Je bent hier: Home > Nieuws > Inval Deutsche Bank hoofdkantoor over vermoedelijk witwassen

Inval Deutsche Bank hoofdkantoor over vermoedelijk witwassen

Inval Deutsche Bank hoofdkantoor over vermoedelijk witwassen

03 mei 2022 - door Redactie

De Duitse politie heeft op vrijdag 29 april een inval uitgevoerd in het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt op verdenking van witwassen.

Agenten van de financiële toezichthouder BaFin, de federale politie en het parket van Frankfurt, lanceerden vrijdagochtend een inval in de met glas beklede kantoren van de bank, plaatselijk bekend als de ‘twin towers’, na het krijgen van een huiszoekingsbevel van de lokale rechtbank.

Activiteitenrapport

Deutsche Bank zei dat het de kwestie zelf had gemeld en dat het ‘volledig meewerkte’ met de politie die om 10.00 uur de inval in haar kantoren lanceerde. "Dit is een onderzoeksmaatregel van de openbare aanklagers van Frankfurt in verband met verdachte activiteitenrapporten die door de bank zijn ingediend", zei de bank in een verklaring. “Deutsche Bank werkt volledig mee met de autoriteiten.” 

Banken en andere financiële instellingen dienen activiteitenrapporten in bij de instanties wanneer ze vermoeden dat een klant hun diensten gebruikt voor mogelijke criminele activiteiten. Deze rapporten betekenen echter niet dat een klant zich schuldig maakt aan wangedrag, of dat een bank moet stoppen met zakendoen met de klant. 

Een woordvoerder van de bank heeft aangegeven dat ze geen verdere informatie konden geven terwijl het onderzoek gaande was. De aandelen van Deutsche Bank daalden bijna 2,6% na het nieuws. Deutsche Bank is de grootste geldschieter van Duitsland en heeft bijna 3.000 medewerkers in dienst op het hoofdkantoor in Frankfurt.

Eerdere invallen

Meerdere kantoren van Deutsche Bank werden in 2018 ook onderworpen aan een tweedaagse inval door 170 politieagenten, waarbij personeel later werd beschuldigd van het helpen van rijke klanten bij het ontduiken van belastingen. Aanklagers lieten later het onderzoek vallen, maar legden de bank een boete op wegens het niet naleven van de afspraken die gemaakt werden.

Deutsche Bank heeft reputatieproblemen ontwikkeld na een aantal schandalen en connecties met controversiële klanten, waaronder de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. 

De bank kreeg in 2017 ook een boete van 600 miljoen euro. Amerikaanse en Britse autoriteiten beschuldigden de bank van het toelaten van frauduleuze transacties ter waarde van maximaal 10 miljard dollar. Hiermee werd geld uit Rusland witgewassen. 

Twee jaar eerder kreeg het ook al een boete van de Britten en Amerikanen van 2.5 miljard dollar voor het manipuleren van een bepaalde rente.


Laatste artikels over Sparen


Eerste renteverhoging bij bunq

28 september 2022

De mobiele bank bunq zal de rente op haar rekeningen vanaf 1 oktober fors verhogen.
Lees meer


Stijging huizenprijzen vertraagt

22 september 2022

De prijsstijgingen van Nederlandse koopwoningen beginnen af te nemen.
Lees meer


Waarom een financieel dagboek handig kan zijn

13 september 2022

De meeste bedrijven zijn verplicht om op de een of andere manier een financieel dagboek aan te houden. Voor individuen en gezinnen bestaan zulke regels echter niet.
Lees meer


Moet je met kinderen over geld praten?

06 september 2022

Een eeuwige discussie die woedt tussen ouders: moet je nou wel of niet over geld praten met je kinderen?
Lees meer


Plots goed verdienen, hoe ga je daarmee om?

25 augustus 2022

Plots krijg je een grote hoop geld in je schoot geworpen, of ga je een stuk meer verdienen dan vroeger.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken