Je bent hier: Home > Nieuws > De verschillende vormen van schenken

De verschillende vormen van schenken

De verschillende vormen van schenken

29 september 2021 - door Redactie

Er zijn verschillende vormen van schenken. Je denkt al gauw aan het schenken van geld, maar er zijn meerdere vormen van schenken.

Belastingvrij geld schenken

De meest populaire vorm is het schenken van geld. Er wordt met name geld geschonken aan kinderen en kleinkinderen. Aan je kinderen mag je belastingvrij €6604 schenken en aan kleinkinderen €3244. Dit geldt overigens per kind of kleinkind.

Naast deze jaarlijks, vrijgestelde schenking, zijn er ook bijzondere schenkingen die je eenmalig mag doen. Als je deze eenmalige schenking doet, mag je niet ook nog de jaarlijkse schenking doen. Dit mag niet gecombineerd worden.

  • Je mag je kind eenmalig een bedrag schenken van €26.881. Hij of zij mag zelf bepalen waar dit geld aan uitgegeven wordt, bijvoorbeeld een mooie reis.
  • Je kunt er ook voor kiezen om een schenking te doen voor een studie, op voorwaarde dat die studie minstens €20.000 per jaar kost, zonder kost en inwoning. Je mag in dit geval belastingvrij €55.996 schenken. Je moet wel aan kunnen tonen dat dit bedrag ook daadwerkelijk binnen 2 jaar gebruikt is voor de studie.
  • Je mag je kind ook helpen door een schenking te doen voor de aankoop of verbouwing van een woning. In dit geval mag je €105.302 schenken.

Voorwaarde van al deze bijzondere schenkingen, is dat het kind tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Schenken op papier

Schenken op papier is een optie voor als je geld wilt schenken aan je kind of kleinkind en je nu het geld niet beschikbaar hebt. Dit is ook een goede optie als je de erfbelasting wilt verlagen. Hoe werkt het? Je geeft op papier een bedrag aan je (klein)kind, maar zij krijgen dit pas als je overlijdt. Bij schenken op papier, krijg je een schuld aan je (klein)kind. Hiervoor betaal je hen elk jaar 6% rente.

Een schenking op papier moet bij de notaris worden vastgelegd. Je stelt dan een schenkingsovereenkomst op. Alleen dan is de schenking op papier geldig na overlijden. Het voordeel van schenken voordat je overlijdt, is dat de nabestaanden minder erfbelasting betalen. De schenking wordt namelijk van de erfenis afgetrokken.

Schenken onder bewind

Bij schenken onder bewind, wordt het geschonken geld door een bewindvoerder beheerd. Je kunt zelf de looptijd bepalen, wie de bewindvoerder wordt en wanneer het geld beschikbaar wordt voor je kind of kleinkind. Het is ook mogelijk om een deel tijdens de looptijd vrij te geven. Mocht je (klein)kind meerderjarig zijn er minstens 5 jaar een bewindvoerder heeft geholpen, dan kunnen zij bezwaar maken tegen het bewind.

Huis verkopen of kopen en verhuren

Een andere manier van schenken is door het te goedkoop verkopen van je huis aan je (klein)kind. Het vrijgestelde bedrag van €105.302 mag hiervoor gebruikt worden.

Je kunt ook denken aan het kopen van een woning en deze verhuren aan je (klein)kind. Als je kind zelfstandig in dit huis woont, kan hij/zij huurtoeslag ontvangen. Dit hangt natuurlijk wel af van het inkomen, spaargeld en de hoogte van de huur.

Schenking in goederen

Je kunt ook een schenking in goederen doen. Denk bijvoorbeeld aan kunst en antiek of aandelen van je bedrijf. Op deze manier kun je zelf kiezen welke kind en kleinkind wat krijgt.

Je kunt ook een lening kwijtschelden, dit valt ook onder een schenking.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl