Je bent hier: Home > Nieuws > Studieschuld wordt vaak verzwegen

Studieschuld wordt vaak verzwegen

Studieschuld wordt vaak verzwegen

11 juli 2021

Jonge mensen die een woning willen aankopen en een hypotheek willen aangaan, verzwijgen steeds vaker hun studieschuld.

Uit een onderzoek van Viisi Hypotheken blijkt dat het aantal jonge mensen dat hun studieschuld verzweeg of dat wil gaan doen gestegen is van 15% twee jaar geleden naar 30% nu. Viisi Hypotheken deed dit onderzoek bij 1.055 jongeren tussen de 22 en de 35 jaar.

Wanneer je een hypotheek wil aangaan zal de bank steeds vragen of je elders nog schulden hebt open staan. Als je nog een studieschuld hebt, moet je dit verplicht melden. Omdat een studieschuld niet BKR geregistreerd wordt, kunnen banken dit niet zelf controleren.

Jongeren vrezen dat ze geen hypotheek zullen krijgen wanneer ze nog een studieschuld hebben, wat helemaal niet zo hoeft te zijn. De studieschuld zal echter wel een invloed hebben op het bedrag dat je maximaal kan lenen.

Uit cijfers blijkt dat ongeveer de helft van de studenten een studieschuld heeft die gemiddeld zo'n 15.000 euro bedraagt. Maandelijks doen ze hiervoor een afbetaling van zo'n 100 tot 125 euro. Dit betekent uiteraard dat je dit bedrag niet kan gebruiken voor het aflossen van een hypotheek en dat is exact de reden waarom de bank zal vragen naar het bestaan van een studieschuld.

Indien je de financiële middelen hebt kan het wel interessant zijn om de studieschuld meteen af te lossen. Zo zal het bedrag van de hypotheek groter kunnen worden, waardoor dat droomhuis misschien net wel bereikbaar wordt. De hypotheekadviseur bekijkt met jou steeds alle mogelijkheden.


Laatste artikels over Leningen


ABN AMRO moet te veel aangerekende rente terugbetalen

06 september 2021

ABN AMRO bereikte een akkoord met de Consumentenbond over de terugbetaling van te hoge rentes die voor allerlei leningen werden aangerekend.
Lees meer


Kan ik nog wel een hypotheek krijgen als ondernemer?

25 augustus 2021

Je bent ondernemer en wilt graag een huis kopen. Je bent vast niet de enige! Veel ondernemers vragen zich af of een hypotheek voor ondernemers aanvragen in deze roerige tijd wel mogelijk is.
Lees meer


Slim omgaan met je geld als startende ondernemer

28 juli 2021

Niet alleen als particulier neem je financiële beslissingen. Een steeds grotere groep mensen werkt als zelfstandige of als kleine ondernemer.
Lees meer


Dit moet u weten over geld lenen

20 juli 2021

Wilt u een verbouwing financieren met een lening, een nieuwe auto kopen of heeft u wellicht een ander leendoel? Niet iedereen heeft een flinke spaarpot achter de hand.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 85 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken