Je bent hier: Home > Nieuws > Inval Deutsche Bank hoofdkantoor over vermoedelijk witwassen

Inval Deutsche Bank hoofdkantoor over vermoedelijk witwassen

Inval Deutsche Bank hoofdkantoor over vermoedelijk witwassen

03 mei 2022 - door Redactie

De Duitse politie heeft op vrijdag 29 april een inval uitgevoerd in het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt op verdenking van witwassen.

Agenten van de financiële toezichthouder BaFin, de federale politie en het parket van Frankfurt, lanceerden vrijdagochtend een inval in de met glas beklede kantoren van de bank, plaatselijk bekend als de ‘twin towers’, na het krijgen van een huiszoekingsbevel van de lokale rechtbank.

Activiteitenrapport

Deutsche Bank zei dat het de kwestie zelf had gemeld en dat het ‘volledig meewerkte’ met de politie die om 10.00 uur de inval in haar kantoren lanceerde. "Dit is een onderzoeksmaatregel van de openbare aanklagers van Frankfurt in verband met verdachte activiteitenrapporten die door de bank zijn ingediend", zei de bank in een verklaring. “Deutsche Bank werkt volledig mee met de autoriteiten.” 

Banken en andere financiële instellingen dienen activiteitenrapporten in bij de instanties wanneer ze vermoeden dat een klant hun diensten gebruikt voor mogelijke criminele activiteiten. Deze rapporten betekenen echter niet dat een klant zich schuldig maakt aan wangedrag, of dat een bank moet stoppen met zakendoen met de klant. 

Een woordvoerder van de bank heeft aangegeven dat ze geen verdere informatie konden geven terwijl het onderzoek gaande was. De aandelen van Deutsche Bank daalden bijna 2,6% na het nieuws. Deutsche Bank is de grootste geldschieter van Duitsland en heeft bijna 3.000 medewerkers in dienst op het hoofdkantoor in Frankfurt.

Eerdere invallen

Meerdere kantoren van Deutsche Bank werden in 2018 ook onderworpen aan een tweedaagse inval door 170 politieagenten, waarbij personeel later werd beschuldigd van het helpen van rijke klanten bij het ontduiken van belastingen. Aanklagers lieten later het onderzoek vallen, maar legden de bank een boete op wegens het niet naleven van de afspraken die gemaakt werden.

Deutsche Bank heeft reputatieproblemen ontwikkeld na een aantal schandalen en connecties met controversiële klanten, waaronder de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. 

De bank kreeg in 2017 ook een boete van 600 miljoen euro. Amerikaanse en Britse autoriteiten beschuldigden de bank van het toelaten van frauduleuze transacties ter waarde van maximaal 10 miljard dollar. Hiermee werd geld uit Rusland witgewassen. 

Twee jaar eerder kreeg het ook al een boete van de Britten en Amerikanen van 2.5 miljard dollar voor het manipuleren van een bepaalde rente.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl