Je bent hier: Home > Nieuws > Corrupte olietrader nekt ABN AMRO

Corrupte olietrader nekt ABN AMRO

Corrupte olietrader nekt ABN AMRO

15 mei 2020 - door Redactie

ABN AMRO moet een verlies van 225 miljoen euro doorslikken omdat de bekende oliehandelaar OK Lim jarenlang zijn verliezen verborgen hield.

OK Lim is de tachtigjarige topman van het Singaporese Hin Leong Trading, een bedrijf dat al lang klant was bij ABN AMRO en heel wat andere grote banken. Het bedrijf is bijna 60 jaar actief in de oliehandel en is in dat wereldje een heel bekende naam. Door de recente crash van de olieprijs valt het doek nu over Hin Leong Trading, terwijl er ook heel wat lijken uit de kast vallen.

OK Lim is er bijvoorbeeld in geslaagd om verliezen op oliefutures uit de boeken van het bedrijf te houden. In totaal zou het gaan over een bedrag van haast 800 miljoen dollar. Daarnaast zijn heel wat olievoorraden stiekem verkocht, die het bedrijf gebruikte als onderpand om leningen te krijgen.

In 2019 boekte het bedrijf op papier zo'n 80 miljoen euro winst, maar in werkelijkheid was het al jaren verlieslatend. Door de hevige crash van de olieprijs begonnen bankiers de kredietverlening terug te draaien, waardoor Lim de fraude niet langer verborgen kon houden.

De totale schuldenberg loopt op tot 4 miljard dollar, terwijl de activa van de groep zo'n 700 miljoen dollar waard zouden zijn. Heel wat grote banken zullen nu in de klappen delen. Zo heeft HSBC een lening uitstaan van zo'n 600 miljoen euro. ABN AMRO heeft ondertussen al een verlies van 225 miljoen euro in de boeken opgenomen, omdat ze verwacht dat de zakelijke lening van 300 miljoen euro vrijwel volledig moet afgeschreven worden.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl