Je bent hier: Home > Nieuws > Verdrievoudiging wanbetalingen verwacht

Verdrievoudiging wanbetalingen verwacht

Verdrievoudiging wanbetalingen verwacht

12 maart 2021 - door Redactie

Experian verwacht dat één op de zestien mkb bedrijven binnen anderhalf jaar failliet zal gaan, wat voor meer wanbetalingen zal zorgen.

Experian vermoedt dat in de komende maanden heel wat mkb bedrijven in moeilijkheden zullen geraken. De reden is uiteraard de coronacrisis, die de bedrijven in slechte papieren heeft gebracht. Momenteel houden ze vaak het hoofd nog boven water, maar dat kan snel veranderen wanneer de overheidssteun wordt afgebouwd en wanneer de betaalpauzes worden stopgezet.

Gemiddeld gezien ligt het wanbetalingspercentage van zakelijke leningen op 1,3% tot 2,3%. Voor de meest kwetsbare sectoren wordt verwacht dat dit cijfer zal stijgen naar 6% of meer. Faillissementen worden vooral verwacht in de sectoren van de horeca, toerisme en uitzendbedrijven. De kans op een faillissement is het grootst bij kleine bedrijven, die maximaal 4 werknemers tellen. Dit komt omdat zij doorgaans over minder reserves beschikken dan de grote bedrijven.

Experian zegt dat banken zich ook meer zullen bezig houden met data die haast realtime is. Momenteel worden leningen nog vaak toegekend op basis van historische cijfers over de omzet en de winst. Zo kan ingeschat worden welk risico de bank loopt als ze geld aan de ondernemer leent. Maar in de huidige crisis geeft deze informatie geen duidelijk beeld over het risico van dergelijke leningen. 

Experian voegt aan de historische data bijvoorbeeld gegevens toe van zogenaamde Web Data Insights. Zo wordt er ondermeer gekeken naar de aanwezigheid van de ondernemer op internet, Google reviews die ze gekregen hebben, het aantal zoekopdrachten naar hun bedrijf, locatie data,... Via artificiële intelligentie wordt zo een rapport opgesteld waarmee meer inzicht verkregen wordt in de marktpositie van het bedrijf in kwestie.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl