Je bent hier: Home > Nieuws > Zo creëer je financiële zekerheid als zzp'er

Zo creëer je financiële zekerheid als zzp'er

Zo creëer je financiële zekerheid als zzp'er

16 september 2021 - door Redactie

Als zzp’er heb je volop vrijheid. Zelf je tijd indelen. Zelf beslissen of je een klus wel of niet aanneemt. Daar staat tegenover dat je vaak ook minder financiële zekerheid hebt.

Maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je grote bedrijfsrisico’s voor lief hoeft te nemen. Met deze praktische tips, waaronder een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers, zorg je makkelijk voor meer financiële zekerheid.

Tip 1: Kies de juiste zakelijke verzekeringen

Een slimme zzp’er of freelancer weet wat de grootste risico’s binnen de branche zijn en dekt deze af. Zo loop je niet onnodig veel risico op onverwachte kosten. Er bestaan tientallen zakelijke verzekeringen. Maar dat betekent niet dat ze ook allemaal noodzakelijk zijn voor jou. Waar elke ondernemer in ieder geval baat bij heeft is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Als je door ziekte tijdelijk of langdurig niet meer kan werken, dan zorgt deze verzekering ervoor dat je alsnog een inkomen krijgt om van te leven. Ook een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers is een aanrader. Hiermee ben je altijd voorzien van juridische bijstand. Ook als je een schadeclaim aan je broek krijgt.

Tip 2: Maak spaarpotjes

Verder is het verstandig om gaandeweg het jaar geld opzij te zetten. Door verschillende spaarpotjes te maken voorkom je dat je geld opmaakt dat eigenlijk niet van jou. Begin natuurlijk pas met sparen als je hier de financiële mogelijkheid voor hebt. Het moet je juist rust geven in plaats van dat je er druk door ervaart.

Zorg dat je in ieder geval over de volgende spaarpotjes beschikt:

  • inkomstenbelasting
  • omzetbelasting
  • oudedagsreserve

Tip 3: Zorg voor een fatsoenlijke buffer

Door te zorgen dat je te allen tijde op een goede buffer kunt terugvallen bespaar je jezelf een hoop stress en financiële onzekerheid. Onverwachte tegenvallers zijn niet te vermijden: soms komen er nou eenmaal minder opdrachten binnen dan je zou willen. En als er bepaalde werkapparatuur vervangen moet worden, dan kost dat meestal een hoop extra geld. Dan kun je maar beter over een buffer beschikken.

Als je genoeg geld opzij zet voor je buffer kun je dit soort dipjes opvangen. Weet je niet zo goed hoe hoog jouw buffer moet zijn? Gebruik dan deze rekensom om het minimale bedrag dat je nodig hebt te berekenen: de som van je vaste lasten x het aantal maanden dat je wil overbruggen. Heb je twijfels over je financiële situatie? Dan kun je natuurlijk altijd nog een financieel expert inschakelen. Hij of zij kan je precies vertellen hoe je er voor staat. Succes!

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl