Je bent hier: Home > Nieuws > Spaarrente verder omlaag

Spaarrente verder omlaag

Spaarrente verder omlaag

01 juli 2021

De spaarrente is al tijden om te huilen – wie geld op een spaarrekening heeft staan weet ongetwijfeld dat dit nauwelijks rente oplevert. Per 1 juli 2021 wordt het nóg dramatischer: diverse spaarrentes gaan nog verder omlaag.

Bovendien moeten meer spaarders gaan betalen voor het aanhouden van hun spaargeld. Toch is de lage rente niet alleen maar negatief…

Hoogste rente op spaarrekening

De hoogste spaarrente op een vrij opvraagbare rekening per 1 juli is te vinden bij Lloyds Bank met 0,30%. Geld bij deze bank valt niet onder de Nederlandse spaargarantie – hier is het Duitse depositogarantiestelsel van toepassing. Wie zweert bij garantie uit Nederland komt niet verder dan 0,05% nu LeasePlan Bank de rente op haar spaarrekening heeft verlaagd van 0,10% naar 0,05%.

Negatieve spaarrente

Niet alleen is de vergoeding voor spaargeld bij banken dramatisch laag – er zijn zelfs spaarders die moeten betálen voor het aanhouden van hun reserves. Deze negatieve spaarrente is al enige tijd geleden doorgevoerd, in eerste instantie per juli 2020 voor spaarkapitalen vanaf € 1.000.000 (ING) of € 2.500.000 (ABN Amro).

Grens negatieve rente steeds dichterbij

De grens waarboven die negatieve spaarrente – elke grootbank heeft die gesteld op -0,50% - wordt echter steeds een stuk verder naar beneden bijgesteld. Op 1 januari 2021 werden de grens al verlaagd naar € 250.000 bij ING en € 500.000 bij ABN Amro, Per 1 juli 2021 gelden alweer nieuwe grenzen: wie meer dan € 100.000 bij deze ING, Rabobank, SNS Bank, ASN Bank of Regiobank heeft staan moet hiervoor betalen. ABN Amro houdt het nog even bij € 150.000.

Consumentenbond protesteert

De Consumentenbond protesteert steeds heftiger. De bank is bang dat de banken nog een stap verder zullen gaan en ook spaarders met kapitalen onder de € 100.000 gaan lastigvallen met een negatieve spaarrente.

Niet onder grens spaargarantie

Deze € 100.000 is ook het bedrag dat voor een spaarder maximaal per bank gegarandeerd wordt vanuit het depositogarantiestelsel. Wie meer heeft dan dit bedrag doet er altijd al verstandig aan zijn kapitaal te spreiden over verschillende banken. Zodra de grens voor de negatieve spaarrente onder dat bedrag komt gaan veel meer spaarders er last van krijgen.

Deposito als alternatief

Een alternatief voor de vrij opneembare spaarrekeningen is het vastzetten van spaargeld op een deposito. Daarmee zet de spaarder zijn geld voor langere tijd weg bij een bank – tegen een vaste rentevergoeding. Deze kan dus niet op ieder moment verlaagd worden.

Geld langere tijd vastzetten voor hogere rente

Dat vastzetten kan al vanaf 3 maanden looptijd, maar wordt pas vanaf 1 jaar vast qua rente enigszins interessant. Onder de Nederlandse spaargarantie is 0,4% voor 1 jaar vast op dit moment de maximale rente. De hoogste rente voor die looptijd is te vinden in Portugal en Tsjechië met 0,6% - daarbij geldt echter wel het garantiestelsel van het betreffende land. Bij 5 jaar vast geldt in Nederland een maximum van 0,65% - in andere landen tot 1,2% rente.

Hypotheekrente ook extreem laag

De lage rente heeft niet alleen maar nadelen. Wel voor spaarders, dat moge duidelijk zijn. Aan de andere kant: wie geld moet lenen is door de lage rentestand juist voordelig uit. Nu lijken de rentes voor consumptieve kredieten (persoonlijke leningen bijvoorbeeld) niet erg te reageren op de extreem lage rente – de hypotheekrente staat net als de spaarrente al tijden op een historisch laag niveau.

Lage maandlasten & hoge huizenprijzen

Die lage hypotheekrente zorgt ervoor dat de maandlasten van een hypotheek te dragen blijven, ook al stijgen de huizenprijzen tot ongekende hoogte. Daar kun je echter ook op een andere manier naar kijken: wellicht zijn blijven de prijzen voor koopwoningen stijgen doordat de rente zo laag is. Zolang het lukt om een hypotheek af te sluiten voor steeds hogere bedragen zullen kopers bereid zijn steeds meer te bieden voor een huis.


Laatste artikels over Sparen


Zo creëer je financiële zekerheid als zzp'er

16 september 2021

Als zzp’er heb je volop vrijheid. Zelf je tijd indelen. Zelf beslissen of je een klus wel of niet aanneemt. Daar staat tegenover dat je vaak ook minder financiële zekerheid hebt.
Lees meer


Veel jonge Nederlanders komen nauwelijks rond

31 augustus 2021

Uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van SNS blijkt dat een derde van de jonge Nederlanders nauwelijks kan rondkomen.
Lees meer


Overheid kan ingrijpen op negatieve rentevoeten

11 juni 2021

De meeste banken in Nederland rekenen een strafrente aan voor deposito's met meer dan 100.000 euro spaargeld. De overheid wil voorkomen dat deze grens nog lager komt te liggen.
Lees meer


Opnemen van cash niet helemaal gratis bij ABN AMRO

02 juni 2021

ABN AMRO zal vanaf 1 juli kosten aanrekenen voor klanten die vaak cash geld opnemen.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 85 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken