Je bent hier: Home > Nieuws > Online betalen groeide verder in 2021

Online betalen groeide verder in 2021

Online betalen groeide verder in 2021

17 januari 2022 - door Redactie

Vorig jaar stegen de online betalingen met 14%, gemeten naar het aantal transacties. Het totale bedrag dat uitgegeven werd steeg wel met 20%.

Aan de kassa in de fysieke winkel bleef het aantal betalingen ongeveer gelijk, maar het totale bedrag steeg lichtjes met zo'n 5%. De contante betalingen daalden vooral in het eerste coronajaar 2020 erg sterk. Toen daalde het aantal betalingen met 43%, terwijl het uitgegeven bedrag met 33% kromp.

De online omzet steeg dus met 20% in 2021, maar toch blijven we vooral in fysieke winkels geld uitgeven. Het aantal betalingen in webshops bedraagt ongeveer 10% van het aantal betalingen in fysieke winkels. Kijken we naar het bedrag dat uitgegeven werd, dan is het verschil minder groot. Aan de kassa in de winkel is de omzet drie keer zo hoog dan online.

In de fysieke winkels werd voor zo'n 76,5% betaald met de pinpas. De transacties met creditcards vertegenwoordigen slechts 0,5%.

Geldautomaten

Het aandeel van de contante betalingen aan de kassa bedraagt zo'n 23% van alle transacties. De voorbije twee jaren is dat dus flink teruggevallen, waardoor we ook veel minder opnamen aan geldautomaten zien. Tegenover 2019 is het aantal opnamen gehalveerd tot zo'n 117 miljoen.

Contactloos betalen

Contactloos betalen met een kaart of met een ander toestel, zoals een smartphone of een smartwatch, groeide verder in 2021. Zo'n 90% van de pinbetalingen gebeurden op deze manier. Onder de contactloze betalingen tekenen de betalingen zonder kaart vooor zo'n 25%.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl