Je bent hier: Home > Nieuws > Volgend jaar een faillissementsgolf in Nederland?

Volgend jaar een faillissementsgolf in Nederland?

Volgend jaar een faillissementsgolf in Nederland?

21 november 2020

In de loop van volgend jaar zal het aantal faillissementen in Nederland sterk stijgen. Dat beweren onderzoekers van PwC en de Universiteit Leiden.

Het aantal faillissementen ligt momenteel laag, maar volgens de onderzoekers is dit gewoon de stilte voor de storm. Door de coronasteunmaatregelen worden momenteel nog heel wat zombiebedrijven overeind gehouden. Als de steun van de overheid opdroogt, zullen heel wat bedrijven met liquiditeitsproblemen geconfronteerd worden, waardoor ze bijvoorbeeld hun leveranciers of hun zakelijke lening niet kunnen betalen.

Banken bereiden zich al voor door meer personeel in te zetten op hun diensten bijzonder beheer. Daar worden bedrijven met betalingsproblemen opgevolgd en worden oplossingen uitgedokterd. Midden volgend jaar wordt op deze afdeling een grote instroom verwacht van bedrijven in moeilijkheden die hun leningen niet kunnen aflossen.

De expert benadrukken nog dat de coronacrisis niet de enige reden is van de problemen. Er wordt ondermeer gewezen naar teveel schulden en verouderde verdienmodellen. Zo zijn er nog veel bedrijven die zich traag aanpassen en bijvoorbeeld de e-commerce trein volledig missen.

In sommige sectoren zal de verloren omzet echter niet gerecupereerd kunnen worden en is e-commerce niet echt mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan toeleveranciers voor de cultuursector. Doordat evenementen en nieuwe opdrachten uitblijven zullen deze bedrijven het nog lang erg moeilijk hebben.


Laatste artikels over Leningen


Recordjaar voor hypotheekmarkt ondanks corona

13 november 2020

Ondanks de coronacrisis boekte de hypotheekmarkt een totale omzet van 41 miljard euro, een stijging met 26% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Lees meer


Tweeverdieners kunnen meer geld lenen voor een huis

29 oktober 2020

Vanaf volgend jaar zal een grote groep mensen meer geld kunnen lenen wanneer ze een woning willen kopen.
Lees meer


Bedrijven maken weinig gebruik van overheidsgarantie

14 oktober 2020

Bedrijven doen weinig beroep op de overheidsgarantie voor kredieten. Slechts 10% van het bedrag waarvoor de overheid zich wil garant stellen is nu ontleend.
Lees meer


Bekijk de vacatures van hypotheekadviseur

29 september 2020

We doen het allemaal wel eens; op Funda scrollen voor ons plezier. Niet zo gek wanneer je bedenkt dat we met z’n allen gemiddeld 7 keer in ons leven verhuizen.
Lees meer