Je bent hier: Home > Nieuws > ING verlaagt spaarrente naar nul

ING verlaagt spaarrente naar nul

ING verlaagt spaarrente naar nul

29 november 2021

ING volgt het voorbeeld van ABN AMRO en zet de spaarrente vanaf 1 januari 2022 op nul procent.

De meeste banken rekenen bij spaarrekeningen of betaalrekeningeneen negatieve rentevoet aan vanaf een bedrag van 100.000 euro. Onder deze grens wordt soms nog een beetje rente gegeven, maar eigenlijk is dat verwaarloosbaar. Bij ING gaat het over een rente van 0,01%. Deze wordt nu dus verlaagd naar 0%.

De oorzaak is natuurlijk te vinden in het monetaire beleid van de ECB. Om de economie aan te zwengelen hanteert de centrale bank een negatieve rentevoet. Banken die hun overtollige cash bij de ECB parkeren moeten dus een strafrente betalen. Op deze manier hoopt de centrale bank de commerciële banken te stimuleren om meer geld uit te lenen en in de economie te pompen.

Ondermeer door de coronacrisis is het spaargeld enorm toegenomen. Mensen waarvan het inkomen niet werd aangetast, konden hun geld niet uitgeven aan restaurants en reizen en zagen hun spaarrekening dus aandikken. Tientallen miljarden kwamen zo op een jaar tijd bij de banken terecht. En omdat de vraag naar leningen relatief laag is, blijft de bank dus met een overschot aan spaargeld zitten. Dat kost handenvol geld omdat de ECB een negatieve rente van 0,5% aanrekent.

Alternatieven

Door de rente op nul te zetten zouden spaarders gestimuleerd moeten worden om iets anders te doen met hun geld. Vanuit het oogpunt van de spaarder is het ook onzinnig om veel geld op een spaarrekening aan te houden. Door de hoge inflatie verliest dit geld behoorlijk aan koopkracht. Om je vermogen veilig te stellen moet je dus kijken naar alternatieven, zoals bijvoorbeeld beleggen in aandelen of investeren in vastgoed. Wie niet vies is van wat risico kan zelfs voor een beperkt bedrag het beleggen in cryptocurrency overwegen.


Laatste artikels over Sparen


Koopkrachtdaling van gemiddeld 40 euro per maand

20 januari 2022

Uit berekeningen van Nibud blijkt dat een gemiddeld gezin dit jaar zo'n 40 euro per maand aan koopkracht verliest.
Lees meer


Online betalen groeide verder in 2021

17 januari 2022

Vorig jaar stegen de online betalingen met 14%, gemeten naar het aantal transacties. Het totale bedrag dat uitgegeven werd steeg wel met 20%.
Lees meer


Wanneer zijn de kosten van een bouwkundige keuring aftrekbaar?

13 januari 2022

Wanneer je een huis wil kopen, zijn er veel verschillende kosten waar je rekening mee moet houden. Naast de kosten van de woning zelf, betaal je ook onderhoudskosten, makelaarskosten of overdrachtskosten.
Lees meer


Tikkie heeft recordjaar achter de rug

30 december 2021

De betaalapp Tikkie verwerkte in 2021 meer dan 100 miljoen Tikkies voor een bedrag van 4,2 miljard euro.
Lees meer


Nog zeker 3 jaren verhoogde inflatie

24 december 2021

De DNB voorspelt in de halfjaarlijkse Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten nog een langere periode van verhoogde inflatie.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken