Je bent hier: Home > Nieuws > ING verlaagt spaarrente naar nul

ING verlaagt spaarrente naar nul

ING verlaagt spaarrente naar nul

29 november 2021 - door Redactie

ING volgt het voorbeeld van ABN AMRO en zet de spaarrente vanaf 1 januari 2022 op nul procent.

De meeste banken rekenen bij spaarrekeningen of betaalrekeningeneen negatieve rentevoet aan vanaf een bedrag van 100.000 euro. Onder deze grens wordt soms nog een beetje rente gegeven, maar eigenlijk is dat verwaarloosbaar. Bij ING gaat het over een rente van 0,01%. Deze wordt nu dus verlaagd naar 0%.

De oorzaak is natuurlijk te vinden in het monetaire beleid van de ECB. Om de economie aan te zwengelen hanteert de centrale bank een negatieve rentevoet. Banken die hun overtollige cash bij de ECB parkeren moeten dus een strafrente betalen. Op deze manier hoopt de centrale bank de commerciële banken te stimuleren om meer geld uit te lenen en in de economie te pompen.

Ondermeer door de coronacrisis is het spaargeld enorm toegenomen. Mensen waarvan het inkomen niet werd aangetast, konden hun geld niet uitgeven aan restaurants en reizen en zagen hun spaarrekening dus aandikken. Tientallen miljarden kwamen zo op een jaar tijd bij de banken terecht. En omdat de vraag naar leningen relatief laag is, blijft de bank dus met een overschot aan spaargeld zitten. Dat kost handenvol geld omdat de ECB een negatieve rente van 0,5% aanrekent.

Alternatieven

Door de rente op nul te zetten zouden spaarders gestimuleerd moeten worden om iets anders te doen met hun geld. Vanuit het oogpunt van de spaarder is het ook onzinnig om veel geld op een spaarrekening aan te houden. Door de hoge inflatie verliest dit geld behoorlijk aan koopkracht. Om je vermogen veilig te stellen moet je dus kijken naar alternatieven, zoals bijvoorbeeld beleggen in aandelen of investeren in vastgoed. Wie niet vies is van wat risico kan zelfs voor een beperkt bedrag het beleggen in cryptocurrency overwegen.


Laatste artikels over Sparen


Depositorente stijgt flink

19 juli 2022

Wie zijn spaargeld een tijdje wil vast zetten kan profiteren van een hogere rente.
Lees meer


Bunq pakt uit met hypotheken

24 mei 2022

De neobank bunq lanceert 'Easy Mortgages', een hypotheekproduct gericht op jonge mensen.
Lees meer


Dieptepunt spaarrente achter de rug?

17 mei 2022

De rente voor spaardeposito's op lange termijn is aan het stijgen. Voor gewone spaarrekeningen kan het dieptepunt ook achter de rug zijn.
Lees meer


Inval Deutsche Bank hoofdkantoor over vermoedelijk witwassen

03 mei 2022

De Duitse politie heeft op vrijdag 29 april een inval uitgevoerd in het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt op verdenking van witwassen.
Lees meer


Amsterdam Trade Bank is failliet verklaard

29 april 2022

De Amsterdam Trade Bank, een dochter van de Russische Alfa Bank, is door de sancties tegen Rusland overkop gegaan.
Lees meer



geld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nl







Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken