12 april 2013 - door Redactie
Om goed voorbereid te zijn op betalingsproblemen of een globale crisis is het verstandig om altijd contant geld achter de hand te hebben. Zelfs gouden of zilveren munten kunnen aantrekkelijk zijn.
We gebruiken steeds minder cash geld en zijn steeds meer afhankelijk van het digitale betaalverkeer. Maar soms loopt het hier mis. Er kunnen bijvoorbeeld storingen opduiken, waardoor pinnen niet meer mogelijk is en internetbankieren niet meer werkt. Soms kan de infrastructuur het laten afweten omdat het te druk is, bijvoorbeeld wanneer iedereen tegelijk kerstinkopen gaat doen. En zoals we we geleerd hebben uit de crisis van 2008: het banksysteem kan stoppen met werken omdat grote banken overkop gaan. Geld afhalen is dan bijvoorbeeld niet meer mogelijk.
Het is dan ook verstandig om steeds wat cash geld achter de hand te houden, of het nu gaat om cyberaanvallen, storingen, bankencrisissen of algemene economische crisissen. Door dit te doen ben je alvast wat beter voorbereid op allerlei mogelijke problemen.
Hoeveel contant geld moet je in huis hebben? Dat hangt af van je gezinssamenstelling en de voorraad die je in huis hebt. Je kan uitrekenen hoeveel je gemiddeld per dag uitgeeft en zo een bedrag bepalen waarmee je een hele tijd verder kan, bijvoorbeeld 1, 2 of 3 weken. Een gezin met twee kinderen en een modaal inkomen zit bijvoorbeeld al snel op €50 per dag. Neem ook altijd geld mee voor onderweg. Voor automobilisten is het handig als zij in noodsituaties de bezine ook contant kunnen betalen.
Heb je meer dan €100.000 euro aan spaargeld? Spreid dan jouw geld over verschillende banken. Ook is het slim om bij twee verschillende banken een pinpas te hebben waarmee je kunt betalen. Dit is vooral handig als de infrastructuur van één bank tijdelijk niet werkt. Of als één van deze twee banken in zwaar weer zit zoals bij de bankencrisis in 2008. Bij een echte grote crisis zullen er echter restricties opgelegd worden voor alle banken, je mag dan bijvoorbeeld slechts 100 euro per dag afhalen.
Wanneer het echt helemaal fout loopt en het ganse economische systeem crasht, grijpen mensen terug naar andere betalingsmiddelen. Dat zien we vaak gebeuren in landen met een massale economische crisis. Het vertrouwen in papieren geld komt dan zelfs op de helling te staan, wat zorgt voor gigantische inflatiecijfers. Mensen zoeken dan naar andere middelen die ze als geld kunnen gebruiken.
Doorheen de geschiedenis heeft goud steeds de rol van geld gespeeld. Goud en zilver kopen kan daarom verstandig zijn. Goudbaren en zilverbaren zijn interessant als verzekering tegen al het mogelijke onheil. Het wordt daarom vaak aangeraden om zo'n 5% van je beleggingsportefeuille in fysiek goud en zilver te investeren. In tijden van crisis kunnen gouden of zilveren muntjes interessant zijn om nog over koopkracht te beschikken.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.