Je bent hier: Home > Nieuws > Volgend jaar een faillissementsgolf in Nederland?

Volgend jaar een faillissementsgolf in Nederland?

Volgend jaar een faillissementsgolf in Nederland?

21 november 2020

In de loop van volgend jaar zal het aantal faillissementen in Nederland sterk stijgen. Dat beweren onderzoekers van PwC en de Universiteit Leiden.

Het aantal faillissementen ligt momenteel laag, maar volgens de onderzoekers is dit gewoon de stilte voor de storm. Door de coronasteunmaatregelen worden momenteel nog heel wat zombiebedrijven overeind gehouden. Als de steun van de overheid opdroogt, zullen heel wat bedrijven met liquiditeitsproblemen geconfronteerd worden, waardoor ze bijvoorbeeld hun leveranciers of hun zakelijke lening niet kunnen betalen.

Banken bereiden zich al voor door meer personeel in te zetten op hun diensten bijzonder beheer. Daar worden bedrijven met betalingsproblemen opgevolgd en worden oplossingen uitgedokterd. Midden volgend jaar wordt op deze afdeling een grote instroom verwacht van bedrijven in moeilijkheden die hun leningen niet kunnen aflossen.

De expert benadrukken nog dat de coronacrisis niet de enige reden is van de problemen. Er wordt ondermeer gewezen naar teveel schulden en verouderde verdienmodellen. Zo zijn er nog veel bedrijven die zich traag aanpassen en bijvoorbeeld de e-commerce trein volledig missen.

In sommige sectoren zal de verloren omzet echter niet gerecupereerd kunnen worden en is e-commerce niet echt mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan toeleveranciers voor de cultuursector. Doordat evenementen en nieuwe opdrachten uitblijven zullen deze bedrijven het nog lang erg moeilijk hebben.


Laatste artikels over Leningen


Een financiering voor jouw bedrijf

26 januari 2021

Je bent ondernemer met een droom, je wilt vooruit, je wilt groeien. En om dat te bereiken heb je een plan. Maar hoe financier je dat? Waar en bij wie vind je het geld voor jouw plan? Wanneer zeggen ze: ‘ja!’. Wij geven in dit artikel handvatten om ervoor te zorgen dat jouw droom werkelijkheid kan worden.
Lees meer


We leenden vooral voor een nieuwe auto in 2020

20 januari 2021

Uit cijfers van kredietbemiddelaar Becam blijkt dat de vraag naar autoleningen flink gestegen is de afgelopen maanden.
Lees meer


Huisbezitters kunnen besparen op hypotheeklasten

12 januari 2021

Maar liefst 80% van de huizenbezitters in Nederland zou flink kunnen besparen op de maandlasten door de hypotheek te oversluiten.
Lees meer


Wat wordt er geregistreerd bij het BKR?

07 januari 2021

Bij het afsluiten van een lening kijkt de kredietverstrekker bijna altijd in de registers van het Bureau Krediet Registratie. Het bureau registreert alle kredieten die in Nederland worden afgesloten.
Lees meer


Waar moet je op letten bij het nemen van een overbruggingshypotheek

29 december 2020

Je huidige woning staat net te koop en je gaat nu al een huis bezichtigen dat je helemaal ziet zitten. Na een tweede bezichtiging doe je een bod onder voorbehoud van financiering.
Lees meer