Je bent hier: Home > Nieuws > Robeco krijgt boete voor slechte controles op witwassen

Robeco krijgt boete voor slechte controles op witwassen

Robeco krijgt boete voor slechte controles op witwassen

09 april 2022 - door Redactie

De AFM legt aan Robeco een boete op van 2 miljoen euro. Klanten moeten beter gecontroleerd worden op verdachte geldstromen.

De AFM vindt dat Robeco een poortwachter die verdachte geldstromen buiten het banksysteem moet kunnen houden. Robeco moet daarom klanten voortdurend controleren op mogelijke witwaspraktijken. Elke transactie die twijfelachtig is, moet ook meteen gemeld worden aan de autoriteiten.

Gebrek aan controle

De AFM hekelt dat Robeco tussen juli 2018 en april 2020 te weinig controles heeft uitgevoerd. Er blijkt vooral een probleem te zijn met de interne processen. Zo moet regelmatig nagevraagd worden of de gegevens van de klant nog wel kloppen.

Klanten moeten ook gerangschikt worden volgens risico. Ook hier schoot Robeco te kort, waardoor de bank slecht zicht had op mogelijk verdachte geldbewegingen.

Meer investeringen in controles

Omwille van de hete adem van de AFM en de DNB investeren vermogensbeheerders en banken volop in technologie om witwassen beter te voorkomen. Alleen de neobank bunq durft ten strijde te trekken tegen de regels van de DNB. Volgens bunq beschikken zij over een zelflerend systeem dat veel beter witwaspraktijken kan herkennen en is de statische vragenlijst van de DNB oubollig.


Laatste artikels over Sparen


Sparen voor een uitje

26 december 2022

We hebben allemaal nood aan een beetje ontspanning en dat hoeft niet altijd veel geld te kosten...
Lees meer


Europeanen moeten gaan betalen voor uitstoot van CO2

22 december 2022

Inwoners van de Europese Unie moeten gaan betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Dat is na lang onderhandelen besloten.
Lees meer


Snel herstel van afkoelende economie en daling van de huizenprijzen

19 december 2022

De huizenprijzen in Nederland gaan in 2023 en 2024 dalen met ongeveer 6 procent. Dat verwacht De Nederlandsche Bank (DNB). Reden voor deze daling is de hogere hypotheekrente en de afkoeling van de economie.
Lees meer


Ongeveer een derde van alle kotvissers wil stoppen

01 december 2022

Een groot deel van de kotvissers denkt na over het stoppen met vissen. Maar liefst 79 kotvissers zijn ingegaan op een saneringsregeling.
Lees meer


Alle gedupeerden van de spaartaks moeten gecompenseerd worden volgens de Consumentenbond

26 oktober 2022

Mensen die vroeger te veel belasting hebben betaald over hun spaargeld worden door de Consumentenbond opgeroepen om zich te melden.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken