13 januari 2022 - door Redactie
Wanneer je een huis wil kopen, zijn er veel verschillende kosten waar je rekening mee moet houden. Naast de kosten van de woning zelf, betaal je ook onderhoudskosten, makelaarskosten of overdrachtskosten.
Wanneer je een bouwkundige keuring wilt laten doen, zul je hier ook voor moeten betalen. Deze zaken zijn erg belangrijk, maar ook erg kostbaar. Gelukkig hoef je niet alles zelf te betalen. Bepaalde kosten zijn namelijk aftrekbaar van de belasting, waardoor je voordeliger uit bent.
De kosten van een keuring zijn niet altijd aftrekbaar. Dit is alleen het geval wanneer de keuring verplicht gesteld wordt door de hypotheekverstrekker of taxateur. Sommige hypotheekverstrekkers vinden het namelijk belangrijk om meer inzicht in het huis te hebben voordat ze een hypotheek verstrekken. Dit is vooral het geval bij oudere woningen. Het is ook verplicht om een bouwkundig rapport op te laten stellen als een taxateur vaststelt dat er sprake is van achterstallig onderhoud. In beide gevallen moet de keuring verplicht uitgevoerd worden en mag je deze dus aftrekken van de belasting.
Wanneer je een keuring moet laten uitvoeren, zie je dit misschien eerst als een kostenpost. Je hebt echter heel veel aan een bouwkundig rapport. Tijdens een keuring wordt namelijk de hele woning gecontroleerd en in kaart gebracht. Je kunt hier achter gebreken komen die je met het blote oog niet kan zien. In het rapport worden suggesties gedaan voor onderhoud en reparaties. Ook wordt er een inschatting gegeven van de kosten. Je weet dus precies waar je aan toe bent voordat je een huis koopt. Ook zegt het rapport veel over de waarde van de woning, waardoor je een sterke onderhandelingspositie hebt. Overtuigd? Vraag een bouwkundige keuring aan bij Huiskeur.
Iedere woning is anders waardoor ieder bouwkundig rapport er ook anders uit zal zien. Bij oudere woningen kan de draagconstructie bijvoorbeeld verouderd zijn. Hier moet zo snel mogelijk onderhoud aan gepleegd worden om de schade te beperken. In woningen waar de eigenaren zelf geklust hebben, kunnen er bijvoorbeeld problemen zijn met de elektra. Het komt ook vaak voor dat het schilderwerk aan de buitenkant verouderd is. Het is belangrijk om deze gebreken op tijd te repareren of onderhouden zodat de staat niet nog meer verslechterd.
Een bouwkundige keuring wordt altijd door een expert uitgevoerd van een onafhankelijk bedrijf. Deze expert zal alle elementen in het huis bekijken en inspecteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de fundering, elektra, leidingen, plafonds, muren, wanden en het sanitair. Je ontvangt dan een bouwkundig rapport waar de staat van de woning in detail staat beschreven. Een snelle bouwkundige keuring kun je laten uitvoeren door Huiskeur.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.