Je bent hier: Home > Nieuws > Phishing: de negatieve kant van onze digitale financiën

Phishing: de negatieve kant van onze digitale financiën

Phishing: de negatieve kant van onze digitale financiën

13 april 2022

In de media probeert men er bijna wekelijks voor te waarschuwen. Toch worden er nog steeds veel te veel mensen slachtoffer van phishing.

Of mijn artikel dan nog veel impact gaat hebben? Geen idee, maar als ik ook maar iemand kan redden uit de klauwen van de meesteroplichters, dan was het het meer dan waard.

Wat is Phishing?

Ben je nog niet bekend met de term phishing? Hoog tijd dan dat je het leert kennen. Phishing is een techniek, waarbij oplichters via het internet aan je bankgegevens proberen te komen. Op die manier halen ze soms grote sommen geld van je rekening. 

Andere oplichters nemen het geld niet zelf van je rekening, maar laten jou het werk voor hun doen. Met een smoes word je naar een bepaalde website gelokt, waar je bijvoorbeeld jouw creditcardgegevens moet invullen. Je kunt al raden wat er nadien gaat gebeuren.

In de maatschappij is er nog veel discussie welke zaken nu precies onder phishing vallen en welke niet. Hier ga ik niet verder op in, aangezien ik dit artikel vooral schrijf om jou te beschermen tegen oplichters. Hoe deze dan precies te werk kunnen gaan speelt geen rol.

Hoe loop je in de val?

Als een oplichter je een mailtje stuurt met de vraag: “kan ik de gegevens van je creditkaart hebben?”, dan is de kans redelijk klein dat je daarop zult reageren. Als je dat al doet zal je (hopelijk) gewoon “nee” antwoorden. Maar hoe komt het dan dat er toch dagelijks mensen in de val lopen? Hoe pakken de oplichters dit echt aan?

Meestal beginnen oplichters met het maken van valse e-mailadressen. Dit kan een e-mailadres zijn dat afkomstig lijkt van je bank of zelfs van je werkgever. Ze verwerken daarin meestal ook de logos, om het zo echt mogelijk te laten lijken.

Vervolgens bedenken ze meestal een probleem dat je zou kunnen hebben. Zo kan er in de e-mail staan dat jouw kaart geblokkeerd werd in verband met vreemde transacties. Wil je jouw bankrekening weer ontgrendelen, dan kan je dat doen via hun link.

Soms doen ze zelfs minder moeite. Ze geven zich uit als werknemer van de bank en vragen zomaar enkele gegevens op om jouw dossier aan te vullen. Ga hier nooit op in, want je weet dat de bank jouw gegevens heeft.

Wat moet je dan wel doen?

Valse e-mails herkennen is niet altijd makkelijk. Soms ga je twijfelen of er nu echt iets aan de hand is of niet. Er is maar een heel belangrijke regel: deel nooit gegevens over pincodes en dergelijke.

Twijfel je of een e-mail echt afkomstig is van je bank? Ga dan langs op kantoor, of bel het officiële telefoonnummer. Deel ook daar geen gegevens over wachtwoorden. De bank zal dit nooit vragen.

Een gewaarschuwd man is er twee waard.


Laatste artikels over Sparen


Bunq pakt uit met hypotheken

24 mei 2022

De neobank bunq lanceert 'Easy Mortgages', een hypotheekproduct gericht op jonge mensen.
Lees meer


Dieptepunt spaarrente achter de rug?

17 mei 2022

De rente voor spaardeposito's op lange termijn is aan het stijgen. Voor gewone spaarrekeningen kan het dieptepunt ook achter de rug zijn.
Lees meer


Inval Deutsche Bank hoofdkantoor over vermoedelijk witwassen

03 mei 2022

De Duitse politie heeft op vrijdag 29 april een inval uitgevoerd in het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt op verdenking van witwassen.
Lees meer


Amsterdam Trade Bank is failliet verklaard

29 april 2022

De Amsterdam Trade Bank, een dochter van de Russische Alfa Bank, is door de sancties tegen Rusland overkop gegaan.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken