Je bent hier: Home > Nieuws > Zorg voor voldoende contant geld in tijden van crisis

Zorg voor voldoende contant geld in tijden van crisis

Zorg voor voldoende contant geld in tijden van crisis

12 april 2013 - door Redactie

Om goed voorbereid te zijn op betalingsproblemen of een globale crisis is het verstandig om altijd contant geld achter de hand te hebben. Zelfs gouden of zilveren munten kunnen aantrekkelijk zijn.

We gebruiken steeds minder cash geld en zijn steeds meer afhankelijk van het digitale betaalverkeer. Maar soms loopt het hier mis. Er kunnen bijvoorbeeld storingen opduiken, waardoor pinnen niet meer mogelijk is en internetbankieren niet meer werkt. Soms kan de infrastructuur het laten afweten omdat het te druk is, bijvoorbeeld wanneer iedereen tegelijk kerstinkopen gaat doen. En zoals we we geleerd hebben uit de crisis van 2008: het banksysteem kan stoppen met werken omdat grote banken overkop gaan. Geld afhalen is dan bijvoorbeeld niet meer mogelijk.

Het is dan ook verstandig om steeds wat cash geld achter de hand te houden, of het nu gaat om cyberaanvallen, storingen, bankencrisissen of algemene economische crisissen. Door dit te doen ben je alvast wat beter voorbereid op allerlei mogelijke problemen.

Contant geld in huis

Hoeveel contant geld moet je in huis hebben? Dat hangt af van je gezinssamenstelling en de voorraad die je in huis hebt. Je kan uitrekenen hoeveel je gemiddeld per dag uitgeeft en zo een bedrag bepalen waarmee je een hele tijd verder kan, bijvoorbeeld 1, 2 of 3 weken. Een gezin met twee kinderen en een modaal inkomen zit bijvoorbeeld al snel op €50 per dag. Neem ook altijd geld mee voor onderweg. Voor automobilisten is het handig als zij in noodsituaties de bezine ook contant kunnen betalen.

Meer dan €100.000 spaargeld

Heb je meer dan €100.000 euro aan spaargeld? Spreid dan jouw geld over verschillende banken. Ook is het slim om bij twee verschillende banken een pinpas te hebben waarmee je kunt betalen. Dit is vooral handig als de infrastructuur van één bank tijdelijk niet werkt. Of als één van deze twee banken in zwaar weer zit zoals bij de bankencrisis in 2008. Bij een echte grote crisis  zullen er echter restricties opgelegd worden voor alle banken, je mag dan bijvoorbeeld slechts 100 euro per dag afhalen.

Koop goud en zilver

Wanneer het echt helemaal fout loopt en het ganse economische systeem crasht, grijpen mensen terug naar andere betalingsmiddelen. Dat zien we vaak gebeuren in landen met een massale economische crisis. Het vertrouwen in papieren geld komt dan zelfs op de helling te staan, wat zorgt voor gigantische inflatiecijfers. Mensen zoeken dan naar andere middelen die ze als geld kunnen gebruiken.

Doorheen de geschiedenis heeft goud steeds de rol van geld gespeeld. Goud en zilver kopen kan daarom verstandig zijn. Goudbaren en zilverbaren zijn interessant als verzekering tegen al het mogelijke onheil. Het wordt daarom vaak aangeraden om zo'n 5% van je beleggingsportefeuille in fysiek goud en zilver te investeren. In tijden van crisis kunnen gouden of zilveren muntjes interessant zijn om nog over koopkracht te beschikken.  

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl