Je bent hier: Home > Nieuws > Spaarrente verder omlaag

Spaarrente verder omlaag

Spaarrente verder omlaag

01 juli 2021 - door Redactie

De spaarrente is al tijden om te huilen – wie geld op een spaarrekening heeft staan weet ongetwijfeld dat dit nauwelijks rente oplevert. Per 1 juli 2021 wordt het nóg dramatischer: diverse spaarrentes gaan nog verder omlaag.

Bovendien moeten meer spaarders gaan betalen voor het aanhouden van hun spaargeld. Toch is de lage rente niet alleen maar negatief…

Hoogste rente op spaarrekening

De hoogste spaarrente op een vrij opvraagbare rekening per 1 juli is te vinden bij Lloyds Bank met 0,30%. Geld bij deze bank valt niet onder de Nederlandse spaargarantie – hier is het Duitse depositogarantiestelsel van toepassing. Wie zweert bij garantie uit Nederland komt niet verder dan 0,05% nu LeasePlan Bank de rente op haar spaarrekening heeft verlaagd van 0,10% naar 0,05%.

Negatieve spaarrente

Niet alleen is de vergoeding voor spaargeld bij banken dramatisch laag – er zijn zelfs spaarders die moeten betálen voor het aanhouden van hun reserves. Deze negatieve spaarrente is al enige tijd geleden doorgevoerd, in eerste instantie per juli 2020 voor spaarkapitalen vanaf € 1.000.000 (ING) of € 2.500.000 (ABN Amro).

Grens negatieve rente steeds dichterbij

De grens waarboven die negatieve spaarrente – elke grootbank heeft die gesteld op -0,50% - wordt echter steeds een stuk verder naar beneden bijgesteld. Op 1 januari 2021 werden de grens al verlaagd naar € 250.000 bij ING en € 500.000 bij ABN Amro, Per 1 juli 2021 gelden alweer nieuwe grenzen: wie meer dan € 100.000 bij deze ING, Rabobank, SNS Bank, ASN Bank of Regiobank heeft staan moet hiervoor betalen. ABN Amro houdt het nog even bij € 150.000.

Consumentenbond protesteert

De Consumentenbond protesteert steeds heftiger. De bank is bang dat de banken nog een stap verder zullen gaan en ook spaarders met kapitalen onder de € 100.000 gaan lastigvallen met een negatieve spaarrente.

Niet onder grens spaargarantie

Deze € 100.000 is ook het bedrag dat voor een spaarder maximaal per bank gegarandeerd wordt vanuit het depositogarantiestelsel. Wie meer heeft dan dit bedrag doet er altijd al verstandig aan zijn kapitaal te spreiden over verschillende banken. Zodra de grens voor de negatieve spaarrente onder dat bedrag komt gaan veel meer spaarders er last van krijgen.

Deposito als alternatief

Een alternatief voor de vrij opneembare spaarrekeningen is het vastzetten van spaargeld op een deposito. Daarmee zet de spaarder zijn geld voor langere tijd weg bij een bank – tegen een vaste rentevergoeding. Deze kan dus niet op ieder moment verlaagd worden.

Geld langere tijd vastzetten voor hogere rente

Dat vastzetten kan al vanaf 3 maanden looptijd, maar wordt pas vanaf 1 jaar vast qua rente enigszins interessant. Onder de Nederlandse spaargarantie is 0,4% voor 1 jaar vast op dit moment de maximale rente. De hoogste rente voor die looptijd is te vinden in Portugal en Tsjechië met 0,6% - daarbij geldt echter wel het garantiestelsel van het betreffende land. Bij 5 jaar vast geldt in Nederland een maximum van 0,65% - in andere landen tot 1,2% rente.

Hypotheekrente ook extreem laag

De lage rente heeft niet alleen maar nadelen. Wel voor spaarders, dat moge duidelijk zijn. Aan de andere kant: wie geld moet lenen is door de lage rentestand juist voordelig uit. Nu lijken de rentes voor consumptieve kredieten (persoonlijke leningen bijvoorbeeld) niet erg te reageren op de extreem lage rente – de hypotheekrente staat net als de spaarrente al tijden op een historisch laag niveau.

Lage maandlasten & hoge huizenprijzen

Die lage hypotheekrente zorgt ervoor dat de maandlasten van een hypotheek te dragen blijven, ook al stijgen de huizenprijzen tot ongekende hoogte. Daar kun je echter ook op een andere manier naar kijken: wellicht zijn blijven de prijzen voor koopwoningen stijgen doordat de rente zo laag is. Zolang het lukt om een hypotheek af te sluiten voor steeds hogere bedragen zullen kopers bereid zijn steeds meer te bieden voor een huis.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl