Je bent hier: Home > Nieuws > Online betalen groeide verder in 2021

Online betalen groeide verder in 2021

Online betalen groeide verder in 2021

17 januari 2022

Vorig jaar stegen de online betalingen met 14%, gemeten naar het aantal transacties. Het totale bedrag dat uitgegeven werd steeg wel met 20%.

Aan de kassa in de fysieke winkel bleef het aantal betalingen ongeveer gelijk, maar het totale bedrag steeg lichtjes met zo'n 5%. De contante betalingen daalden vooral in het eerste coronajaar 2020 erg sterk. Toen daalde het aantal betalingen met 43%, terwijl het uitgegeven bedrag met 33% kromp.

De online omzet steeg dus met 20% in 2021, maar toch blijven we vooral in fysieke winkels geld uitgeven. Het aantal betalingen in webshops bedraagt ongeveer 10% van het aantal betalingen in fysieke winkels. Kijken we naar het bedrag dat uitgegeven werd, dan is het verschil minder groot. Aan de kassa in de winkel is de omzet drie keer zo hoog dan online.

In de fysieke winkels werd voor zo'n 76,5% betaald met de pinpas. De transacties met creditcards vertegenwoordigen slechts 0,5%.

Geldautomaten

Het aandeel van de contante betalingen aan de kassa bedraagt zo'n 23% van alle transacties. De voorbije twee jaren is dat dus flink teruggevallen, waardoor we ook veel minder opnamen aan geldautomaten zien. Tegenover 2019 is het aantal opnamen gehalveerd tot zo'n 117 miljoen.

Contactloos betalen

Contactloos betalen met een kaart of met een ander toestel, zoals een smartphone of een smartwatch, groeide verder in 2021. Zo'n 90% van de pinbetalingen gebeurden op deze manier. Onder de contactloze betalingen tekenen de betalingen zonder kaart vooor zo'n 25%.


Laatste artikels over Sparen


Bunq pakt uit met hypotheken

24 mei 2022

De neobank bunq lanceert 'Easy Mortgages', een hypotheekproduct gericht op jonge mensen.
Lees meer


Dieptepunt spaarrente achter de rug?

17 mei 2022

De rente voor spaardeposito's op lange termijn is aan het stijgen. Voor gewone spaarrekeningen kan het dieptepunt ook achter de rug zijn.
Lees meer


Inval Deutsche Bank hoofdkantoor over vermoedelijk witwassen

03 mei 2022

De Duitse politie heeft op vrijdag 29 april een inval uitgevoerd in het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt op verdenking van witwassen.
Lees meer


Amsterdam Trade Bank is failliet verklaard

29 april 2022

De Amsterdam Trade Bank, een dochter van de Russische Alfa Bank, is door de sancties tegen Rusland overkop gegaan.
Lees meer


Phishing: de negatieve kant van onze digitale financiën

13 april 2022

In de media probeert men er bijna wekelijks voor te waarschuwen. Toch worden er nog steeds veel te veel mensen slachtoffer van phishing.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken