16 september 2021 - door Redactie
Als zzp’er heb je volop vrijheid. Zelf je tijd indelen. Zelf beslissen of je een klus wel of niet aanneemt. Daar staat tegenover dat je vaak ook minder financiële zekerheid hebt.
Maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je grote bedrijfsrisico’s voor lief hoeft te nemen. Met deze praktische tips, waaronder een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers, zorg je makkelijk voor meer financiële zekerheid.
Een slimme zzp’er of freelancer weet wat de grootste risico’s binnen de branche zijn en dekt deze af. Zo loop je niet onnodig veel risico op onverwachte kosten. Er bestaan tientallen zakelijke verzekeringen. Maar dat betekent niet dat ze ook allemaal noodzakelijk zijn voor jou. Waar elke ondernemer in ieder geval baat bij heeft is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Als je door ziekte tijdelijk of langdurig niet meer kan werken, dan zorgt deze verzekering ervoor dat je alsnog een inkomen krijgt om van te leven. Ook een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers is een aanrader. Hiermee ben je altijd voorzien van juridische bijstand. Ook als je een schadeclaim aan je broek krijgt.
Verder is het verstandig om gaandeweg het jaar geld opzij te zetten. Door verschillende spaarpotjes te maken voorkom je dat je geld opmaakt dat eigenlijk niet van jou. Begin natuurlijk pas met sparen als je hier de financiële mogelijkheid voor hebt. Het moet je juist rust geven in plaats van dat je er druk door ervaart.
Zorg dat je in ieder geval over de volgende spaarpotjes beschikt:
Door te zorgen dat je te allen tijde op een goede buffer kunt terugvallen bespaar je jezelf een hoop stress en financiële onzekerheid. Onverwachte tegenvallers zijn niet te vermijden: soms komen er nou eenmaal minder opdrachten binnen dan je zou willen. En als er bepaalde werkapparatuur vervangen moet worden, dan kost dat meestal een hoop extra geld. Dan kun je maar beter over een buffer beschikken.
Als je genoeg geld opzij zet voor je buffer kun je dit soort dipjes opvangen. Weet je niet zo goed hoe hoog jouw buffer moet zijn? Gebruik dan deze rekensom om het minimale bedrag dat je nodig hebt te berekenen: de som van je vaste lasten x het aantal maanden dat je wil overbruggen. Heb je twijfels over je financiële situatie? Dan kun je natuurlijk altijd nog een financieel expert inschakelen. Hij of zij kan je precies vertellen hoe je er voor staat. Succes!
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.