Je bent hier: Home > Nieuws > Corrupte olietrader nekt ABN AMRO

Corrupte olietrader nekt ABN AMRO

Corrupte olietrader nekt ABN AMRO

15 mei 2020

ABN AMRO moet een verlies van 225 miljoen euro doorslikken omdat de bekende oliehandelaar OK Lim jarenlang zijn verliezen verborgen hield.

OK Lim is de tachtigjarige topman van het Singaporese Hin Leong Trading, een bedrijf dat al lang klant was bij ABN AMRO en heel wat andere grote banken. Het bedrijf is bijna 60 jaar actief in de oliehandel en is in dat wereldje een heel bekende naam. Door de recente crash van de olieprijs valt het doek nu over Hin Leong Trading, terwijl er ook heel wat lijken uit de kast vallen.

OK Lim is er bijvoorbeeld in geslaagd om verliezen op oliefutures uit de boeken van het bedrijf te houden. In totaal zou het gaan over een bedrag van haast 800 miljoen dollar. Daarnaast zijn heel wat olievoorraden stiekem verkocht, die het bedrijf gebruikte als onderpand om leningen te krijgen.

In 2019 boekte het bedrijf op papier zo'n 80 miljoen euro winst, maar in werkelijkheid was het al jaren verlieslatend. Door de hevige crash van de olieprijs begonnen bankiers de kredietverlening terug te draaien, waardoor Lim de fraude niet langer verborgen kon houden.

De totale schuldenberg loopt op tot 4 miljard dollar, terwijl de activa van de groep zo'n 700 miljoen dollar waard zouden zijn. Heel wat grote banken zullen nu in de klappen delen. Zo heeft HSBC een lening uitstaan van zo'n 600 miljoen euro. ABN AMRO heeft ondertussen al een verlies van 225 miljoen euro in de boeken opgenomen, omdat ze verwacht dat de zakelijke lening van 300 miljoen euro vrijwel volledig moet afgeschreven worden.


Laatste artikels over Leningen


Langer wachten op goedkeuring hypotheek

04 juni 2020

Het afhandelen van hypotheekaanvragen duurt heel wat langer door de coronacrisis. Soms duurt het zelfs 13 tot 14 werkdagen.
Lees meer


Hypotheekaanvragen weer op pre-coronaniveau

27 mei 2020

Volgens De Hypotheekshop keert de woningmarkt terug naar de normaliteit nu de coronamaatregelen versoepeld zijn.
Lees meer


Overheid helpt ondernemers met garantstelling voor overbruggingskredieten

13 mei 2020

De Nederlandse overheid gaat met de Kleine Kredieten Corona garantieregeling het MKB helpen.
Lees meer


Jonge hypotheeksluiter maakt zich zorgen door coronacrisis

29 april 2020

Uit een onderzoek van de AFM blijkt dat jonge hypotheeksluiters zich zorgen maken over hun maandlasten.
Lees meer