Je bent hier: Home > Nieuws > Hoeveel moet je sparen?

Hoeveel moet je sparen?

Hoeveel moet je sparen?

01 april 2022 - door Redactie

Een vraag die veel gezinnen zich stellen, is hoeveel ze eigenlijk moeten sparen. Je hoort het heel vaak: sparen brengt niets meer op.

Is dat dan echt een reden om al je spaargeld te investeren? Of hoe pak je dat het best aan? In dit artikel kom je er alles over te weten.

Waarom we moeten sparen

Al je spaargeld in één keer investeren lijkt geen goed idee. Je kunt er op een korte tijd veel geld mee verdienen, maar je hebt evenveel kans om met lege handen achter te blijven.

Heel vaak zien we dat mensen in de problemen komen door een onverwachte gebeurtenis. Dit kan heel uiteenlopend zijn. Jij of je partner kunnen ernstig ziek worden en daardoor misschien zelfs (tijdelijk) werk-onbekwaam. Misschien moet je plots een heel dure behandeling betalen voor één van jullie kinderen. Ook is het mogelijk dat een familielid komt te overlijden, waardoor je een enorme klap te verwerken krijgt. Of zelfs gewoon de verkeerde vrienden tegenkomen kan al aan de basis liggen van financiële problemen. Mensen die je echt vertrouwt, die geld van je komen lenen zonder het ooit nog terug te betalen.

Al deze situaties zijn slechts enkele van de ontelbare voorbeelden van situaties waardoor je plots in een lastige positie kunt komen te zitten. In dat geval, zal een spaarbuffer je zeker kunnen helpen om er weer bovenop te komen.

Hoeveel moet je sparen?

Hoeveel je moet sparen, is lastig te zeggen. Dit is namelijk voor iedereen anders. Wil je wat meer zekerheid? Dan kan je maar beter een beetje extra sparen. Het is echter niet voor iedereen mogelijk om maandelijks veel spaargeld aan de kant te zetten. Mensen met een laag inkomen zullen al een groot deel van hun maandloon moeten spenderen aan vaste kosten.

Algemeen wordt aangeraden om toch te proberen om een spaarpotje van drie maandlonen op te bouwen. Dit bedrag is dus voor iedereen anders, afhankelijk van je loon. Op zich is dit vrij logisch, want de levensstandaard van grootverdieners zal anders zijn dan die van mensen die tegen het minimumloon werken.

Heb je de mogelijkheid om nog wat extra te sparen? Dan kun je dat zeker doen. Bovendien is er ook niemand die je verbiedt om nog een extra spaarpot aan te leggen, bijvoorbeeld voor een investeringsproject in vastgoed. Houd er alleen rekening mee dat dit geld niet mag worden verward met jouw spaargeld voor onverwachte gebeurtenissen. In het beste scenario, houd je jouw noodrekening steeds gescheiden van je andere rekeningen.

Sparen is sparen

Heb je uiteindelijk besloten om een spaarpot aan te leggen? Dan komt het er ook op neer om voldoende discipline te hebben. Je spaarbuffer is een kapitaal dat je echt niet mag aanraken. Je mag niet zeggen: ik zal er deze maand snel wat afnemen en het volgende maand terugstorten. Je weet namelijk nooit wanneer er iets gebeurt. Na zo’n onverwachte gebeurtenis, als je jouw spaargeld wel hebt moeten aanspreken, dien je het bovendien weer op te bouwen. 

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

03 juli 2024

Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.


Alles wat je moet weten over lijfrente

27 juni 2024

Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl