Je bent hier: Home > Nieuws > Phishing: de negatieve kant van onze digitale financiën

Phishing: de negatieve kant van onze digitale financiën

Phishing: de negatieve kant van onze digitale financiën

13 april 2022 - door Redactie

In de media probeert men er bijna wekelijks voor te waarschuwen. Toch worden er nog steeds veel te veel mensen slachtoffer van phishing.

Of mijn artikel dan nog veel impact gaat hebben? Geen idee, maar als ik ook maar iemand kan redden uit de klauwen van de meesteroplichters, dan was het het meer dan waard.

Wat is Phishing?

Ben je nog niet bekend met de term phishing? Hoog tijd dan dat je het leert kennen. Phishing is een techniek, waarbij oplichters via het internet aan je bankgegevens proberen te komen. Op die manier halen ze soms grote sommen geld van je rekening. 

Andere oplichters nemen het geld niet zelf van je rekening, maar laten jou het werk voor hun doen. Met een smoes word je naar een bepaalde website gelokt, waar je bijvoorbeeld jouw creditcardgegevens moet invullen. Je kunt al raden wat er nadien gaat gebeuren.

In de maatschappij is er nog veel discussie welke zaken nu precies onder phishing vallen en welke niet. Hier ga ik niet verder op in, aangezien ik dit artikel vooral schrijf om jou te beschermen tegen oplichters. Hoe deze dan precies te werk kunnen gaan speelt geen rol.

Hoe loop je in de val?

Als een oplichter je een mailtje stuurt met de vraag: “kan ik de gegevens van je creditkaart hebben?”, dan is de kans redelijk klein dat je daarop zult reageren. Als je dat al doet zal je (hopelijk) gewoon “nee” antwoorden. Maar hoe komt het dan dat er toch dagelijks mensen in de val lopen? Hoe pakken de oplichters dit echt aan?

Meestal beginnen oplichters met het maken van valse e-mailadressen. Dit kan een e-mailadres zijn dat afkomstig lijkt van je bank of zelfs van je werkgever. Ze verwerken daarin meestal ook de logos, om het zo echt mogelijk te laten lijken.

Vervolgens bedenken ze meestal een probleem dat je zou kunnen hebben. Zo kan er in de e-mail staan dat jouw kaart geblokkeerd werd in verband met vreemde transacties. Wil je jouw bankrekening weer ontgrendelen, dan kan je dat doen via hun link.

Soms doen ze zelfs minder moeite. Ze geven zich uit als werknemer van de bank en vragen zomaar enkele gegevens op om jouw dossier aan te vullen. Ga hier nooit op in, want je weet dat de bank jouw gegevens heeft.

Wat moet je dan wel doen?

Valse e-mails herkennen is niet altijd makkelijk. Soms ga je twijfelen of er nu echt iets aan de hand is of niet. Er is maar een heel belangrijke regel: deel nooit gegevens over pincodes en dergelijke.

Twijfel je of een e-mail echt afkomstig is van je bank? Ga dan langs op kantoor, of bel het officiële telefoonnummer. Deel ook daar geen gegevens over wachtwoorden. De bank zal dit nooit vragen.

Een gewaarschuwd man is er twee waard.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl