Je bent hier: Home > Nieuws > Wanneer zijn de kosten van een bouwkundige keuring aftrekbaar?

Wanneer zijn de kosten van een bouwkundige keuring aftrekbaar?

Wanneer zijn de kosten van een bouwkundige keuring aftrekbaar?

13 januari 2022 - door Redactie

Wanneer je een huis wil kopen, zijn er veel verschillende kosten waar je rekening mee moet houden. Naast de kosten van de woning zelf, betaal je ook onderhoudskosten, makelaarskosten of overdrachtskosten.

Wanneer je een bouwkundige keuring wilt laten doen, zul je hier ook voor moeten betalen. Deze zaken zijn erg belangrijk, maar ook erg kostbaar. Gelukkig hoef je niet alles zelf te betalen. Bepaalde kosten zijn namelijk aftrekbaar van de belasting, waardoor je voordeliger uit bent.

Wanneer zijn de kosten aftrekbaar?

De kosten van een keuring zijn niet altijd aftrekbaar. Dit is alleen het geval wanneer de keuring verplicht gesteld wordt door de hypotheekverstrekker of taxateur. Sommige hypotheekverstrekkers vinden het namelijk belangrijk om meer inzicht in het huis te hebben voordat ze een hypotheek verstrekken. Dit is vooral het geval bij oudere woningen. Het is ook verplicht om een bouwkundig rapport op te laten stellen als een taxateur vaststelt dat er sprake is van achterstallig onderhoud. In beide gevallen moet de keuring verplicht uitgevoerd worden en mag je deze dus aftrekken van de belasting.

Wat heb je aan een keuring?

Wanneer je een keuring moet laten uitvoeren, zie je dit misschien eerst als een kostenpost. Je hebt echter heel veel aan een bouwkundig rapport. Tijdens een keuring wordt namelijk de hele woning gecontroleerd en in kaart gebracht. Je kunt hier achter gebreken komen die je met het blote oog niet kan zien. In het rapport worden suggesties gedaan voor onderhoud en reparaties. Ook wordt er een inschatting gegeven van de kosten. Je weet dus precies waar je aan toe bent voordat je een huis koopt. Ook zegt het rapport veel over de waarde van de woning, waardoor je een sterke onderhandelingspositie hebt. Overtuigd? Vraag een bouwkundige keuring aan bij Huiskeur.

Wat voor onderhoud kun je verwachten?

Iedere woning is anders waardoor ieder bouwkundig rapport er ook anders uit zal zien. Bij oudere woningen kan de draagconstructie bijvoorbeeld verouderd zijn. Hier moet zo snel mogelijk onderhoud aan gepleegd worden om de schade te beperken. In woningen waar de eigenaren zelf geklust hebben, kunnen er bijvoorbeeld problemen zijn met de elektra. Het komt ook vaak voor dat het schilderwerk aan de buitenkant verouderd is. Het is belangrijk om deze gebreken op tijd te repareren of onderhouden zodat de staat niet nog meer verslechterd. 

Hoe kun je een bouwkundige keuring uitvoeren?

Een bouwkundige keuring wordt altijd door een expert uitgevoerd van een onafhankelijk bedrijf. Deze expert zal alle elementen in het huis bekijken en inspecteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de fundering, elektra, leidingen, plafonds, muren, wanden en het sanitair. Je ontvangt dan een bouwkundig rapport waar de staat van de woning in detail staat beschreven. Een snelle bouwkundige keuring kun je laten uitvoeren door Huiskeur.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl