Je bent hier: Home > Nieuws > ING verlaagt spaarrente naar nul

ING verlaagt spaarrente naar nul

ING verlaagt spaarrente naar nul

29 november 2021 - door Redactie

ING volgt het voorbeeld van ABN AMRO en zet de spaarrente vanaf 1 januari 2022 op nul procent.

De meeste banken rekenen bij spaarrekeningen of betaalrekeningeneen negatieve rentevoet aan vanaf een bedrag van 100.000 euro. Onder deze grens wordt soms nog een beetje rente gegeven, maar eigenlijk is dat verwaarloosbaar. Bij ING gaat het over een rente van 0,01%. Deze wordt nu dus verlaagd naar 0%.

De oorzaak is natuurlijk te vinden in het monetaire beleid van de ECB. Om de economie aan te zwengelen hanteert de centrale bank een negatieve rentevoet. Banken die hun overtollige cash bij de ECB parkeren moeten dus een strafrente betalen. Op deze manier hoopt de centrale bank de commerciële banken te stimuleren om meer geld uit te lenen en in de economie te pompen.

Ondermeer door de coronacrisis is het spaargeld enorm toegenomen. Mensen waarvan het inkomen niet werd aangetast, konden hun geld niet uitgeven aan restaurants en reizen en zagen hun spaarrekening dus aandikken. Tientallen miljarden kwamen zo op een jaar tijd bij de banken terecht. En omdat de vraag naar leningen relatief laag is, blijft de bank dus met een overschot aan spaargeld zitten. Dat kost handenvol geld omdat de ECB een negatieve rente van 0,5% aanrekent.

Alternatieven

Door de rente op nul te zetten zouden spaarders gestimuleerd moeten worden om iets anders te doen met hun geld. Vanuit het oogpunt van de spaarder is het ook onzinnig om veel geld op een spaarrekening aan te houden. Door de hoge inflatie verliest dit geld behoorlijk aan koopkracht. Om je vermogen veilig te stellen moet je dus kijken naar alternatieven, zoals bijvoorbeeld beleggen in aandelen of investeren in vastgoed.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl