Je bent hier: Home > Nieuws > Woonleningen worden weer fors duurder

Woonleningen worden weer fors duurder

Woonleningen worden weer fors duurder

26 april 2022 - door Redactie

Wie op dit moment een huis wil kopen, zal twee keer goed verschieten. De woningprijzen gingen de laatste jaren door het dak. Bovendien beginnen nu ook de leningen terug een stuk duurder te worden.

Het is nog maar de vraag waar dit zal stoppen. Zal de woningmarkt blijven groeien tegen deze recordtempo’s? Zullen leningen in de nabije toekomst weer goedkoper worden, of worden ze net duurder? In dit artikel gaan we er verder op in.

Een glimp op de woningmarkt

Al wie bezig is met beleggen en financiën, heeft vast wel ergens gelezen dat de woningmarkt de laatste jaren erg heet stond. De prijzen van huizen zijn enorm gestegen op een vrij beperkte tijd. Voor veel gezinnen is het daarom moeilijk om op dit moment nog een woning te vinden, die voldoet aan hun eisen en ook nog eens binnen budget valt. De “betaalbare” woningen die je vandaag de dag kunt vinden, zijn woningen waar heel hoge renovatiekosten aan vast hangen.

Hoe zal dit dan verder evolueren? Zal de woningmarkt verder blijven groeien of zou ze eerder krimpen? Natuurlijk is het onmogelijk om op deze vraag een correct antwoord te formuleren. Niemand kan de toekomst voorspellen, ik ook niet. Wat ik wel kan doen, is je mijn visie geven op de toekomst. Je hoeft het daar uiteraard niet mee eens te zijn.

Ikzelf denk dat de woningmarkt deels zal afkoelen, maar terwijl wel zal blijven groeien. Ik verwacht niet dat de huizenprijzen in de nabije toekomst zullen dalen, maar wel dat ze minder sterk zullen stijgen. Waarom ik dat denk? Wel, meer plaats zullen we niet krijgen. Iedereen heeft een huis nodig en de beste plaatsen (dicht bij de steden, dicht bij het openbare vervoer, etc.) zijn nu eenmaal beperkt. Daardoor verwacht ik niet dat de huizen plots goedkoper zullen worden. Aan de andere kant, zijn de woonleningen wel een stuk duurder geworden. Dit maakt dat sommige mensen nu misschien geen huis kunnen kopen, terwijl ze dat vorig jaar misschien wel hadden gekund. Daardoor verwacht ik toch minder groei te zien te krijgen.

Hoe zullen de woonleningen verder evolueren?

Ook op deze vraag bestaat natuurlijk geen sluitend antwoord. In mijn visie, verwacht ik dat de woonleningen nog een stuk zullen verder stijgen. De centrale banken beginnen wereldwijd de rente hoger te duwen, om de inflatie tegen te gaan. De inflatie is echter nog steeds zeer hoog, dus de kans is reëel dat de rentestijgingen nog verder zullen worden uitgebreid. Daardoor verwacht ik dat ook de woonleningen nog verder zullen stijgen.

Moet je dan nu nog snel een lening afsluiten?

Helaas moet ik je teleurstellen. Ik kan niet voor jou beslissen of je op dit moment dan nog snel een lening moet afsluiten. Zal de tragere groei op de huizenmarkt de prijzen zodanig afremmen, dat je al bij al met een duurdere lening niet slechter af bent? Niemand die het weet. Als je daar echt advies over wil, dan raad ik je aan om naar een financieel adviseur te stappen. Die kan je vast meer duiding geven.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl