Je bent hier: Home > Nieuws > Financiële problemen zijn een taboe

Financiële problemen zijn een taboe

Financiële problemen zijn een taboe

20 oktober 2020

In Nederland wordt niet gauw openlijk gepraat over financiële problemen. Dat blijkt uit een onderzoek van Rabobank.

Rabobank voelde 2.700 mensen aan de tand over hun financiën. Zij gaven toe dat ze met goede vrienden of familie niet praten over geldproblemen of twijfels over geldzaken. Met de eigen partner wordt in 83% van de gevallen wel gepraat.

Ongemakkelijk

Nederlanders vinden het ongemakkelijk om met andere mensen over geldzaken te praten. Zelfs 10% van de Nederlanders geeft toe dat ze zich schamen over hun financiële situatie. Mensen die minder geld hebben, zijn daarover vaak heel gesloten. Zelfs een specialist raadplegen is in dat geval geen optie.

Coronacrisis

Door de coronacrisis zal de werkloosheid flink oplopen, waardoor heel wat mensen mogelijk in de problemen zullen komen. Denk maar aan leningen die niet meer afgelost kunnen worden. Daarom is het belangrijk om snel in te grijpen. Zo blijft het probleem beheersbaar. Door te praten met de bank kan er bijvoorbeeld een persoonlijke betaalregeling worden opgesteld.

Uit cijfers van de centrale bank blijkt dat 73.000 gezinnen al binnen de drie maanden in problemen komen als één van de partners zijn job verliest.


Laatste artikels over Sparen


Soms is het moeilijkste aan geld besparen het beginnen

05 november 2020

Soms is het moeilijkste aan geld besparen het beginnen. Deze handige tips uit dit artikel voor het besparen van geld kan je helpen bij het ontwikkelen van een eenvoudige en realistische strategie.
Lees meer


Veel huishoudens hebben te lage buffer

07 september 2020

Na inkomensverlies komen heel wat huishoudens snel in de financiële problemen. Dat blijkt uit een stresstest van CPB en de AFM.
Lees meer


Apple Pay geactiveerd op American Express creditcards

03 september 2020

Houders van een American Express creditcard kunnen voortaan gebruik maken van Apple Pay. Volgens het bedrijf zijn dit de eerste creditcards in Nederland waarmee dit mogelijk is.
Lees meer


Oplichters richten pijlen op ouderen

19 april 2020

Tijdens de coronacrisis komen er opvallend meer meldingen binnen van ouderen die opgelicht zijn. Criminelen profiteren van de angst en de onzekerheid.
Lees meer