Je bent hier: Home > Nieuws > Woonleningen worden weer fors duurder

Woonleningen worden weer fors duurder

Woonleningen worden weer fors duurder

26 april 2022

Wie op dit moment een huis wil kopen, zal twee keer goed verschieten. De woningprijzen gingen de laatste jaren door het dak. Bovendien beginnen nu ook de leningen terug een stuk duurder te worden.

Het is nog maar de vraag waar dit zal stoppen. Zal de woningmarkt blijven groeien tegen deze recordtempo’s? Zullen leningen in de nabije toekomst weer goedkoper worden, of worden ze net duurder? In dit artikel gaan we er verder op in.

Een glimp op de woningmarkt

Al wie bezig is met beleggen en financiën, heeft vast wel ergens gelezen dat de woningmarkt de laatste jaren erg heet stond. De prijzen van huizen zijn enorm gestegen op een vrij beperkte tijd. Voor veel gezinnen is het daarom moeilijk om op dit moment nog een woning te vinden, die voldoet aan hun eisen en ook nog eens binnen budget valt. De “betaalbare” woningen die je vandaag de dag kunt vinden, zijn woningen waar heel hoge renovatiekosten aan vast hangen.

Hoe zal dit dan verder evolueren? Zal de woningmarkt verder blijven groeien of zou ze eerder krimpen? Natuurlijk is het onmogelijk om op deze vraag een correct antwoord te formuleren. Niemand kan de toekomst voorspellen, ik ook niet. Wat ik wel kan doen, is je mijn visie geven op de toekomst. Je hoeft het daar uiteraard niet mee eens te zijn.

Ikzelf denk dat de woningmarkt deels zal afkoelen, maar terwijl wel zal blijven groeien. Ik verwacht niet dat de huizenprijzen in de nabije toekomst zullen dalen, maar wel dat ze minder sterk zullen stijgen. Waarom ik dat denk? Wel, meer plaats zullen we niet krijgen. Iedereen heeft een huis nodig en de beste plaatsen (dicht bij de steden, dicht bij het openbare vervoer, etc.) zijn nu eenmaal beperkt. Daardoor verwacht ik niet dat de huizen plots goedkoper zullen worden. Aan de andere kant, zijn de woonleningen wel een stuk duurder geworden. Dit maakt dat sommige mensen nu misschien geen huis kunnen kopen, terwijl ze dat vorig jaar misschien wel hadden gekund. Daardoor verwacht ik toch minder groei te zien te krijgen.

Hoe zullen de woonleningen verder evolueren?

Ook op deze vraag bestaat natuurlijk geen sluitend antwoord. In mijn visie, verwacht ik dat de woonleningen nog een stuk zullen verder stijgen. De centrale banken beginnen wereldwijd de rente hoger te duwen, om de inflatie tegen te gaan. De inflatie is echter nog steeds zeer hoog, dus de kans is reëel dat de rentestijgingen nog verder zullen worden uitgebreid. Daardoor verwacht ik dat ook de woonleningen nog verder zullen stijgen.

Moet je dan nu nog snel een lening afsluiten?

Helaas moet ik je teleurstellen. Ik kan niet voor jou beslissen of je op dit moment dan nog snel een lening moet afsluiten. Zal de tragere groei op de huizenmarkt de prijzen zodanig afremmen, dat je al bij al met een duurdere lening niet slechter af bent? Niemand die het weet. Als je daar echt advies over wil, dan raad ik je aan om naar een financieel adviseur te stappen. Die kan je vast meer duiding geven.


Laatste artikels over Leningen


Geld lenen voor duurzamer wonen

05 mei 2022

Het kan niemand ontgaan zijn: de gasprijzen schieten omhoog, met een hoge gasrekening tot gevolg.
Lees meer


De voordelen van factoring

03 maart 2022

Heb jij al eens van factoring gehoord? Dit is een handige manier om als ondernemer zeker te weten dat je betaald krijgt.
Lees meer


Aflossingsvrije hypotheek wint aan belang

17 februari 2022

Jonge starters kiezen steeds meer voor een aflossingsvrije hypotheek, waarbij lagere maandlasten mogelijk zijn.
Lees meer


Hoe bereken je de terugverdientijd van zonnepanelen?

17 februari 2022

Zonnepanelen zijn de laatst jaren steeds populairder en dat is natuurlijk heel logisch want energie wordt steeds duurder.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken