Je bent hier: Home > Nieuws > Verdrievoudiging wanbetalingen verwacht

Verdrievoudiging wanbetalingen verwacht

Verdrievoudiging wanbetalingen verwacht

12 maart 2021

Experian verwacht dat één op de zestien mkb bedrijven binnen anderhalf jaar failliet zal gaan, wat voor meer wanbetalingen zal zorgen.

Experian vermoedt dat in de komende maanden heel wat mkb bedrijven in moeilijkheden zullen geraken. De reden is uiteraard de coronacrisis, die de bedrijven in slechte papieren heeft gebracht. Momenteel houden ze vaak het hoofd nog boven water, maar dat kan snel veranderen wanneer de overheidssteun wordt afgebouwd en wanneer de betaalpauzes worden stopgezet.

Gemiddeld gezien ligt het wanbetalingspercentage van zakelijke leningen op 1,3% tot 2,3%. Voor de meest kwetsbare sectoren wordt verwacht dat dit cijfer zal stijgen naar 6% of meer. Faillissementen worden vooral verwacht in de sectoren van de horeca, toerisme en uitzendbedrijven. De kans op een faillissement is het grootst bij kleine bedrijven, die maximaal 4 werknemers tellen. Dit komt omdat zij doorgaans over minder reserves beschikken dan de grote bedrijven.

Experian zegt dat banken zich ook meer zullen bezig houden met data die haast realtime is. Momenteel worden leningen nog vaak toegekend op basis van historische cijfers over de omzet en de winst. Zo kan ingeschat worden welk risico de bank loopt als ze geld aan de ondernemer leent. Maar in de huidige crisis geeft deze informatie geen duidelijk beeld over het risico van dergelijke leningen. 

Experian voegt aan de historische data bijvoorbeeld gegevens toe van zogenaamde Web Data Insights. Zo wordt er ondermeer gekeken naar de aanwezigheid van de ondernemer op internet, Google reviews die ze gekregen hebben, het aantal zoekopdrachten naar hun bedrijf, locatie data,... Via artificiële intelligentie wordt zo een rapport opgesteld waarmee meer inzicht verkregen wordt in de marktpositie van het bedrijf in kwestie.


Laatste artikels over Leningen


Rekennorm bepaalt leningbedrag

21 april 2021

Wie kent het spreekwoord 'het is beter een andermans hemd dan geen'? Het is een gezegde uit de oude doos wat aangeeft dat je beter kunt lenen dan iets niet hebben.
Lees meer


Lening tijdens corona?

10 april 2021

Het hoeft geen betoog dat bepaalde bedrijven het moeilijk hebben. Geen of te weinig omzet omdat de deuren dicht moeten. De horeca, winkels en evenementenbranche zitten in zwaar weer. Hoe kunnen ze het hoofd boven water houden?
Lees meer


Meer dan 44 miljard euro aan financiering voor ondernemers

06 april 2021

Uit de derde Corona Monitor van de banken blijkt dat circa 52.000 ondernemers voor ruim 44 miljard euro aan financiering ontvangen hebben.
Lees meer


Ondernemers zoeken naar leningen buiten banksysteem

27 februari 2021

Door de coronacrisis is de toegang van ondernemers tot bankfinanciering heel wat moeilijker geworden.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken