Je bent hier: Home > Nieuws > Wanneer zijn de kosten van een bouwkundige keuring aftrekbaar?

Wanneer zijn de kosten van een bouwkundige keuring aftrekbaar?

Wanneer zijn de kosten van een bouwkundige keuring aftrekbaar?

13 januari 2022

Wanneer je een huis wil kopen, zijn er veel verschillende kosten waar je rekening mee moet houden. Naast de kosten van de woning zelf, betaal je ook onderhoudskosten, makelaarskosten of overdrachtskosten.

Wanneer je een bouwkundige keuring wilt laten doen, zul je hier ook voor moeten betalen. Deze zaken zijn erg belangrijk, maar ook erg kostbaar. Gelukkig hoef je niet alles zelf te betalen. Bepaalde kosten zijn namelijk aftrekbaar van de belasting, waardoor je voordeliger uit bent.

Wanneer zijn de kosten aftrekbaar?

De kosten van een keuring zijn niet altijd aftrekbaar. Dit is alleen het geval wanneer de keuring verplicht gesteld wordt door de hypotheekverstrekker of taxateur. Sommige hypotheekverstrekkers vinden het namelijk belangrijk om meer inzicht in het huis te hebben voordat ze een hypotheek verstrekken. Dit is vooral het geval bij oudere woningen. Het is ook verplicht om een bouwkundig rapport op te laten stellen als een taxateur vaststelt dat er sprake is van achterstallig onderhoud. In beide gevallen moet de keuring verplicht uitgevoerd worden en mag je deze dus aftrekken van de belasting.

Wat heb je aan een keuring?

Wanneer je een keuring moet laten uitvoeren, zie je dit misschien eerst als een kostenpost. Je hebt echter heel veel aan een bouwkundig rapport. Tijdens een keuring wordt namelijk de hele woning gecontroleerd en in kaart gebracht. Je kunt hier achter gebreken komen die je met het blote oog niet kan zien. In het rapport worden suggesties gedaan voor onderhoud en reparaties. Ook wordt er een inschatting gegeven van de kosten. Je weet dus precies waar je aan toe bent voordat je een huis koopt. Ook zegt het rapport veel over de waarde van de woning, waardoor je een sterke onderhandelingspositie hebt. Overtuigd? Vraag een bouwkundige keuring aan bij Huiskeur.

Wat voor onderhoud kun je verwachten?

Iedere woning is anders waardoor ieder bouwkundig rapport er ook anders uit zal zien. Bij oudere woningen kan de draagconstructie bijvoorbeeld verouderd zijn. Hier moet zo snel mogelijk onderhoud aan gepleegd worden om de schade te beperken. In woningen waar de eigenaren zelf geklust hebben, kunnen er bijvoorbeeld problemen zijn met de elektra. Het komt ook vaak voor dat het schilderwerk aan de buitenkant verouderd is. Het is belangrijk om deze gebreken op tijd te repareren of onderhouden zodat de staat niet nog meer verslechterd. 

Hoe kun je een bouwkundige keuring uitvoeren?

Een bouwkundige keuring wordt altijd door een expert uitgevoerd van een onafhankelijk bedrijf. Deze expert zal alle elementen in het huis bekijken en inspecteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de fundering, elektra, leidingen, plafonds, muren, wanden en het sanitair. Je ontvangt dan een bouwkundig rapport waar de staat van de woning in detail staat beschreven. Een snelle bouwkundige keuring kun je laten uitvoeren door Huiskeur.


Laatste artikels over Sparen


Koopkrachtdaling van gemiddeld 40 euro per maand

20 januari 2022

Uit berekeningen van Nibud blijkt dat een gemiddeld gezin dit jaar zo'n 40 euro per maand aan koopkracht verliest.
Lees meer


Online betalen groeide verder in 2021

17 januari 2022

Vorig jaar stegen de online betalingen met 14%, gemeten naar het aantal transacties. Het totale bedrag dat uitgegeven werd steeg wel met 20%.
Lees meer


Tikkie heeft recordjaar achter de rug

30 december 2021

De betaalapp Tikkie verwerkte in 2021 meer dan 100 miljoen Tikkies voor een bedrag van 4,2 miljard euro.
Lees meer


Nog zeker 3 jaren verhoogde inflatie

24 december 2021

De DNB voorspelt in de halfjaarlijkse Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten nog een langere periode van verhoogde inflatie.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken