Je bent hier: Home > Nieuws > Wanneer zijn de kosten van een bouwkundige keuring aftrekbaar?

Wanneer zijn de kosten van een bouwkundige keuring aftrekbaar?

Wanneer zijn de kosten van een bouwkundige keuring aftrekbaar?

13 januari 2022

Wanneer je een huis wil kopen, zijn er veel verschillende kosten waar je rekening mee moet houden. Naast de kosten van de woning zelf, betaal je ook onderhoudskosten, makelaarskosten of overdrachtskosten.

Wanneer je een bouwkundige keuring wilt laten doen, zul je hier ook voor moeten betalen. Deze zaken zijn erg belangrijk, maar ook erg kostbaar. Gelukkig hoef je niet alles zelf te betalen. Bepaalde kosten zijn namelijk aftrekbaar van de belasting, waardoor je voordeliger uit bent.

Wanneer zijn de kosten aftrekbaar?

De kosten van een keuring zijn niet altijd aftrekbaar. Dit is alleen het geval wanneer de keuring verplicht gesteld wordt door de hypotheekverstrekker of taxateur. Sommige hypotheekverstrekkers vinden het namelijk belangrijk om meer inzicht in het huis te hebben voordat ze een hypotheek verstrekken. Dit is vooral het geval bij oudere woningen. Het is ook verplicht om een bouwkundig rapport op te laten stellen als een taxateur vaststelt dat er sprake is van achterstallig onderhoud. In beide gevallen moet de keuring verplicht uitgevoerd worden en mag je deze dus aftrekken van de belasting.

Wat heb je aan een keuring?

Wanneer je een keuring moet laten uitvoeren, zie je dit misschien eerst als een kostenpost. Je hebt echter heel veel aan een bouwkundig rapport. Tijdens een keuring wordt namelijk de hele woning gecontroleerd en in kaart gebracht. Je kunt hier achter gebreken komen die je met het blote oog niet kan zien. In het rapport worden suggesties gedaan voor onderhoud en reparaties. Ook wordt er een inschatting gegeven van de kosten. Je weet dus precies waar je aan toe bent voordat je een huis koopt. Ook zegt het rapport veel over de waarde van de woning, waardoor je een sterke onderhandelingspositie hebt. Overtuigd? Vraag een bouwkundige keuring aan bij Huiskeur.

Wat voor onderhoud kun je verwachten?

Iedere woning is anders waardoor ieder bouwkundig rapport er ook anders uit zal zien. Bij oudere woningen kan de draagconstructie bijvoorbeeld verouderd zijn. Hier moet zo snel mogelijk onderhoud aan gepleegd worden om de schade te beperken. In woningen waar de eigenaren zelf geklust hebben, kunnen er bijvoorbeeld problemen zijn met de elektra. Het komt ook vaak voor dat het schilderwerk aan de buitenkant verouderd is. Het is belangrijk om deze gebreken op tijd te repareren of onderhouden zodat de staat niet nog meer verslechterd. 

Hoe kun je een bouwkundige keuring uitvoeren?

Een bouwkundige keuring wordt altijd door een expert uitgevoerd van een onafhankelijk bedrijf. Deze expert zal alle elementen in het huis bekijken en inspecteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de fundering, elektra, leidingen, plafonds, muren, wanden en het sanitair. Je ontvangt dan een bouwkundig rapport waar de staat van de woning in detail staat beschreven. Een snelle bouwkundige keuring kun je laten uitvoeren door Huiskeur.


Laatste artikels over Sparen


Bunq pakt uit met hypotheken

24 mei 2022

De neobank bunq lanceert 'Easy Mortgages', een hypotheekproduct gericht op jonge mensen.
Lees meer


Dieptepunt spaarrente achter de rug?

17 mei 2022

De rente voor spaardeposito's op lange termijn is aan het stijgen. Voor gewone spaarrekeningen kan het dieptepunt ook achter de rug zijn.
Lees meer


Inval Deutsche Bank hoofdkantoor over vermoedelijk witwassen

03 mei 2022

De Duitse politie heeft op vrijdag 29 april een inval uitgevoerd in het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt op verdenking van witwassen.
Lees meer


Amsterdam Trade Bank is failliet verklaard

29 april 2022

De Amsterdam Trade Bank, een dochter van de Russische Alfa Bank, is door de sancties tegen Rusland overkop gegaan.
Lees meer


Phishing: de negatieve kant van onze digitale financiën

13 april 2022

In de media probeert men er bijna wekelijks voor te waarschuwen. Toch worden er nog steeds veel te veel mensen slachtoffer van phishing.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken