Je bent hier: Home > Nieuws > Zo creëer je financiële zekerheid als zzp'er

Zo creëer je financiële zekerheid als zzp'er

Zo creëer je financiële zekerheid als zzp'er

16 september 2021

Als zzp’er heb je volop vrijheid. Zelf je tijd indelen. Zelf beslissen of je een klus wel of niet aanneemt. Daar staat tegenover dat je vaak ook minder financiële zekerheid hebt.

Maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je grote bedrijfsrisico’s voor lief hoeft te nemen. Met deze praktische tips, waaronder een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers, zorg je makkelijk voor meer financiële zekerheid.

Tip 1: Kies de juiste zakelijke verzekeringen

Een slimme zzp’er of freelancer weet wat de grootste risico’s binnen de branche zijn en dekt deze af. Zo loop je niet onnodig veel risico op onverwachte kosten. Er bestaan tientallen zakelijke verzekeringen. Maar dat betekent niet dat ze ook allemaal noodzakelijk zijn voor jou. Waar elke ondernemer in ieder geval baat bij heeft is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Als je door ziekte tijdelijk of langdurig niet meer kan werken, dan zorgt deze verzekering ervoor dat je alsnog een inkomen krijgt om van te leven. Ook een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers is een aanrader. Hiermee ben je altijd voorzien van juridische bijstand. Ook als je een schadeclaim aan je broek krijgt.

Tip 2: Maak spaarpotjes

Verder is het verstandig om gaandeweg het jaar geld opzij te zetten. Door verschillende spaarpotjes te maken voorkom je dat je geld opmaakt dat eigenlijk niet van jou. Begin natuurlijk pas met sparen als je hier de financiële mogelijkheid voor hebt. Het moet je juist rust geven in plaats van dat je er druk door ervaart.

Zorg dat je in ieder geval over de volgende spaarpotjes beschikt:

  • inkomstenbelasting
  • omzetbelasting
  • oudedagsreserve

Tip 3: Zorg voor een fatsoenlijke buffer

Door te zorgen dat je te allen tijde op een goede buffer kunt terugvallen bespaar je jezelf een hoop stress en financiële onzekerheid. Onverwachte tegenvallers zijn niet te vermijden: soms komen er nou eenmaal minder opdrachten binnen dan je zou willen. En als er bepaalde werkapparatuur vervangen moet worden, dan kost dat meestal een hoop extra geld. Dan kun je maar beter over een buffer beschikken.

Als je genoeg geld opzij zet voor je buffer kun je dit soort dipjes opvangen. Weet je niet zo goed hoe hoog jouw buffer moet zijn? Gebruik dan deze rekensom om het minimale bedrag dat je nodig hebt te berekenen: de som van je vaste lasten x het aantal maanden dat je wil overbruggen. Heb je twijfels over je financiële situatie? Dan kun je natuurlijk altijd nog een financieel expert inschakelen. Hij of zij kan je precies vertellen hoe je er voor staat. Succes!


Laatste artikels over Sparen


De meest betrouwbare beleggingsproducten op een rijtje

20 oktober 2021

Wanneer je meer rendement uit spaargeld wilt halen, heb je verschillende mogelijkheden.
Lees meer


Inflatie kan langer hoog blijven

12 oktober 2021

De DNB publiceerde gisteren een nieuw Overzicht Financiële Stabiliteit en waarschuwt voor problemen als de inflatie structureel hoger blijft.
Lees meer


3 mogelijke investeringen om meer vermogen op te bouwen

29 september 2021

Hoe kan je ervoor zorgen dat je vermogen groeit? De basis is sparen, maar daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden zoals vastgoed of beleggen in goud.
Lees meer


De verschillende vormen van schenken

29 september 2021

Er zijn verschillende vormen van schenken. Je denkt al gauw aan het schenken van geld, maar er zijn meerdere vormen van schenken.
Lees meer


Negatieve rente stuurt spaarders naar meerdere banken

28 september 2021

Doordat banken een negatieve rentevoet hebben ingevoerd op grotere bedragen, openen steeds meer spaarders en ondernemers nieuwe rekeningen bij andere banken.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 85 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken