedere maand een vast bedrag naar een spaarrekening overmaken, blijkt de beste optie om tot een redelijk bedrag te kunnen komen als buffer voor eventuele financiële tegenvallers. 

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een kwart van de Nederlandse gezinnen minder dan drieduizend euro aan spaargeld. De helft van de huishoudens heeft een ruime tienduizend euro op de spaarrekening staan en de overige 25 procent bijna veertigduizend euro. 

Het Nibud kwam begin 2019 tot de conclusie dat twintig procent van de huishoudens niet of nauwelijks spaargeld heeft en een andere twintig procent minder dan tweeduizend euro. Deze mensen kopen er na korte tijd een nieuwe schoudertas heren van, en moeten langer doorsparen voor een nieuwe fiets, een vakantie of een afwasmachine. 

Beter om in een woning te investeren

Nu spaargeld aan rente niets oplevert, vinden mensen sparen nutteloos. Wie een behoorlijk bedrag ‘over’ heeft kan dat misschien maar beter investeren in een woning of anderszins. En toch, we blijven Hollanders. Een groot aantal mensen is van mening dat er altijd een buffer moet zijn, een appeltje voor de dorst. Die sparen vrolijk verder, voor ‘je weet maar nooit’. Of voor een nieuwe schoudertas dames


Laatste artikels over Sparen


Financiële problemen zijn een taboe

20 oktober 2020

In Nederland wordt niet gauw openlijk gepraat over financiële problemen. Dat blijkt uit een onderzoek van Rabobank.
Lees meer


Veel huishoudens hebben te lage buffer

07 september 2020

Na inkomensverlies komen heel wat huishoudens snel in de financiële problemen. Dat blijkt uit een stresstest van CPB en de AFM.
Lees meer


Apple Pay geactiveerd op American Express creditcards

03 september 2020

Houders van een American Express creditcard kunnen voortaan gebruik maken van Apple Pay. Volgens het bedrijf zijn dit de eerste creditcards in Nederland waarmee dit mogelijk is.
Lees meer


Oplichters richten pijlen op ouderen

19 april 2020

Tijdens de coronacrisis komen er opvallend meer meldingen binnen van ouderen die opgelicht zijn. Criminelen profiteren van de angst en de onzekerheid.
Lees meer